Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas Etapni ultramarton Savudrija - Petrinja 2024. u sjećanje na hrvatske branitelje

Etapni ultramarton Savudrija - Petrinja 2024. u sjećanje na hrvatske branitelje

Šubićeva akcija pod pokroviteljstvom predsjednika Milanovića

Nakon što je pokroviteljstvo za svoju novu akciju već ranije dobio od Ministarstva obrane RH i Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s ministrima Ivanom Anušićem i Tomislavom Medvedom, te od HOO-a i Zlatka Mateše, petrinjskog ultramaratonca Branka Šubića je danas primio predsjednik RH Zoran Milanović

Riječ je o etapnom ultramaratonu Savudrija - Petrinja 2024., ukupno četvrtom u sklopu projekta 'Branko Šubić za branitelje', a koji se već tradicionalno održava povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja, te Dana oslobođenja grada Petrinje i Dana hrvatskih branitelja grada Petrinje.

Šubić je predsjednika Milanovića upoznao s tijekom priprema za ovogodišnji domoljubno-sportski projekt koji će se održati od 31. srpnja do 6. kolovoza, uz dodatak nulte etape u kojoj će 30. srpnja u popodnevnim satima trčati od Savudrije do Umaga. Ukupno će prijeći preko 300 km, što nije najdulji ultramaraton koji je odradio jer je 2021. godine u ukupno 11 dana savladao 520 km od Dubrovnika do Knina, te potom od Gline do Petrinje u kojoj završavaju sve njegove akcije.

- Ovogodišnja trasa nije najdulja, ali će biti najzahtjevnija zbog velikih visinskih razlika. Npr. u drugoj etapi od Buzeta do Matulja ću imati ukupno 1.022 m uspona i 910 m spusta jer idem preko Učke, dok u trećoj etapi od Matulja do Fužina ima 1.153 m uspona. Ako se uzme u obzir da je to najvruće doba godine, te da je mene sustigla 61. godina života, zadatak neće bit nimalo lagan. Ali kada se nešto radi u spomen na hrvatske branitelje, onda ništa nije teško - istaknuo je Šubić.

Predsjednik Milanović je istaknuo kako pokroviteljstvo nad ovakvom domoljubnom i sportskom akcijom kojom se prisjećamo presudnih trenutaka Domovinskog rata, kao i žrtve iznimnih i hrabrih ljudi za očuvanje hrvatske slobode, nikada nije i ne smije biti upitna. U sklopu svoje akcije Šubić obilazi spomenike poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima na njegovoj trasi, te svaki put zapali svijeću i pokloni se žrtvama rata.

Uz predsjednika Milanovića na sastanku je sudjelovao posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Vaša reakcija na temu