Foto: Pixabay APN: Ugovori o davanju subvencioniranih stambenih kredita sklopljeni s 14 banaka

APN: Ugovori o davanju subvencioniranih stambenih kredita sklopljeni s 14 banaka

U ponedjeljak, 14. rujna bit će objavljen poziv građanima

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavila je popis 14 banaka s kojima je sklopila ugovore o davanju subvencioniranih stambenih kredita. Najviše efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću od 2,12 posto do 3,50 posto.

'Podsjetimo, poziv za prikupljanje ponuda za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih kredita APN je objavio 24. kolovoza, dok je rok za dostavu ponuda bio 1. rujna 2020. godine.

Kreditne institucije (banke) ugovorom su se obvezale obavljati poslove pod uvjetima i na način određen Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita ili pod uvjetom koji su za korisnika kredita ili Republiku Hrvatsku povoljniji od uvjeta propisanih Zakonom.

Javni poziv za građane bit će objavljen u ponedjeljak, 14. rujna godine a ispunjeni zahtjevi građana počet će se predavati dva tjedna kasnije, 28. rujna 2020. godine', poručuju iz APN-a.

Uvjeti prijave na poziv nisu se promijenili što znači da će se moći prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000,00 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

'Riječ je ovdje o već dobro poznatom i prihvaćenom programu u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo i APN, pomažu pri otplati stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina. Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije. Kako bi se mjera još dodatno poboljšala, prošle su godine donesene izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita kojima se subvencija produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit. U praksi to znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece pri prijavi, subvencija umjesto pet trajati sedam godina, a ukoliko dobiju još jedno dijete subvencija će trajati ukupno devet godina.

Javnost  je ovu mjeru već prepoznala kao kvalitetnu, a o uspješnosti najbolje govori podatak da je u četiri godine provođenja odobreno više od 13 000 subvencioniranih kredita. U obiteljima koje koriste subvencije do sada je rođeno više od 1750 djece', ističu iz Agencije.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(74662, "");
Pregledaj komentare