Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Jaković Park šuma Marjan: 'Županija i Ministarstvo kažu da se zaštita prirode provodi bez obzira na vlasništvo zemljišta'
NAŠ GRAD Gradsko vijeće i rad gradskih tvrtki Piše: Dalmatinski portal

Park šuma Marjan: 'Županija i Ministarstvo kažu da se zaštita prirode provodi bez obzira na vlasništvo zemljišta'

Ravnatelj Marko Pejnović reagirao je istup Udruge vlasnika privatnih zemljišta na Marjanu

Nakon što su se iz Udruge vlasnika privatnih zemljišta na Marjanu požalili da Park šuma Marjan priprema novi plan upravljanja kojim ih oštro diskriminira, javio se ravnatelj Javne ustanove Marko Pejnović. Demantirao je navode udruge da nisu bili uključeni u izradu plana upravljanja te se pozvao na mišljenja Upravnog odjela Splitsko-dalmatinske Županije i Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u kojima se navodi da se zaštita prirode na svim zaštićenim područjima provodi bez obzira na vlasništvo zemljišta.

'Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjan smatra potrebnim reagirati na medijske i druge oblike pritisaka koje vrše vlasnici privatnih zemljišta na području Park-šume Marjan (PŠM), okupljeni u Udrugu Vlasnici zemljišta na Marjanu. 

Kao prvo, vlasnici zemljišta u PŠM su bili uključeni u izradu Plana upravljanja (PU), te su tijekom javne rasprave dali su svoja očitovanja, primjedbe i prijedloge, kao što su to učinili i  Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija i drugi dionici u izradi PU. Ustanova će sva  očitovanja, primjedbe i prijedloge obraditi i javno objaviti, sukladno Smjernicama za izradu planova upravljanja zaštićenim područjima. 

U ovom trenutku, PU je u fazi izrade konačnog tekstualnog i grafičkog dijela, te usklađenja već izrađenog Prijedloga PU s primjedbama naručitelja, kao i primjedbama upućenih tijekom javne rasprave. 

Čim konačni prijedlog PU bude završen, isti će se dostaviti HAOP-u na prethodno mišljenje, te će nakon dobivanja pozitivnog prethodnog mišljenja HAOP-a, Upravno vijeće Javne ustanove PU dostaviti Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja na suglasnost. 

Ovim putem upućujemo sve vlasnike privatnih zemljišta na području PŠM, na priloženo mišljenje Uprave za zaštitu prirode MGIOR od 01.09.2023. te na očitovanje Splitsko-dalmatinske županije, Upravnog odjela za zaštitu okoliša, komunalne poslove, infrastrukturu i investicije od 09.10.2023. prema kojem se zaštita prirode na svim zaštićenim područjima u Republici Hrvatskoj provodi bez obzira na vlasništvo zemljišta, a isto onda vrijedi i za područje Park-šume Marjan! 

Važno je naglasiti da među vlasnicima privatnih zemljišta na Marjanu ima više od 100 vlasnika/suvlasnika nezakonito izgrađenih građevina unutar obuhvata zaštićenog dijela prirode PŠM, koje građevine se ne mogu ozakoniti u postupcima legalizacije, sukladno čl. 6 st. 1 toč. 1 Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, kao i na činjenicu da je gradnja građevina protivno propisima u području zaštićene prirodne vrijednosti Park-šume Marjan, kazneno djelo iz grupe kaznenih djela protiv okoliša opisano u članku 212. Kaznenog zakona za koji je propisana kazna od 6 mjeseci do 5 godina zatvora. 

Nažalost, neki od bivših zaposlenika ove Ustanove, koja je osnovana s ciljem zaštite i očuvanja zaštićenog područja Park-šume Marjan, su do sada na različite načine pogodovali vlasnicima ili korisnicima nezakonito izgrađenih građevina, koji su svojim nezakonitim građevinskim zahvatima devastirali zaštićeni dio prirode Park-šumu Marjan, što je apsolutno neprihvatljivo ponašanje za koje ova Ustanova ima nultu granicu tolerancije. 

Zaštita Park-šume Marjan je temeljni zadatak ove Javne ustanove i bilo čiji privatni interes ne može i ne smije biti iznad primarnog interesa zaštite i očuvanja zaštićenog dijela prirode Park-šume Marjan. 

Sve aktivnost vezane za Park-šumu Marjan moraju se odvijati prema načelu iz Statuta Grada Splita koje glasi: 

'Jednako će čuvati i brdo Marjan, tako da svako njegovo živo biće, svaki bor, pa i svaki kamen njegov sačuva da bude na ures Gradu, i radost onima koji Marjan gledaju ili u njemu hlad i smiraj traže.'', stoji u objavi.


Vaša reakcija na temu