Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay MALO KVADRATA, PUNO STILA Savjeti za uređenje malog stana

MALO KVADRATA, PUNO STILA Savjeti za uređenje malog stana

Kako izvući najviše?

U današnje vrijeme sve više ljudi živi u prenapučenim gradovima u kojima si (zbog visokih cijena) većina njih, pogotovo mladih, ne može priuštiti velike komforne stanove. No mali stan, uredi li se pametno i kreativno, može zadovoljiti sve funkcije, a k tome biti lijep i šarmantan. No, čak i ako ste izrazito kreativni i snalažljivi, uređenje malog stana poseban je izazov - čak i od stručnjaka zahtijeva velik angažman. 

Dobro je, stoga, poznavati osnovna pravila kojih se trebate pridržavati.

Prvo i možda i najvažnije pravilo, već poznato svima, izbjegavanje je tamnih i toplih boja. Odabirom bijele uz dodatak neke od svijetlih hladnijih tonova boje postići ćete prozračnost i vizualno povećati prostor. Ovo pravilo vrijedi za sve prostorije. Pogotovo izbjegavajte tamne keramičke pločice za kupaonicu koja je u pravilu i najmanja prostorija u domu. Također, izbor podnih obloga za cijeli stan trebao bi biti u svjetlijim tonovima. Poželjno je ne cjepkati pod različitim oblogama nego se držati jedne te iste podne obloge u cijelom stanu. Osim, naravno, u kupaonici, u kojoj su nužne keramičke pločice na podu. Izbor namještaja ključan je za maksimalnu iskoristivost maloga stana. Stoga je vrlo važno iskoristiti svaki centimetar prostora, piše Living

Dobro rješenje svakako je namještaj izrađen po mjeri, i u pravilu što svjetliji. Današnji dizajneri namještaja specijalizirali su se u izradi multifunkcionalnog namještaja za male prostore, pa je dobro pri uređenju uzeti u obzir i tu opciju. Na primjer krevet sa spremištem za posteljinu, blagovaonski stol s ladicom, tabure s poklopcem kao i drugi slični komadi namještaja u malom stanu svakako će dobro doći. 

Glomazni namještaj ne bi trebao imati mjesta u malome stanu kako ne bismo pretrpali prostor. Uvijek je dobro imati točne mjere određene prostorije pri kupnji namještaja kako se ne bi desilo da kupite prevelik komad. To se može lako dogoditi jer u velikim salonskim prostorima namještaj izgleda manji. Tek kad je u domu, u realnom prostoru, vidi se njegova prava veličina u odnosu na prostor. Koristite što više zidove za postavljanje polica i visećih ormarića kako biste rasteretili pod.

Nemojte gomilati nepotrebne ukrase i sitnice koje zagušuju prostor i sakupljaju prašinu. Za uštedu na prostoru dobar izbor su klizna vrata koja mogu po potrebi poslužiti i kao pregradni zidovi između prostorija. Prozračnim zavjesama cijelom dužinom od stropa do poda vizualno ćete povisiti zidove i povećati sobu. A kako bi se zadržao osjećaj lakoće, širine i prostranosti, sav namještaj, opremu i dekorativne elemente svedite na ono najnužnije. Pri tome pazite na stilsku poveznicu svih prostorija koje će tvoriti jednu cjelinu.

Vaša reakcija na temu