U srpnju vodeća destinacija Vir: Ništa ne dolazi preko noći, ovo je rezultat 15 godina mukotrpnog rada

U srpnju vodeća destinacija Vir: Ništa ne dolazi preko noći, ovo je rezultat 15 godina mukotrpnog rada

Kristijan Kapović, načelnik Općine Vir, otkrio nam je tajnu njihovog uspjeha

Hrvatska turistička zajednica objavila je podatke o dolascima i noćenju gostiju na Jadranu u srpnju. Vodeća destinacija je - Vir.

'Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te nautičkom charteru, u Hrvatskoj je u srpnju ostvareno  2,44 milijuna dolazaka i 18,60 milijuna noćenja što predstavlja 53% dolazaka i 61% noćenja ostvarenih u srpnju prošle godine. Strani turisti ostvarili su 2,13 milijuna dolazaka (50% razine rezultata prošlogodišnjeg srpnja) i 15,70 milijuna noćenja (58% noćenja prošlogodišnjeg srpnja) dok su domaći turisti ostvarili 325 tisuća dolazaka (91% dolazaka ostvarenih u srpnju prošle godine) i 2,90 milijuna noćenja (81% noćenja prošlogodišnjeg srpnja).

- Nalazimo se na prvom prolaznom vremenu. Ovo su, s obzirom na okolnosti, odlični rezultati i dobra najava za kolovoz koji je pred nama. Pojačane promotivne aktivnosti, kako pozivne oglašivačke kampanje, tako i one informativnog karaktera, provodit ćemo do kraja kolovoza na tržištu Njemačke, Austrije, Velike Britanije i Italije s obzirom da je riječ o vrlo važnim tržištima za naš turizam na kojima se Hrvatska nalazi na popisu sigurnih zemalja. Bitno je i dalje odgovorno ponašanje te pridržavanje propisanih epidemioloških mjera kako bi zadržali status naše zemlje kao sigurne turističke destinacije i od ove turističke sezone izvukli maksimum - izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

U srpnju najveći broj noćenja ostvaren je s tržišta Njemačke (4,43 milijuna noćenja što predstavlja 87% noćenja prošlogodišnjeg srpnja), zatim slijede Slovenija (3,44 milijuna noćenja, 88% noćenja prošlogodišnjeg srpnja), Hrvatska (2,90 milijuna noćenja, 81% noćenja prošlogodišnjeg srpnja), Poljska (1,60 milijuna noćenja, 79% noćenja prošlogodišnjeg srpnja) i Češka (1,42 milijuna noćenja, 72% noćenja prošlogodišnjeg srpnja). 

Vodeće destinacije u srpnju prema ostvarenim noćenjima su Vir (711 tisuća), Rovinj (619 tisuća), Medulin (553 tisuće), Novalja (486 tisuća) i Mali Lošinj (475 tisuća).

Trenutno u Hrvatskoj boravi oko 780.000 turista od čega 200.000 njemačkih, 135 tisuća slovenskih, 130 tisuća domaćih, 74 tisuća poljskih i 46 tisuća čeških turista. Najveći broj turista trenutno boravi na Viru, a zatim slijede Rovinj, Medulin, Crikvenica i Poreč.

Inače, u prvih sedam mjeseci ove godine Hrvatska je zabilježila 4,11 milijuna dolazaka i 26,34 milijuna noćenja.'

Čemu Vir može zahvaliti takav uspjeh, pitali smo dugogodišnjeg načelnika Općine Kristijana Kapovića.

'Rezultati ni u jednom poslu ne dolaze preko noći. Ovo je efekt 15 godina mukotrpnog rada. Zadnjih 10 godina smo broj jedan turistička destinacija Zadarske županije. Zadnjih pet godina smo u top 10 Hrvatske, zadnje tri godine smo u top 3 u mjesecu srpnju i kolovozu. U korona krizi pokazali smo se kao najtvrđi turistički orah i već se spremamo za sezonu 2021. 60 posto gostiju su stranci, Nijemci, Slovenci, Madžari, Česi, Slovaci, a 40 posto domaći gosti. Stranci su vlasnici više od 50 posto nekretnina na Viru, kuća i apartmana. Imamo i organizirani obiteljski turistički smještaj, 2.500 iznajmljivača s više od 15 tisuća turistički kategoriziranih kreveta', kazao nam je Kristijan Kapović.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(71597, "");
Pregledaj komentare