Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Fenomen koji postoji samo u Hrvatskoj: Gradili su ih kako bi istaknuli vlastito bogatstvo

Fenomen koji postoji samo u Hrvatskoj: Gradili su ih kako bi istaknuli vlastito bogatstvo

Lastovski fumari

Kamene kuće s maštovitim dimnjacima ili fumarima prepoznatljivo su obilježje naselja Lastova na istoimenom otoku.

Na ovom dalmatinskom otoku koje pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji teško je naći dva jednaka koja potječu još iz 17. i 18. stoljeća. No nitko ne zna pouzdano reći zašto postoji toliko različitih dimnjaka, piše Punkufer.

U narodu postoji priča o tome da su se mještani stoljećima nadmudrivali gradeći komplicirane fumare kako bi bili ljepši od susjedovih, a navodno je njihova uloga bila pokazati bogatstvo vlasnika kuće.

Neki su bili jednostavnih linija, dok su drugi imali zanimljive detalje poput životinjskih rogova koji su podrugljivo bili usmjereni prema kućama prvim susjeda. Drugi pak tvrde da je raznolikost fumara zapravo demonstracija konstruktorskog genija ljudi onog vremena.

Lastovo se uistinu može podičiti funkcionalnošću svojih dimnjaka, koji su bili dizajnirani tako da zaštite kuću od posljedica jakih vjetrova, ali i mogućih požara na način na koji to drugi dimnjaci nisu mogli.

Vaša reakcija na temu