Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: G.C. from Pixabay RAZVOJ OPG-ova U HRVATSKOJ 'Europski fondovi pomažu svima koji racionalno ulažu'
EU izbori: iskoristi svoj glas Piše: Sponzorirano

RAZVOJ OPG-ova U HRVATSKOJ 'Europski fondovi pomažu svima koji racionalno ulažu'

Kratko smo porazgovarali s Lovrom koji je 'povukao' 80-ak tisuća eura

Kako bismo ukazali na značaj europskih politika, odnosno na važnost izlaska građana na birališta na izborima za Europski parlament koji ih oblikuje, u serijalu 'EU izbori: iskoristi svoj glas' progovaramo o raznim aspektima u kojima se ogledaju u svakodnevici. Ovog puta predstavit ćemo kako su fondovi Europske unije unaprijedili poslovanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ali i kako EU pomaže uzgajivačima svinja. 

OPG-ovi u Hrvatskoj imaju pristup različitim fondovima Europske unije koji su ključni za njihov razvoj i modernizaciju. Lovro B. koji se bavi uzgojem svinja kazao nam je kako su za njega bili od velikog značaja. 

'Povukao sam u više navrata ukupno 80-ak tisuća eura. Novac je ponajprije utrošen u proizvodnju, strojeve za obradu tla, mehanizaciju, traktore, stroj za preradu mesa, odnosno proizvodnju suhomesnatih proizvoda...', otkrio nam je. 

Napomenuo je kako do potpora nije sasvim jednostavno, no kako svakako vrijedi prijaviti se. U tom je kontekstu kazao kako će se svakako nastaviti prijavljivati na natječaje za daljnji razvoj poslovanja.

'Europski fondovi pomažu svima koji pametno ulažu. Ako posluju racionalno, sredstva im budu dobar vjetar u luđa, poguranac. I oko sebe vidim primjere OPG-ova koje su uzdigla, zbilja su im pomogla', istaknuo je. 

Budući da je naš sugovornik proizvođač svinjskog mesa, valja navesti kako ga se u Europskoj uniji proizvede više od 23 milijuna tona na godišnjoj razini. Taj podatak EU čini drugim najvećim proizvođačem svinjetine u svijetu i najvećim izvoznikom svinjetine te proizvoda od svinjskog mesa. Uzgajivači mogu imati koristi od niza mjera u okviru Unijine poljoprivredne politike.

Naime, sustavom klasifikacije trupova na razini EU-a osigurava se objektivno ocjenjivanje kvalitete mesa, time i pravedna isplata uzgajivačima. Unija prati i štiti stabilnost svojeg tržišta svinjskog mesa tako što propisuje pravila za uvoz, čime štiti tržište od negativnih utjecaja trgovine s trećim zemljama. 

Tijekom gospodarske krize EU je intervenirao pružanjem pomoći za privatno skladištenje. Promiče potrošnju europskih proizvoda od svinjskog mesa izvan EU-a. Osim toga, pomoću zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla štiti određene registrirane proizvode kao što su talijanski Prosciutto di Parma i belgijski Jambon d’Ardenne.

Naposljetku, Unija utvrđuje pravila o zdravlju i dobrobiti svinja kao što su minimalna podna površina nastambe ili stalni pristup predmetima za rovanje i igranje. Ako trebate pomoć za ispunjavanje minimalnih uvjeta, možete se prijaviti za sredstva EU-a. Ovisno o tome gdje živite, možete dobiti i dodatna sredstva ako premašujete minimalne standarde, na primjer za prijelaz na ekološku proizvodnju. K tome, pomaže proizvođačima i u izbjegavanju troškova zbog širenja bolesti životinja kao što je svinjska kuga. Ako bolest zahvati vaše poljoprivredno gospodarstvo, Unija može pomoći financiranjem hitnih mjera kao što je naknada za zaklane ili usmrćene životinje. 


Europski izbori u Hrvatskoj će se održati 9. lipnja 2024. Hrvatski građani izabrat će 12 zastupnika i zastupnica koji će sudjelovati u kreiranju europskih politika. Dodatne informacije dostupne su na poveznici

***

Objava je realizirana uz potporu Europskog parlamenta. Za objavljeni sadržaj odgovoran je isključivo Dalmatinski portal.

Vaša reakcija na temu