Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Zaposlenica zagrebačke kulturne institucije godinama trošila novac s poslovnog računa na luksuznu odjeću i hotele

Zaposlenica zagrebačke kulturne institucije godinama trošila novac s poslovnog računa na luksuznu odjeću i hotele

Šteta je veća od milijun eura

Zagrebački policajci su osumnjičili 50-godišnjakinju zbog zlouporabe položaja i ovlasti, povrede vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, krivotvorenja službene ili poslovne isprave i pranja novca, dok su 40-godišnjaka osumnjičili zbog pranja novca.

Utvrđeno je kao je 50-godišnjakinja kao zaposlenica gradske kulturne institucije i osoba s ovlastima za internet i mobilno bankarstvo, od sredine kolovoza 2021. do 13. veljače 2024., s poslovnog računa u više navrata u privatne svrhe podizala novac u gotovini. S tim sredstvima u privatne svrhe plaća je namirnice, luksuznu odjeću, hotele, troškove iz restorana, taksi usluge, te je na račun članice svoje obitelji po kojoj je opunomoćenik u više navrata uplaćivala novčane iznose koje su kao takve neosnovane transakcije čime je sebi pribavila znatnu ne pripadajuću materijalnu korist.

Sumnja se i da, kako bi prikrila protuzakonito prisvajanje novca i izbjegavanje svoje kaznenopravne odgovornosti, nije prikazivala poslovne događaje koji se odnose na evidentiranje utrošenih sredstava, niti je sastavljala godišnja financijska izvješća za instituciju u kojoj radi za 2021., 2022. i 2023.godinu. Krajem 2023. godine kod primopredaje dužnosti između bivše i nove odgovorne osobe u instituciji u kojoj radi, potpisala je i predala tri stanja novčanih sredstava po poslovnim bankovnim računima s neistinitim podacima.

Utvrđeno je i kako je u dogovoru s 40-godišnjakom, kako bi zametnuli trag i lažno prikazali da sredstva proizlaze iz zakonitog izvora, od ožujka 2023. do veljače 2024., s računa članice obitelji, prethodne protupravne uplate novaca s poslovnog računa institucije prebacivala u nekoliko navrata na račun 40-godišnjaka u iznosu od 129.863 eura. U zajedničkom dogovoru s tim novcem su kupovali razna zemljišta, na koje se osumnjičeni upisao kao vlasnik, a ona upisivala založno pravo na ime sporazuma, radi osiguranja novčane tražbine temeljem navodno danog zajma od 60.000 eura.

Zajednički su, sumnja se, također od kraja 2021. do početka 2024. godine, unajmljivali luksuzne automobile i koristili ih u privatne svrhe, a sve plaćali nezakonito pribavljenim novcem od institucije u kojem ona radi. Uz sve navedeno, osumnjičena je i putem online platformi i društvenih mreža prodavala luksuzne stvari kupljene s novcem koji joj ne pripada. Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim kaznenim djelima iznosi 1.334.823 eura.

'Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće dostavljeno nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu', poručila je policija.

Vaša reakcija na temu