Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Umro je Denis Kuljiš

Umro je Denis Kuljiš

Bio je jedan od najutjecajnijih i najsvestranijih hrvatskih novinara

U dobi od 68 godina u Zagrebu je danas nakon kratke i teške bolesti preminuo Denis Kuljiš, jedan od najutjecajnijih, najsvestranijih i najdugovječnijih hrvatskih novinara, urednika i publicista.

U novinama je radio još od 70-ih godina prošlog stoljeća kada počinje surađivati s Omladinskim tjednikom, Poletom i Studentskim listom, a od početka osamdesetih pa gotovo sve do smrti bio je jedna od najvažnijih figura hrvatske izdavačke i medijske scene, pokrećući brojne novine, portale, pišući kolumne i izdajući knjige.

Rođen je u Splitu 8. prosinca 1951. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je opću lingvistiku i sociologiju. Novinarstvom se bavio od svojih ranih dvadesetih, a prvi važniji posao bio mu je 1979. u Poletu, godinu kasnije i u dnevnim novinama Vjesnik.

Bio je urednik u Startu, pomoćnik glavnog urednika tjednika Danas, a radio je i za Studio.

S partnerima 1989. osnovao je medijsko poduzeće Media Press koje je sudjelovalo u pokretanju prvog privatnog nezavisnog političkog tjednika u Hrvatskoj, Globusa. Bio je prvi glavni urednik Globusa, ostavši na toj funkciji punih pet godina, a tvrtka koju je pokrenuo u međuvremenu je narasla u Europapress Holding (EPH), najveću novinsko izdavačku tvrtku u Hrvatskoj, koja se danas zove Hanza media. U EPH Kuljiš je pokrenuo još i magazin Gloria kao i tjednik OK!.

Napustio je EPH i s ostalim dioničarima tvrtke Media Press pokrenuo tjednik Nacional koji je vodio dvije godine. Surađivao je sa Slobodnom Dalmacijom, bio je zamjenik glavnog urednika Globusa, glavni urednik Playboya, supervizor izdanja Playboya za Srbiju i Crnu Goru, a imao je ulogu i u pokretanju Jutarnjeg lista. U posljednje vrijeme radove je objavljivao u obliku kolumni na portalu Dnevno, te na svom portalu Žurnalist, a drage su mu bile i društvene mreže.

Od 2005. do 2017. objavljivao je kolumne u Jutarnjem i Večernjem listu te nizu dnevnih novina u Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Osim novinarskim i kolumnističkim radom, intenzivno se bavio i publicistikom. Njegova zbirka novinskih tekstova i feljtona 'Majmuni, gangsteri i heroji' objavljena je u Zagrebu 2001., a godinu dana kasnije i u Beogradu. Knjigu 'Dva pamfleta protiv Tuđmana' objavio je 2005., a iste godine iz tiska je izišao i nastavak 'Majmuna, gangstera, i heroja', ovog puta s dodatnim opisima 'geniji, lupeži i papci'. Bile su to satirične, britke, nerijetko i vrlo brutalne biografije poznatijih Hrvata. Godinu kasnije objavio je djelo 'Ad hominem'.

Izletom u prozu smatrao je svoj politički roman 'Hrvatski bog Merkur', tiskan u deset tisuća primjeraka.

U suradnji s povjesničarem Williamom Klingerom 2013. objavio je knjigu 'Tito: Neispričane priče', a nedavno je u izdanju beogradskog Službenog glasnika izašla i njegova knjiga 'Titov tajni imperij'.

Iza Denisa Kuljiša ostaju njegova supruga i dvoje djece.

Vaša reakcija na temu