Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Zadar je nakon Zagreba grad s najviše transakcija na tržištu nekretnina

Zadar je nakon Zagreba grad s najviše transakcija na tržištu nekretnina

Split je na trećem mjestu

Zadar je nakon Zagreba grad s najviše ostvarenih kupoprodajnih transakcija u prošloj godini. Pokazuje to netom objavljeni 'Pregled tržišta nekretnina za 2021.' zagrebačkog Ekonomskog instituta čiju je izradu financiralo Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

U prošloj je godini ostvareno 133.977 kupoprodaja, 30 % više nego 2020. godine. Ukupna vrijednost prodanih nekretnina u 2021. godini iznosila je 60.086 milijardi kuna, što predstavlja povećanje od visokih 50 posto.

U izvješću nisu navedeni iznosi po gradovima, ali je objavljeno kako se prema broju lani ostvarenih kupoprodajnih transakcija izdvaja Grad Zagreb sa 14.764 transakcija, a slijedi ga Zadar koji je s 2.429 transakcija nadmašio Split (2.114) i Rijeku (1.994). U ovim gradovima učestalije su kupoprodaje stanova/apartmana, dok kupoprodaje građevinskog zemljišta dominiraju u priobalnom pojasu izvan većih gradskih naselja.

Zadarska županija tako prednjači po broju kupoprodaja građevinskog zemljišta. Naime u cijeloj je županiji ostvareno ukupno 7.321 transakcija, od čega se 3.811 odnosi na građevinske terene, 2.183 na prodane stanove/apartmane, a 1.327 na obiteljske kuće. Zanimljivo je kako je Polača među tri općine, uz Mrkopalj (Primorsko-goranska županija) i Ljubešćicu (Varaždinska županija), u kojima se u 2021. godini trgovalo isključivo građevinskim zemljištem.

Iz objavljenog izvješća još se jedan podatak ističe na lokalnoj razini, a odnosi se na medijalnu cijenu prodanih stanova/apartmana po m2 po jedinicama lokalne samouprave. Kad se gleda cjenovni razred od 10.001 do 15.000 kuna, koji uz zagrebačko područje obuhvaća priobalne i otočne gradove i općine, najviša cijena kvadrata zabilježena je u Funtani - Fontana (14.648 kuna), dok je najniža u Općini Preko u kojoj su kupci stanova u prosjeku plaćali 10.088 kuna po m2, piše 057 Info.

Vaša reakcija na temu