Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SDP Split: Mladi zaslužuju pravednije društvo i spoznaju da se može uspjeti bez moćnih prijatelja i poznanstava

SDP Split: Mladi zaslužuju pravednije društvo i spoznaju da se može uspjeti bez moćnih prijatelja i poznanstava

'Treba im pristupačno stanovanje te kvalitetno i dostupno obrazovanje koje ne ovisi o financijskom i materijalnom statusu roditelja'

Ujedinjeni narodi su 12. kolovoza proglasili Međunarodnim danom mladih. Ove godine naglasak je stavljen na uključivanje mladih na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini.

- Sramotna je činjenica da su mladi u Republici Hrvatskoj već tri godine bez važnog nacionalnog dokumenta – Programa za mlade. On je temeljni dokument za provođenje politika za mlade kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini. U njegovom nacrtu za razdoblje 2020-2025. nije sudjelovao niti jedan predstavnik s područja Dalmacije, a cijeli postupak izrade netransparentno je proveden. U nacrtu se ponavljaju dijelovi iz prethodnog programa, a dosta predviđenih mjera je neprovedivo i neusklađeno s potrebama mladih. Sve to dovodi u pitanje i kvalitetu konačnog dokumenta - rekao je dr. sc. Joško Markić, vijećnik u Gradskom vijeću grada Splita, član predsjedništva SDP Split.

Koronavirus i kriza uzrokovana istim pokazala je svu ranjivost mladih koji rade u tercijarnom sektoru, kaže, na ugovorima o djelu i na određeno vrijeme. Broj nezaposlenih brzo i nezaustavljivo raste. Tako na razini cijele Republike Hrvatske, od 151.433 nezaposlenih osoba u srpnju, više od četvrtine čine mladi (u dobi do 29 godina). 

U Splitsko-dalmatinskoj županiji skoro je 25% više nezaposlenih mladih nego prošle godine. Za usporedbu, taj je broj veći od sume nezaposlenih u Gradu Zagrebu i Primorsko-goranskoj županiji što dodatno ukazuje na loše stanje na našem području. Mladi, prema istraživanju Zaklade Friedrih Ebert Stiftung iz 2018., u velikom postotku smatraju da je za uspješno zaposlenje važno imati veze s utjecajnim i moćnim osobama te moćne prijatelje, a tek su na treće mjesto stavili stručnost i stupanj obrazovanja. Takva se percepcija treba žurno mijenjati, smatra Markić.

- Mladima ne treba samo materijalna potpora, već i ona nematerijalna. Oni zaslužuju pravednije društvo i spoznaju da se može uspjeti bez moćnih prijatelja i poznanstava. Treba im sigurnost, ali i kvalitetno zapošljavanje u kojem će moći napredovati te iskazati i ostvariti svoje potencijale. Treba im pristupačno stanovanje te kvalitetno i dostupno obrazovanje koje ne ovisi o financijskom i materijalnom statusu roditelja - kazao je dr. sc. Joško Markić.

Brojni su problemi mladih u Splitu, kaže, od nezaposlenosti, problema stanovanja, slabe građanske i političke participacije, nedostatka stručnjaka za mentalno zdravlje mladih, nedovoljnih sportskih i kulturnih sadržaja. Split, kao drugi grad po veličini u Hrvatskoj, još nema svoj Centar za mlade, za razliku od Zagreba, Dubrovnika i manjih gradova koji su uvidjeli važnost postojanja jedne ovakve ustanove za život mladih.

- Split stoga može i mora napraviti kvalitetnije iskorake u budućnosti. Izjava da su mladi naša budućnost nije floskula. Oni će u idućih 50-tak godina biti bitan čimbenik u razvoju i kreiranju budućnosti naše države. A bez dobrih temelja ta budućnost neće biti onakva kakvu priželjkujemo - zaključio je Markić.

Vaša reakcija na temu