Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HRT Screenshot SAMO U HRVATSKOJ Kamp bez ikakvih dozvola, na zaštićenom području

SAMO U HRVATSKOJ Kamp bez ikakvih dozvola, na zaštićenom području

Radi se o zoni rekreacijske namjene, bez izgradnje

Turizam posljednjih godina mnogima postaje dodatni izvor zarade pa se pojedinci ne ustručavaju i protuzakonito zaraditi koji dodatni euro. Donosimo primjer s otoka Murtera u čijoj se ponudi od prošloga ljeta nalazi kamp podignut izvan građevinskog područja, bez potrebnih dozvola.

Slikovita uvala na sjeverozapadnom dijelu otoka. Idealno mjesto za kamp, ali prostornim planom to nije predviđeno. Radi se o zoni rekreacijske namjene, bez izgradnje. No, od lipnja prošle godine ti su objekti na raspolaganju turistima. Investitori pred kameru nisu htjeli izaći, jedan od njih, vlasnik zemljišta, u telefonskom nam je razgovoru rekao kako imaju sve potrebne dozvole za kamp s mobilnim kućicama te da jedino što se gradilo jest ogradni zid van samog prostora kampa.

Ali, građevinska ih inspekcija demantira. Nadzorom je utvrđeno - investitori su bez pravomoćne građevinske dozvole i glavnog projekta izrađenog u skladu s prostornim planom izgradili više građevina, javlja HRT.

- Doneseno je Rješenje o uklanjanju, a kontrolom je utvrđeno kako investitor nije postupio po Rješenju te je nastavio s građenjem. Stoga je doneseno Rješenje o prvoj novčanoj kazni te je podnesena i kaznena prijava protiv investitora - piše Državni inspektorat, Građevinska inspekcija.

No, to nije sve. Posljednjim je očevidom utvrđeno kako su radovi nastavljeni, ali i započeti na dodatnih 8 katastarskih čestica te je gradilište zatvoreno. Posla je bilo i za Turističku inspekciju.

- Odsjek za obrtništvo i turizam Upravnog odjela za gospodarstvo Šibensko-kninske županije donio je rješenje kojim je odobreno pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu - uslugu smještaja u kampu, a Turistička je inspekcija utvrdila da nositelj rješenja ne odgovara rješenju - piše ržavni inspektorat, Građevinska inspekcija.

Da treba preispitati njegovu pravovaljanost, razvidno je i iz odgovora koji su nam na naš upit uputili iz županijskog odjela.

- Provjerom u našim evidencijama utvrđeno je da vlasnik zemljišta nije evidentiran kao podnositelj zahtjeva za ishođenje rješenja o odobrenju za pružanje usluga u domaćinstvu. Ovaj Upravni odjel ne vodi evidenciju prema adresama ugostiteljskih objekata te ne raspolažemo informacijom je li neka druga osoba zatražila rješenje za tu lokaciju - piše u odgovoru Odjela za gospodarstvo, turizam, poljoprivredu, ruralni razvoj i EU fondove ŠKŽ.

Lokaciju koja je dio zaštićene ekološke mreže Natura 2000. I za koju mjerodavni županijski odjel nije izdao nikakav akt o gradnji jer se to zemljište nalazi izvan građevinskog područja i prema prostornom planu služi isključivo za maslinike, vinograde i voćnjake. No, uredno se na turističkim platformama reklamira kao kamp u kojemu možete rezervirati smještaj u jednoj od 9 vila s pogledom na more.

Vaša reakcija na temu