Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
6. MANIFESTACIJA SPLIT 3 - Ulice, kvartovi, stanovnici

6. MANIFESTACIJA SPLIT 3 - Ulice, kvartovi, stanovnici

Impresije grada kroz fotografiju, dizajn, ilustraciju, video i pisanu riječ

Od 22. do 28. svibnja te 13. lipnja odvijat će se 6. izdanje manifestacije Split 3 - ulice, kvartovi, stanovnici. Na ulicama, trgovima i u javnim zgradama Splita 3, prostorima koje su prije 55 godina isplanirali Vladimir Braco Mušič, Marjan Bežan i Nives Starcprvonagrađeni arhitekti iz Ljubljane, na općem i jugoslavenskom natječaju, će se promišljati grad (Split 3 i šire) kroz različite medije. 


Manifestaciju su prilikom obilježavanja okrugle 50-ogodišnjice Splita 3 inicirale arhitektice dr. sc. Višnja Kukoč i Jelena Borota, a realizirale uz pomoć dizajnera Marka Borote, fotografkinje Lee Jurčić i slikarice Sanje Jarić. Kasnije im se pridružila kolegica Mariana Bucat, a Udruga KVART i Boris Šitum asistirali u svakom pogledu. Za glavninu budžeta, i ovog puta, je zaslužno Ministarstvo kulture i medija. Obilježavanje se pretvorilo u godišnji program koji svaki put donese nešto novo uz neka sada već gotovo tradicionalna događanja. 

Početak manifestacije će biti u Ulici Ruđera Boškovića. U nekoliko javnih prostora bit će postavljeni plakati i letci koji govore o ovoj značajnoj ulici i o njenom arhitektu, Anti Svarčiću, autora Ivana Vrčeka i Jelene Zanchi, studenta i mentorice s odsjeka Dizajna vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu. Druženje s prolaznicima i stanarima u Ulici Ruđera Boškovića uz poticanje da Dovrše zaboravljeno odvijat će se na više lokacija u ulici.

Urbane promenade ulicama Splita 3 vodit će po prvi put Ines Berlengi, arhitektica s velikim iskustvom u urbanizmu. Polaznici će imati priliku, uz ostalo, po prvi put saznati što je prethodilo stanju prostora kod Gospe od Žnjana. Dr. sc. Višnja Kukoč će voditi po Ulici Ruđera Boškovića. 


'Drago nam je najaviti suradnju s umjetnicom Lanom Sojićević, docenticom s odsjeka za Likovnu kulturu i likovne umjetnosti Umjetničke akademije u Splitu i novinarom-slobodnjakom Vanjom Valtrovićem. Očekuju nas dva predavanja: Kako promatrati grad i Grad na filmu. Sretni smo što će nam se pridružiti i studenti jer jedan od glavnih ciljeva ove manifestacije je upoznati buduće mlada stručnjake s idejom i specifičnostima ovog iznimnog projekta i realizacije. 

Ovogodišnja novina je ćakula s piscem Ivicom Ivaniševićem. Želimo čuti glas suvremenog autora koji tematizira grad sadašnjice. Kroz razgovor i čitanje ulomaka pisanu riječ uvodimo kao bitan medij za razumijevanje grada.

U popularnom dijelu manifestacije je već redovno film pod vedrim nebom, besplatna kino projekcija u suradnji s Kinom Mediteran. Na stepenicama ispod umjetničke instalacije SMISAO prikazati će se francuski film, triler iz područja znanstvene fantastike, a ujedno klasik koji se referira na umjetnu inteligenciju i vrijeme računala, Alphaville, autora Jean-Luca Godarda, iz 1965. godine. 

Kao završnu aktivnost, po drugi put, organiziramo pub - kviz, sve popularniji oblik zabave koji će, nadamo se, privući i širu publiku. Kviz će biti urbanističko - arhitektonske prirode, ali će do rješenja moći doći i sudionici koji nisu vezani za profesiju arhitekta/urbanista. Ideja je prošlogodišnja, a potekla od Društva arhitekata Osijeka. 

Split 3 je neiscrpan izvor iz kojega se uči kako se gradi grad pa tako možemo najaviti da manifestaciju planiramo održati i slijedećih godina', poručuju organizatori. 

Vaša reakcija na temu