Zatvorenicima ograničeni posjeti zbog koronavirusa

Zatvorenicima ograničeni posjeti zbog koronavirusa

Do sada nije zabilježen slučaj zaraze Covidom - 19 osoba lišenih slobode

Nakon što su nam se članovi obitelji pritvorenika požalili kako je u zatvorima, posebno onom na splitskim Bilicama, zbog njegove prenatrpanosti, nemoguće održavati potreban razmak od jednog do drugog, a kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, očitovanje smo zatražili od Ministarstva pravosuđa. Evo što su odgovorili:

'Od početka veljače 2020. godine u Ministarstvu pravosuđa, Upravi za zatvorski sustav i probaciju redovito se prate epidemiološki pokazatelji o riziku od bolesti uzrokovane novim koronavirusom (COVID-19) te se poduzimaju mjere i aktivnosti prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite, u svrhu zaštite zdravlja svih osoba lišenih slobode i službenika te pravovremenog otkrivanja eventualnog nastanka bolesti i sprječavanja njezinog daljnjeg širenja. 

Zbog toga se uvode i primjenjuju sljedeće mjere: 

- ograničeno je pravo zatvorenika na posjete te se posjeta može odobriti isključivo po posebnom odobrenju upravitelja, a kada je to nužno radi zaštite prava zatvorenika u sudskom postupku ili u drugim nepredvidivim slučajevima. 

- zatvorenicima se ne odobravaju pogodnosti češćih dodira s vanjskim svijetom, što uključuje pogodnosti dužih i češćih posjeta te pogodnosti izlazaka 

- obustavljene se sve aktivnosti organizacija civilnog društva u kaznenim tijelima

- intenzivirano je korištenje video-linka s nadležnim sudovima, radi smanjivanja broja izvođenja zatvorenika

- obustavljeno je upućivanje zatvorenika na rad izvan kaznenog tijela

- u suradnji službenika odjela zdravstvene zaštite i odjela osiguranja u kaznenim tijelima su utvrđeni protokoli zaprimanja paketa za zatvorenike.

Radi ublažavanja štetnih psiholoških posljedica navedenih mjera te radi omogućavanja održavanja kontakata između zatvorenika i članova njihovih obitelji, osobito djecom, zatvorenicima je omogućeno češće i duže telefoniranje, a uz podršku UNICEFa proširena je mogućnost video-posjeta zatvorenicima. U skladu s mogućnostima kaznenih tijela, zatvorenicima je omogućen češći boravak na svježem zraku te su intenzivirane aktivnosti strukturiranog i svrhovitog korištenja slobodnog vremena zatvorenika', poručuju iz Ministarstva pravosuđa.

Kaznena tijela sukladno organizacijskim mogućnostima osiguravaju provođenje mjera dezinfekcije, te osiguravaju dovoljnu količinu odgovarajućih zaštitnih sredstava.

Nadalje, utvrđen je protokol postupanja u slučaju da zatvorenik manifestira tegobe dišnih puteva i/ili druge simptome koji mogu ukazivati na nastanak bolesti.

'Napominjemo da Ministarstvo pravosuđa u koordinaciji s nadležnim sudovima i državnim odvjetništvima u svrhu zaštite zdravlja svih zatvorenika i službenika kaznenih tijela, te posredno zaštite zdravlja šire društvene zajednice poduzima sve mjere na rasterećenju kaznenih tijela i osiguravanju što boljih uvjeta osobama koje se nalaze u zatvorima i kaznionicama. 

Svako kazneno tijelo odredilo je posebne prostorije za izolaciju osoba sa simptomima koji mogu ukazivati na nastanak bolesti. Isto tako u okviru zatvorskog sustava pripremaju se  i odgovarajući izolirani prostori većeg kapaciteta za slučaj pojave epidemije i smještaj većeg broja osoba lišenih slobode', stoji u priopćenju.

Nadalje se ističe kako do sada nije zabilježen slučaj zaraze osoba lišenih slobode novim koronavirusom.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(61625, "");
Pregledaj komentare