Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Općina Starigrad Općina Starigrad planira u naredne četiri godine potrošiti 4,6 milijuna eura na izgradnju i uređenja plaža i obale

Općina Starigrad planira u naredne četiri godine potrošiti 4,6 milijuna eura na izgradnju i uređenja plaža i obale

Odlučilo Općinsko vijeće

Općinsko vijeće Općine Starigrad na svojoj je posljednjoj sjednici održanoj 13. ožujka donijelo Plan upravljanja pomorskim dobrom za razdoblje 2024. - 2028. godine kojim su određene planirane aktivnosti na pomorskom dobru, izvori financiranja, plan održavanja i gradnje, plan davanja dozvola te plan nadzora ovlaštenika dozvola na pomorskom dobru. Prema planu, Općina će utrošiti 168 tisuća eura na redovne aktivnosti, a za radove izgradnje 4,6 milijuna eura, javlja 057 Info.

U narednom periodu planirano je uređenje središnjeg obalnog pojasa za što je procjena 3 milijuna eura. Zatim će se urediti plaža Jaz Kulina (300 tisuća eura), Trg Stjepana Radića i dječje igralište (550 tisuća eura), plaža Pisak (200 tisuća eura) i obalni pojas Tribanj (300 tisuća eura). Planirana je i izgradnja rampe za invalide za 300 tisuća eura. U pitanju su samo procjene, a iznosi potrebni za realizaciju bit će točno definirani Proračunom Općine Starigrad.

Od redovnih aktivnosti, Općina Starigrad u periodu od 2024. do 2028. godine planira godišnje utrošiti najviše za sanaciju oštećenja na pomorskom dobru – 90 tisuća eura. Za čišćenja i održavanja obale, mora i podmorja 25 tisuća eura, 5 tisuća eura za sadnju i održavanje zelenila, za postavljanje zaštitnih brana za kupače na uređenim plažama 7 tisuća eura. Za postavljanje spremnika za odvojeno prikupljanje otpada 3 tisuće eura, uređenje postojećih istezališta za manje brodove koštat će 10 tisuća eura godišnje, dohrana šljunčanih plaža prirodnim materijalom oblutkom 20 tisuća eura te postavljanje kabina za presvlačenje za što je procjena 8 tisuća eura godišnje.

Na istoj sjednici Vijeće je donijelo i odluku o visini zakupnine na turističkom zemljištu na kojemu su izgrađeni hoteli i turistička naselja koja će od sada iznositi 3 eura po metru kvadratnom. Od zakupnine 40 posto se uplaćuje na račun Općine Starigrad, 20 posto Zadarskoj županiji, a 40 posto se uplaćuje u Fond za turizam kojim upravlja tijelo državne uprave nadležno za turizam.

Vaša reakcija na temu