Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Uskoro FFP3 zaštitne maske iz hrvatskih tvornica?

Uskoro FFP3 zaštitne maske iz hrvatskih tvornica?

Ministar gospodarstva Horvat traži od hrvatske tekstilne industrije: 'Pokušajte ih proizvesti'

Ministar gospodarstva Darko Horvat oformio je radnu grupu sastavljenu od predstavnika vodećih tekstilnih tvrtki i predstavnika sveučilišnih profesora iz “resornih” fakulteta kako bi analizirali sastav FFP3 i FFP2 tekstilnih maski i utvrdili mogu li se proizvoditi u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Kako nam je rečeno, među tvrtkama su Varteks i Calzedonia, a zadatak radne grupe je utvrditi sastav maski, vidjeti što se od tih materijala može nabaviti u Hrvatskoj, a što se mora uvesti, te prosuditi može li se potrebna tehnologija za proizvodnju tih maski kreirati u našoj zemlji. Pritom se mora voditi računa i o patentima vezanih za te maske, ali to se navodno rješava i na europskoj razini.

Podsjetimo, hrvatsko predsjedništvo EU u Zagrebu je prije dva tjedna organiziralo neformalnu videokonferenciju ministara država članica EU nadležnih za konkurentnost gospodarstva na kojoj se raspravljalo o mjerama koje se donose na nacionalnoj i europskoj razini, kako bi se suzbio negativan utjecaj pandemije Covid-19.

Države članice razmijenile su i stavove o načinima osiguranja dostatne razine proizvodnih kapaciteta za medicinsku opremu kako bi se zadovoljile potrebe svih država članica. Pored toga, podijeljeni su i mehanizmi odgovora država članica u odnosu na gospodarske posljedice uzrokovane globalnom pandemijom te načinima omogućavanja nesmetane funkcionalnosti slobodnog kretanja roba u postojećim uvjetima.

'U svim ovim poteškoćama posebno je važno pronaći zajedničke odgovore kako bi se gospodarstvenicima i poslovnim subjektima što prije omogućili prikladni alati, kao odgovor na postojeće stanje', istaknuo je tom prilikom ministar gospodarstva Darko Horvat. 

U tom kontekstu valja kazati i kako Bijela kuća upravo snažno pritišće 3M da iz svog proizvodnog huba u Singapuru isporuče N95 maske u Sjedinjene Države. 3M se pokušava oduprijeti. Nejasno je hoće li američke vlasti prema njima primijeniti ovlasti predviđene za stanje rata, prenosi Jutarnji list.

Vaša reakcija na temu