Foto: Pixabay Šef HALMED-a: U Hrvatskoj do sada bilo 1200 nuspojava na Pfizer i 900 na AstraZenecu

Šef HALMED-a: U Hrvatskoj do sada bilo 1200 nuspojava na Pfizer i 900 na AstraZenecu

'Dosad nije bilo nekih nestašica, čak ni u pandemijskom razdoblju'

Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a, za N1 je govorio o cjepivima protiv covida-19, a dotaknuo se i problema opskrbe lijekovima.

EMA je proučila sve dostupne podatke i dala jasnu poruku, kaže Tomić. 'Došla je do zaključka da svojevrsna veza postoji s rijetkim oblicima tromboembolije, međutim, da ne postoji povezanost s dobnom skupinom ili sa spolom', dodao je.

'Europski regulator fokusiran je na sam proizvod i u tom smislu daje informacije sukladno novim spoznajama, ali ne upravlja epidemiološkom situacijom u pojedinim članicama', prokomentirao je činjenicu da pojedine zemlje donose različite preporuke.

Epidemiolog Bernard Kaić rekao je jutros da su upute EMA-e nejasne i nedorečene, no Siniša Tomić ističe da je EMA provela temeljitu ocjenu svih dostupnih podataka.

Prijavljeno 2260 nuspojava na cjepiva protiv covida-19

Kaže da je u Hrvatskoj prijavljeno sveukupno 2260 nuspojava na cjepiva protiv covida-19, od čega nekih 1200 nuspojava na Pfizerovo, nekih 900 na AstraZenecino i nekih 150 na Modernino cjepivo.

Što se tiče ruskog Sputnika V, nema govora o stavljanju u promet sve dokle europska agencija to cjepivo ne odobri.

Europski sud za ljudska prava donio je presudu da je obavezno cijepljenje legalno. Tomić ističe da je primarno podizati svjesnost o koristima koje cijepljenje ima i educirati javnost, a ne joj nešto nametati.

'Dosad nije bilo nekih nestašica, čak ni u pandemijskom razdoblju', rekao je pa dodao kako se nada da će stanje i dalje biti pod kontrolom. Što se tiče pojedinačnih slučajeva, kaže da je dosad bilo zamjenske terapije, dok kod onkoloških pacijenata treba paziti jer se radi o personaliziranoj terapiji.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(94381, "");
Pregledaj komentare
29