Foto: Screenshot Više od dvije tisuće učitelja prosvjedovalo pred Vladom: 'Danas je ovdje najjača hrvatska reprezentacija ikada!'

Više od dvije tisuće učitelja prosvjedovalo pred Vladom: 'Danas je ovdje najjača hrvatska reprezentacija ikada!'

Okupili su se na Trgu Republike Hrvatske odakle su krenuli u prosvjedni hod do Markova trga

Više od dvije tisuće prosvjetnih radnika koji danas 19. dan štrajkaju okupili su se na Markovom trgu na prosvjedu '6.11. za 6,11 posto'. Na Trg su došli uz pjesmu 'Srce vatreno', a okupljenima su se obratili sindikalisti i učitelji.

- Okupili smo se danas ovdje da pokažemo ovima koliko nas ima. Došli smo poručiti da ne odustajemo. Pitali su nas zašto smo odlučili odjenuti navijačka obilježja. Zato što je danas ovdje najjača hrvatska reprezentacija ikada. Predsjedniče Vlade, nemojte dovoditi u pitanje budućnost Hrvatske. Premijeru, nemojte dozvoliti da Hrvatske neće biti. 17 dana ignorirali su vas, šutjeli su. Tek 18. dan počeli su pregovori. Čude se zašto smo u štrajku, čude se da nema razumnog razloga. Želimo ispraviti nepravdu prema zaposlenima u obrazovanju. To je učinila Milanovićeva Vlada, a ova Vlada to želi zabetonirati. Umjesto da ispravi nepravdu, on je još i produbljuje. Zato mu poručujem, ta nepravda ne smije biti uklesana u kamen - kazao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Na Markovu trgu govorio je i Branimir Štrukelj u ime Europske konfederacije učitelja.

- Donio sam potpunu srdačnu podršku iz Europske konfederacije učitelja u vašoj borbi za poštenu cijenu pedagoškog rada. U Sloveniji smo prošle godine napravili značajan iskorak u toj borbi, ne sumnjam da ćete i vi postići i više svojim štrajkaškim pokretom. Ustrajte dragi prijatelji, u pravu ste i to vam pripada. Vi ne štrajkate zato što bi htjeli nešto posebno za sebe, već da se izjednačite s drugima. Tražite samo to da vaš rad bude jednako ocijenjen s drugima s kojim se uspoređujete - kazao je Štrukelj.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, rekla je da su se okupili danas jer 'reforma obrazovanja nije počela reformom odnosa prema nositeljima obrazovanja, jer novca za rješavanje problematike u sustavu obrazovanja nema, al za sve drugo ima'. 

- Zato što obrazovni radnici i svi zaposlenici u sustavu obrazovanja ne trebaju vaše mrvice sa stola. Ovdje smo jer želimo da Hrvatska bude zemlja znanja, ne zemlja beznađa. Vi ste postali primjer građanima, našoj djeci, da je vrijedno boriti se za bolje sutra. Nemate pravo odustati u borbi za dostojanstvo, za status naše profesije. Zajedništvo nas je danas dovelo ovdje. Ovo je borba za bolje obrazovanje. Mi se borimo za bolju domovinu. I zato nemamo pravo odustati, idemo dalje - vikala je Šprem dok su okupljeni pjevali 'Moja domovina'. 

Prosvjedu su završili isto kao što su ga i započeli - pjesmom.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(53851, "");
Pregledaj komentare
29