Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay MANJKAVO RJEŠENJE ZA MLADE: APN diktira i odlučuje s kime se možete oženiti i do kad morate roditi djecu

MANJKAVO RJEŠENJE ZA MLADE: APN diktira i odlučuje s kime se možete oženiti i do kad morate roditi djecu

Kroz razgovor s korisnicom i stručnjakom otkriveni su nam određeni nedostaci subvencioniranih kredita

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) ove godine sigurno neće raspisati javni poziv za subvencioniranje stambenih kredita, jer se čekaju izmjene zakona, ali i stambena politika Vlade RH koja je u pripremi već dulje vrijeme.

Zbog toga je na čekanju nastavak provedbe Programa subvencioniranja stambenih kredita za mlade koji nastoje riješiti svoje stambeno pitanje. Podsjećamo, uz pomoć tog programa mladim obiteljima se najmanje pet godina financijski pomaže pri otplati dijela stambenog kredita ako se odluče na kupnju stana ili kuće, ali i izgradnju kuće. Konkretno, od rujna 2017. godine od kada se primjenjuje ova stambena i demografska mjera do 31. ožujka 2024. ove godine, odobrena su 32.543 zahtjeva za subvenciju kredita.

Kako je riječ o demografskoj mjeri subvencija kredita se može produžiti zbog rođenja ili posvojenja djece kod mladih obitelji. Naime, od ukupnog broja, 9366 kredita produženo je za dodatne dvije godine radi barem jednog djeteta, te 1596 radi dvoje i više djece.

Međutim, korisnici subvencioniranih kredita istaknuli su nam pojedine manjkavosti koje su uočili tek nakon što su se upustili u korištenje takve demografske mjere. Naime, prema Zakonu o subvencioniranju stambenih kredita definirano je da će se za dvije godine produžiti subvencija kredita po svakom rođenom ili posvojenom djetetu, no postoji - ali. U roku koji je naveden u članku 11., dodatna subvencija se može ostvariti samo za prvih pet godina otplate kredita.

- Drugim riječima, ako korisnik dobije dodatne dvije godine subvencije zbog rođenja djeteta imat će subvenciju sedam godina (5+2). Međutim, ako dobije drugo dijete u šestoj godini subvencije ista se neće više produljivati - potvrdio nam je Hrvoje Travnikar, direktor kreditnog posredovanja u Pro grupi. Radi kao posrednik između klijenata i banaka prilikom sklapanja kredita, a često je s mladim obiteljima radio na pripremi i dobivanju subvencioniranih stambenih kredita.

Kontaktirali smo ga nakon što nam se korisnica APN-ovog kredita požalila kako ju je takva informacija zatekla nakon što se počela raspitivati o mogućoj subvenciji za drugo dijete.

- Uzeli smo kredit 2019. godine i brzo proći će prvih pet godina subvencije. Dobili smo curicu, ali planirali smo još jedno dijete. Tek smo sada doznali kako za drugo dijete možemo dobiti subvenciju od godine dana - kazala nam je 34-godišnja Splićanka. 

Međutim, prema onome što smo doznali iz razgovora s kreditnim stručnjakom i APN-om, našoj sugovornici se više neće produžiti subvencija, niti za godinu dana. 

Produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu omogućeno je samo za obitelji koje već imaju maloljetnu djecu u trenutku podnošenja zahtjeva za kredit, a ne za one koji dobiju djecu nakon isteka prvih pet godina subvencije kredita. Inače, tijekom godina takva subvencija u trajanju od dodatne jedne godine po maloljetnom djetetu odobrena je za 20.740 maloljetne djece u sklopu zahtjeva za kredit. 

Za demografsku mjeru poprilično je 'kočnica' postavljeno pred mladim obiteljima koje planiraju više djece. Travnikar nam je objasnio kako prema njihovom iskustvu i komunikaciji s institucijama, namjera takve mjere je bila da se subvencija ne može produljivati 'u nedogled'.

- Laički rečeno, ako korisnik dobije djecu u 5., 7., 9., 11. godini - koristio bi subvenciju 13 godina. Pretpostavljamo da je zakonodavac ipak htio izbjeći takvu situaciju. Prema sadašnjim pravilima, djecu morate dobiti u prvih pet godina, pa ako u tih pet godina dobijete dvoje djece, subvencija traje devet godina. I to je to - pojednostavio je stručnjak. 

Smatra da takvih događaja, odnosno mogućeg iskorištavanja subvencije u nedogled ipak ne bi bilo toliko da bi stvorilo velike dodatne troškove.

- U svrhu pronatalitetne politike, moglo se predvidjeti dodatnih sredstava u tu svrhu. Pogotovo ako pogledamo da se godišnje trošilo na jedan natječaj cca 10 milijuna eura. Ako pogledamo da se na neke natječaje iz proračuna, koji nisu imali veze s natalitetom već financiranje tvrtki, u jednoj godini trošilo i do 50 milijuna eura - usporedio je Travnikar. No, nije se problem pojavio samo kod parova koji doslovno moraju tempirati djecu u roku od prvih pet godina kako bi im država pomogla s po još dvije godine sufinanciranja kredita po svakom djetetu.

Hrvoje Travnikar nam je istaknuo i novu situaciju koja se trenutno događa njihovim klijentima koji su realizirali subvenciju. Kada su tražili i dobili subvenciju, zadovoljili su sve uvjete (npr. nisu imali nekretninu) i uredno su počeli koristiti subvenciju.

- Kako to i treba biti, u sljedećih godinu, dvije ili tri, upoznali su buduće partnere ili supružnike, stupili u brak i dobili djecu. Zaključak bi bio da program zaista funkcionira kao pronatalitetni. Međutim, kada su se obratili banci i APN-u za produljenje subvencije, dočekao ih je hladan tuš. APN u tom trenutku traži izjavu partnera ili bračnog druga ima li nekretninu u vlasništvu. I sad nastupa ono što nitko nije očekivao… Odbija se produljenje subvencije, ako partner ima nekretninu u vlasništvu - objasnio je Travnikar te istaknuo kako je tumačenje njihovih klijenata raznoliko. Od toga da zaključuju da APN diktira i odlučuje s kime se možete oženiti ili udati, odnosno dobiti djecu. Do toga da trebaju prebaciti nekretninu na nekoga, kako bi dobili produljenje subvencije.

- Ne manje važno je to da takvih odredbi nema u zakonu, a istovremeno, dopušteno je korisniku kredita kupiti, naslijediti koliko god želi nekretnina nakon što je dobio subvenciju. Dakle, kao korisnik smijete imati dodatnih nekretnina i možete dobiti dodatnu subvenciju, ali ako ste se oženili ili udali za nekoga s nekretninama nakon toga - nećete dobiti subvenciju. Nadamo se da će se i ovo raspetljati uskoro jer je velika količina naših klijenata počela obasipati APN upitima na tu temu - poručio je Travnikar.

Kako smo naveli na samom početku ovog teksta, neko vrijeme se čeka definiranje stambene politike koja je u pripremi već dulje vrijeme, ali nikako da ugleda svjetlo dana. Očigledno bi se neke stvari trebale ispraviti, što se može vidjeti kroz primjere na koje su skrenuli pozornost naši sugovornici.

- Prema našim saznanjima, stambena politika bi trebala biti gotova do proljeća sljedeće godine, ali nismo baš optimistični. Kada se donese, trebala bi dati odgovor što to zapravo koristi Hrvatskoj i što treba. Više se u zadnje vrijeme počelo pričati o subvencioniranju najmova i/ili gradnji zgrada od strane gradova ili države, po uzoru na POS program. Zgrade bi se potom koristile za prodaju ili najam ispod tržišne cijene. Sada preporučujemo da se ne čeka novi krug APN-a jer cijene, ipak, i dalje pomalo rastu, pa svaki dan s klijentima nalazimo trenutačno najpovoljnije ponude na tržištu - naglasio je direktor kreditnog posredovanja u Pro grupi.

Usprkos rapidnom porastu cijena nekretnina, Hrvoje Travnikar je istaknuo da su se subvencionirani krediti i dalje mogli koristiti jer se subvencionirao dio kredita do 1500 eura po metru četvornom. Međutim, stan i cijena po kvadratu je mogla biti i veća. Drugim riječima, svi njihovi klijenti koji su kupovali nekretnine su bez problema mogli dobiti subvenciju iako je kvadrat bio skuplji. 

Ukupna visina svih odobrenih subvencija koja uključuje i odobrene zahtjeve za dodatno subvencioniranje u trajanju od najmanje jedne godinu radi rođenja ili posvojenja djece, prijavljene maloljetne djece te utvrđenog invaliditeta korisnika kredita ili člana njegovog kućanstva iznosila 331.268.842,75 eura, te je do sada je posredstvom kreditnih institucija za odobrene subvencionirane stambene kredite utrošeno ukupno 187.154.519,84 eura.

Ostaje pitanje na koji će se način nastaviti provoditi stambena politika i hoće li se najranije 2025. godine nove mlade obitelji moći prijaviti za APN-ov kredit, ali malo više prilagođen mladima.

Vaša reakcija na temu