Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: JU PŠ Marjan Vlasnici privatnih terena na Marjanu: 'Želimo da sve bude po zakonu, zar može poštenije i bolje?'

Vlasnici privatnih terena na Marjanu: 'Želimo da sve bude po zakonu, zar može poštenije i bolje?'

Traje debata oko zonacije u Planu upravljanja park šumom

Nakon reakcije ravnatelja Park šume Marjan Marka Pejnovića, koji se pozvao na mišljenje Splitsko-dalmatinske županije i Ministarstva gospodarstva da se i privatne parcele moraju uvesti u Plan upravljanja, odnosno, obuhvatiti zaštitom prirode, ponovno su se javili iz Udruge vlasnika privatnih terena na Marjanu. Pejnović je kazao da su bili uključeni u izradu plana, no oni tvrde da su se javna rasprava i primjedbe odnosile na plan upravljanja tvrtke Oikon koji je dovršen sa zonacijom u kojoj je poljoprivredno zemljište označeno kao - poljoprivredno. 

'Nije bilo nikakvog pogodovanja vlasnicima, već je takav zakon. U suprotnom bi govorili o de facto nacionalizaciji. Iako su u zaštićenom području, vlasnici terena imaju svoja prava zagarantirana zakonom. Vi ste u velikoj mjeri promijenili plan u zonaciji, nezakonito odredivši da se poljoprivrednim zemljištem upravlja kao šumskim. 

Kršite zakon i u samoj proceduri jer za bilo kakve izmjene treba proći proceduru kao da se donosi novi plan upravljanja. To je nedvosmisleno definirano u smjernicama za donošenje plana. Najžalosnije od svega je da smo mi žitelji Marjana i duže od park šume te bi trebali biti partneri u njegovoj zaštiti, jer ako tko voli Marjan, to smo mi. To nalaže, ne samo moral, nego i zakon i smjernice Ministarstva gospodarstva. 

U mišljenjima koje ste poslikali nalaze se odgovor pročelnice za zaštitu prirode Splitsko-dalmatinske županije iako njen ured nije nadležan za donošenje ili prekid zaštite, nego Županijska skupština. Njeno mišljenje je napisano u smislu da vlasnici tvrde da privatno vlasništvo nije podložno zaštiti područja te da ga zbog toga treba izuzeti iz park šume. 

Međutim, vlasnici privatnog poljoprivrednog zemljišta to nikada nisu tvrdili, već su tražili da se izradi novi akt za park šumu usklađen sa Zakonom o zaštiti prirode, što uključuje i njene granice. Aktovi su iz SFRJ, zbog čega nastaju mnogi pravni delikti', navode u Udruzi. 

Nije im jasan otpor prema usklađenju park šume sa Zakonom o zaštiti prirode. 

'Vi bi trebali tražiti da sve bude po zakonu kako bi se štitio pravni temelj ove države i sama park šuma na najbolji mogući način bez pravnih sivih zona. Kome pogodujete i tko živi od toga? Aktivisti i političari radi svojih poena? Ako je teza građenje, to je manipulacija. Marjan je trenutno najnadgledanije područje u Hrvatskoj i bit će zelena zona. Zar se konstantno ne pozivate na Zakon o zaštiti prirode, a onda želite da se priznaju i zakoni iz 1964. godine. 

Tražimo usklađenje park šume sa Zakonom o zaštiti prirode jer sistem prije 30 godina nije priznao privatno vlasništvo i imao je druge zakone o zaštiti prirode po kojima se na 50 hektara sagradio cijeli kvart Meje s više tisuća stanovnika. Želimo imati prava kao i svi građani RH, a ne da budemo građani drugog reda. Ne želimo nelegalna ograničenja. 

Imamo pravo na poljske kućice, poljoprivrednu vodu i plastenike. Želimo da prestanu igre moći koje se vode preko naših leđa i protuustavna ograničenja za dolazak na naše vlasništvo. Ne želimo ići po sudovima da izborimo svoja zakonom zagarantirana prava. Želimo biti zaštićeni od zlouporabe moći pojedinaca dok se Marjan drži u sivoj zoni zakona koristeći po potrebi zakone SFRJ, a po potrebi sadašnji. Mi samo želimo da sve bude po zakonu. Ima li možda poštenije i bolje?', poručuju iz Udruge vlasnika privatnih terena na Marjanu.

Vaša reakcija na temu