SUZE SVETOG LOVRE: Evo kada ih se može vidjeti

SUZE SVETOG LOVRE: Evo kada ih se može vidjeti

Prognozira se da će se moći vidjeti 10 do 15 sjajnih meteora na sat

Meteorski roj Perzeidi će ove godine prema prognozama svoj maksimum aktivnosti imati u noći sa 12. na 13. kolovoza 2019 godine. Prognozira se da će se moći vidjeti 10 do 15 sjajnih meteora na sat s obzirom na to da će nam ove godine u to vrijeme Mjesec biti na nebu i to skoro pun pa će njegova svjetlost značajno smanjiti vidljivost meteora. Inače, prosječna aktivnost Perzeida je od 50 do 100 meteora na sat u uvjetima dobre tame kada nema Mjeseca. Za promatranje nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja, a najbolji uvjeti za opažanje će biti s 12. na 13. kolovoza od 22 sata do jutra.

Izraz 'suze sv. Lovre' koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao 'gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!'. U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, kresnice i feralići.

Upute za promatranje meteorskog roja:

•  ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) tamo ćete opaziti najmanje meteora
•  za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi, ...)
•  meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima
•  potrebno se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu
•  potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(49425, "");
Pregledaj komentare