Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / HRT Hoće li padati cijene nekretnina? Evo što kaže stručnjak

Hoće li padati cijene nekretnina? Evo što kaže stručnjak

Svaki treći kupac u Hrvatskoj stranac

Predsjednik Udruženja trgovaca nekretninama Dubravko Ranilović iz Hrvatske gospodarske komore rekao je u središnjem Dnevniku HTV-a kako se ne može predvidjeti hoće li cijene nekretnina pasti, stagnirati ili se možda čak povećati. 

'Nije realno očekivati da će cijene pasti za dvadeset posto'

'Nema čarobnog štapića, ali nekakvi trendovi u smislu dizanja kamata, da bi se obuzdala inflacija, idu u tom smjeru. Trebao bi se usporiti rast tržišta', poručio je.

Dodao je kako nije realno očekivati da će cijene iduće godine pasti za čak dvadeset posto. Kada i stane tržište, trebat će još proći godine kako bi cijene pale, posebno tražene cijene.

Svaki treći kupac u Hrvatskoj stranac

Prema podacima Ekonomskog instituta i Ministarstva graditeljstva. prošle godine prodalo se trideset posto više nekretnina nego 2020. Ranilović je istaknuo da treba uzeti u obzir da je 2020. bila potresna godina, posebice u Zagrebu, stoga na 2021. treba gledati kao referentnu 2019.

'To je porast prometa oko deset do petnaest posto, ovisno gdje. Hrvatska je vrlo polarizirana u tržištima. Grad Zagreb, Petrinja i Sisak imali su situaciju potresa, dok je priobalje pod bitnim utjecajem tržišta, odnosno, tržište je pod bitnim utjecajem stranaca. Svaki je treći kupac u Hrvatskoj stranac. Dok za kontinent i za ruralna područja vrijede drugi uvjeti', rekao je.

Tražene cijene nisu realne u odnosu na ono što se realizira

Zato, tvrdi, treba biti oprezan i ne treba komunicirati s traženim cijenama i treba svako tržište promatrati odvojeno.

Predsjednik Udruženja trgovaca nekretninama istaknuo je kako stranci dosta ulažu u turističke nekretnine te Hrvatska mora početi jačati ruralni dio. 

Stranci su u nekim općinama stopostotni kupci nekretnina, tako da i to utječe na tržište nekretnina, pa i samu cijenu. Novogradnja je također prilično poskupjela, posebice u Zagrebu. Razlika između tražene i realizirane cijene prošle godine iznosila je desetak posto.

'Sada je premašila deset posto i približava se dvanaest posto. Dakle, to ipak pokazuje da tražene cijene nisu toliko realne u odnosu na ono što se realizira', dodao je Ranilović.

Građani, poručio je, moraju biti odgovorni kada ulaze u posao s nekretninama, trebali bi angažirati legalne agencije i birati s kime žele raditi kako bi bili sigurni pri kupnji nekretnine. 

Vaša reakcija na temu