Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
TROGIR Izabrano pobjedničko rješenje na javnom arhitektonskom natječaju za pojas Soline - tržnica

TROGIR Izabrano pobjedničko rješenje na javnom arhitektonskom natječaju za pojas Soline - tržnica

Među 10 pristiglih radova peteročlani ocjenjivački sud najboljim je ocijenio onaj arhitektonskog ureda MVA/Mikelić Vreš Arhitekti iz Zagreba

Izabran je pobjednički rad na javnom urbanističko-arhitektonskom natječaju za uređenje pojasa od parka Soline do gradske tržnice u Trogiru. Natječaj je provelo Društvo arhitekata Splita, a među 10 pristiglih radova peteročlani ocjenjivački sud najboljim je ocijenio onaj arhitektonskog ureda MVA/Mikelić Vreš Arhitekti iz Zagreba. Drugi najbolje ocijenjeni rad potpisuju Lea Pelivan i Toma Plejić, a treću nagradu dobio je ARGU studio.

Članovi ocjenjivačkog suda bili su: Vedran Duplančić, dipl.ing.arh., predstavnik provoditelja, predsjednik OS, Ante Bilić, dipl.ing.građ. (gradonačelnik), predstavnik raspisivača, Filip Vidović, mag.ing.arch., predstavnik provoditelja, dr.sc. Dujmo Žižić, dipl.ing.arh., predstavnik provoditelja i Jasna Popović, dipl.pov. umjetnosti i etnologinja (pročelnica konzervatorskog odjela u Trogiru), predstavnica raspisivača. Žiriranje je bilo anonimno, odnosno, autori radova su otkriveni naknadno, a sada su i javno objavljeni rezultati. 

'Ovaj natječaj samo nastavlja kontinuitet koji je sam Grad Trogir postavio u kontekstu kvalitetnog upravljanja svojim prostorom, birajući javni arhitektonski natječaj kao civilizacijski standard i instrument dobivanja najboljeg rješenja. Vrlo smo zadovoljni provedenim natječajem i drago nam je zbog svih građana Trogira, koji će dobiti izniman javni prostor. Zahvaljujemo stručnom žiriju na temeljitom angažmanu i čestitamo svim nagrađenima, a posebno timu iza pobjedničkog rada. Nadamo da će trogirska gradska vlast i dalje biti odgovorna prema vlastitom prostoru i građanima, kao i dosad, te time postavljati sebe kao primjer i u nacionalnim okvirima', rekla je Daša Gazde, predsjednica Društva arhitekata Splita. 

Obuhvat od parka Soline, preko parkirališta T1 do tržnice nalazi se unutar zaštićene zone, a u kontaktnoj zoni sa svjetskim dobrom. Površine je 4,4 hektara koja je u ovom trenutku najveći i najpotentniji gradski resurs u smislu javnih površina, naslonjen na samu gradsku jezgru zaštićenu UNESCO-m. Iz tog razloga, kriteriji natječaja bili su vrlo detaljni i specifični jer nikakve značajne hortizontalne ni vertikalne intervencije u prostoru nisu bile dozvoljene. 

'Pobjednički rad u potpunosti je ispoštovao natječajni zadatak koji nije bio nimalo lagan. Dobili smo rješenje na temelju kojeg ćemo oblikovati naš najvrjedniji prostor, bez da mijenjamo odnose veličina i volumena u prostoru i bez da narušavamo vizuru. Dapače, dobivamo vrijednost više na estetski i umjeren način, dajemo novu, moderniju dimenziju tom prostoru, a ne diramo u tradiciju. Hvala svim prijaviteljima što su prepoznali Trogir kao lokaciju na kojoj su željeli ostaviti svoj potpis. Javni natječaji su praksa koju smo postavili s mostom preko Foše, sada sa Solinama i tržnicom i mislim da ne postoji transparentniji i demokratičniji način kada biramo kako ćemo intervenirati u javne površine i trošiti javni novac', rekao je gradonačelnik Ante Bilić.

Obuhvat urbanističko - arhitektonskog natječaj podijeljen je na 5 specifičnih zona, a za neposrednu arhitektonsku razradu predviđene su bile zone A, D i E.

- Zona 'A' - Gradski park Soline s ugostiteljskim objektom

- Zona 'B' - Garažni objekt

- Zona 'C' - Hotel  (anketni dio natječaja)

- Zona 'D' - Tržnica

- Zona 'E' - Dužobalna šetnica i prometnice.

Vaša reakcija na temu