Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Šef Janafa dobio je dojavu da će ga uhititi, pokušao uništiti kompromitirajući materijal

Šef Janafa dobio je dojavu da će ga uhititi, pokušao uništiti kompromitirajući materijal

Glasanje o skidanju imuniteta je danas u 10 sati

USKOK je sinoć pokrenuo istragu protiv direktora Janafa Dragana Kovačevića i još desetorice okrivljenika dok se za dvojicu gradonačelnika iz redova vladajućeg HDZ-a i oporbenog SDP-a koji su i saborski zastupnici čeka da im Sabor sutra i formalno ukine imunitet. To će biti tijekom jutra. Dragan Kovačević sinoć je oko 22 sata doveden na ispitivanje u USKOK. Njegov odvjetnik Ivo Farčić izjavio je za Dnevnik 3 da su cijeli dan trajali izvidi po nalozima suca Županijskog suda i dodao da opet ide na takav jedan izvid.

Kako je objavio Jutarnji list, Dragan Kovačević imao je dojavu da mu se sprema uhićenje te je, prema informacijama lista, pokušao ukloniti kompromitirajući materijal kao i mobitele. Naime, Kovačević je bio tajno praćen i sniman posljednjih godinu dana te su tako istražitelji u srijedu navečer otkrili da je dobio informaciju o uhićenju. Još uvijek ne znaju tko mu je to dojavio, te je pokrenuta istraga kako bi doznali.

Istraga protiv predsjednika Uprave Janafa i ostalih pokrenuta je temeljem kaznene prijave 'policijskog USKOK-a' nakon cjelodnevnih pretraga i ispitivanja u tužiteljstvu. Uz direktora Janafa istragom je obuhvaćen prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i stvarni voditelj poslovanja tvrtke Elektrocentar Petek, dok se skidanje imuniteta čeka za HDZ-ovog gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića i SDP-ovog gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića.

Prvookrivljeni Petek je šefu Janafa i gradonačelnicima navodno davao mito kako bi osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove, pri čemu su fingirani pozivni natječaji.

Tako je kao osnivač i stvarni voditelj tvrtke Elektrocentar Petek od rujna 2019. u Zagrebu predsjedniku uprave Janafa navodno dao 1,96 milijuna kuna u gotovini kao nagradu za osiguranje dodjele poslova čiji je investitor Janaf. Kovačević je zatim u Janafov plan investicija uvrstio dva projekta, nakon čega je koristeći autoritet dugogodišnjeg čelnika tvrtke zatražio od dvojice direktora Sektora sigurnosti i zaštite te Sektora transporta nafte da poduzmu sve kako bi Petekovoj tvrtki osigurali dodjelu poslova.

Sektorski direktori pritom su prepustili dio natječajne dokumentacije za jedan od poslova. Potom su između Janafa i trgovačkog društva prvookrivljenog Peteka zaključena dva ugovora o izvođenju radova, svaki u vrijednosti od 20 milijuna kuna. Peteka terete i da je od rujna 2019. do 18. rujna u Zagrebu i Novoj Gradiški s gradonačelnikom Nove Gradiške, dogovorio da će mu kao nagradu za poduzimanje svih radnji potrebnih da se u postupku javnog nadmetanja izvođenje radova dodijeli zajednici ponuditelja tvrtki u kojoj je on stvarni voditelj jednog, a VII. okrivljeni odgovorna osoba drugog društva, dati 100.000 kuna.

Gradonačelnika Velike Gorice tereti se da je od rujna 2019. u Zagrebu i Velikoj Gorici u dogovoru s Petekom poduzeo sve radnje potrebne da se njegovoj tvrtki u otvorenom postupku jednog javnog nadmetanja procijenjene vrijednosti nabave 97,3 milijuna kuna dodijeli izvođenje tih radova. Velikogorički gradonačelnik je pritom koristeći autoritet svoje funkcije i pozicije jedinog člana Skupštine velikogoričke Vodoopskrbe od predsjednika uprave Vodoopskrbe i naručitelja radova zatražio da manipulira predpostupkom i postupkom javnog nadmetanja, mijenjanjem dokumentacije sukladno zahtjevima Peteka i njegove konzultantice, tvrdi USKOK.

Između ostaloga je, dodaju, naložio okrivljenoj voditeljici odjela za EU projekte u Vodoopskrbi, da u sklopu postupka pojašnjenja i mogućih izmjena dokumentacije o javnoj nabavi na pitanja tvrtke prvookrivljenika i njegovih poslovnih partnera objavljuje one odgovore koje će joj dati devetookrivljeni kao i da mu da pitanja njihovih konkurenata radi otkrivanja njihovih ponuda. Vodoopskrba i društvo u kojem je devetookrivljeni odgovorna osoba zaključili su pritom ugovor o tehničkoj evaluaciji ponuda zaprimljenih u okviru javnog nadmetanja i time trgovačkom društvu omogućili podnošenje cjenovno najpovoljnije ponude.

Gradonačelnika Velike Gorice terete i da je u dogovoru s Petekom pokrenuo postupak za raspisivanje novog javnog nadmetanja nakon što je poništeno prethodno javno nadmetanje za sustav javne rasvjete u Velikoj Gorici. Potom je naložio djelatnicima Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet provođenje pozivnog natječaja, znajući da će sadržaj svih ponuda odrediti jedanaestookrivljeni i ponudu njegovog društva prikazati najpovoljnijom. Taj okrivljenik je nakon provedbe fingiranog pozivnog natječaja u ime društva u kojem je odgovorna osoba s gradom Velika Gorica zaključio ugovor kojim mu je povjereno sastavljanje projektne dokumentacije, a zatim je s prvookrivljenim započeo s izradom projektne dokumentacije koju uslijed uhićenja nije do kraja kompletirao.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je da će se glasanje o skidanju imuniteta zastupnicima glasovati u petak 10 sati.

Vaša reakcija na temu