Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Državna geodetska uprava poziva na aktivno sudjelovanje u višegodišnjem programu katastarskih izmjera

Državna geodetska uprava poziva na aktivno sudjelovanje u višegodišnjem programu katastarskih izmjera

Cilj je osigurati da podaci o nekretninama koji se vode u službenim evidencijama (katastar i zemljišna knjiga) odgovaraju stvarnome stanju na terenu

Višegodišnji program katastarskih izmjera 2021.-2030. je projekt kojeg je pokrenula Vlada Republike Hrvatske, a provodi ga Državna geodetska uprava. Radi se o najvećem projektu zemljišne administracije od kada se provode katastarske izmjere. Njegovo trajanje je predviđeno do 2030. godine.

Osnovni cilj Programa je osigurati da podaci o nekretninama koji se vode u službenim evidencijama (katastar i zemljišna knjiga) odgovaraju stvarnome stanju na terenu čime se osigurava pravna sigurnost upisa u registre te brza usluga nadležnih institucija.

Aktivnostima iz Višegodišnjeg programa obuhvatit će se oko 600.000 ha zemljišta u građevinskom području i područjima oko građevinskih područja. To su područja u kojima su aktivnosti najintenzivnije kako u području tržišta nekretninama tako i u području kapitalnih ulaganja u infrastrukturu, ali su i područja na kojima treba osigurati pravilan regionalan i prostorni razvoj i provedbu digitalne i zelene transformacije.

Aktivnosti se provode temeljem Godišnjih programa koje na prijedlog Državne geodetske uprave donosi Vlada Republike Hrvatske.

Radovi su započeli sredinom prošle godine na području 60 dijelova ili cijelih katastarskih općina ukupne površine od 37.559 ha odnosno 173.535 katastarskih čestica, 28 jedinica lokalne samouprave, odnosno 14 županija. Ove godine dodatni radovi otvoreni su na području 66 dijelova ili cijelih katastarskih općina ukupne površine od 31.938 ha odnosno 187.330 katastarskih čestica na području 14 županija,  odnosno 45 jedinica lokalne samouprave. Paralelno s izmjerama se provodi i osnivanje nove zemljišne knjige pa su geodetski radovi jedan od segmenata Višegodišnjeg programa katastarskih izmjera.

Po završetku Višegodišnjeg programa sustav zemljišnih registara će biti dostupan u digitalnom obliku i u realnom vremenu. Nakon provedbe Programa Hrvatska će biti primjer ne samo zemljama u okruženju, nego i razvijenijim državama po pitanju transparentnosti vlasništva nad nekretninama i dalekosežnim promjenama koje su pokrenute kao posljedica sređivanja zemljišnih knjiga i katastra. 

Višegodišnji program katastarskih izmjera je usvojio Hrvatski sabor 1. listopada 2021. godine. Sredstva potrebna za provedbu Programa za razdoblje 2021. – 2030. okvirno iznose 400.000.000,00 eura. 

Za uspješnu provedbu projekta od iznimne važnosti je aktivno sudjelovanje vlasnika nekretnina, stoga se porukom „Budite aktivan sudionik katastarske izmjere“ pozivaju sve osobe na područjima na kojim se provodi katastarska izmjera da se odazovu pozivu Državne geodetske uprave i time osigura da i vaše nekretnine imaju „čiste papire“. 

Više informacija je dostupno na mrežnim stranicama projekta: https://www.visegodisnjiprogram.dgu.hr/

Vaša reakcija na temu