Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Francuski derbi u polufinalu, Žuk i Ymer također među četiri

Francuski derbi u polufinalu, Žuk i Ymer također među četiri

Najveći tragičar je Mirza Bašić

U subotnjem polufinalu drugog ovogodišnjeg ATP Challengera Split Open gledat ćemo međusobni okršaj dvaju francuskih tenisača te poljsko-švedski ogled. Najveći tragičar je Mirza Bašić koji je protiv Mathiasa Bourguea u trećem setu ispustio 'break' prednosti.

Četvrtfinalni dan na Središnjem terenu TC Firule otvorio je Kacper Žuk pobjedom nad Aleksandrom Vukićem 6:4, 6:1. Australac je krenuo bolje 'breakom' za 2:0, no sve poslije toga bilo je u znaku poljskog tenisača.

- Znao sam da me čekaju kratke izmjene jer Vukić ima dobar servis i forhend. Dobro sam odigrao, pogotovo na reternu - rekao je poslije meča Žuk koji je i prošlog tjedna u Splitu igrao polufinale (izgubio od Kavčiča), da bi samo dan kasnije započeo novi turnir iz kvalifikacija. Odigrao je već devet mečeva u nepuna dva tjedna.

- Da, skupilo se dosta mečeva, ali fizički sam super pripremljen za zemljanu sezonu - dodao je Žuk koji će se ovom pobjedom prvi put probiti među Top 200, negdje na 191. poziciju. Priznao je i da ga inspiriraju uspjesi sunarodnjaka Huberta Hurkacza, koji je nedavno osvojio Masters 1000 turnir u Miamiju.

- Taj njegov trijumf nevjerojatan je za poljski tenis jer vidimo da nije nemoguće ostvariti takve ciljeve. Nadam se da ću igrati jednom protiv njega, možda već ove godine - kazao je dvadesetdvogodišnji Žuk.

Njegov suparnik u polufinalu bit će Elias Ymer koji je sa 6:3, 6:4 svladao Cema Ilkela iz Turske, spasivši pritom sve tri 'break' lopte. Šveđanin je i prošlog tjedna u Splitu igrao jako dobro, u četvrtfinalu je imao dvije meč-lopte protiv Kavčiča, ali je izgubio.

- Taman sam zaboravio taj meč - nasmijao se Šveđanin koji je iz tog meča odlučio izvući samo pozitivne stvari.

- Pogledao sam meč ponovno i promijenio neke stvari u svojoj igri, tako da je možda taj poraz bio prilika da dugoročno napredujem. Nakon Australian Opena imao sam probleme s koljenom, no sad pronalazim dobar ritam na zemlji i jako sam sretan zbog plasmana u polufinale.

U drugom polufinalu imat ćemo francuski derbi između Quentina Halysa i Mathiasa Bourguea. Halys je pružio vrlo dobru partiju u slavlju nad Thanasijem Kokkinakisom 6:3, 7:6 (2) čime se plasirao u drugo polufinale na Challengeru ove godine.

- Igrao sam jako dobro i bio agresivan od početka. Ove sezone imao sam neke dobre mečeve, nažalost nisam ih mnogo dobio. Svaki je turnir sve teži - komentirao je dvadesetčetverogodišnji Halys (ATP 210) koji je kao junior igrao tri finala Grand Slama u parovima i jedno u singlu.

I konačno, u najnapetijem meču dana, Bourgue je svladao Mirzu Bašića 6:4, 1:6, 7:5. Previše je toga propustio Bašić - vodio je 4:2 u prvom setu, a onda i 4:2 sa servisom u trećem setu. U finišu je Francuz pokazao zašto je prije pet godina na Roland Garrosu vodio 2-1 u setovima protiv Andyja Murraya, prije nego što je ipak izgubio taj meč. Bašić je, pak, već četvrti put ove sezone iz kvalifikacija dogurao do četvrtfinala i onda ispao. Današnji mu je meč bio deseti u 12 dana, možda ga je i umor sustigao.

- Nisam imao rješenja u drugom setu i dijelom trećeg. Bašić je igrao blizu osnovne linije i morao sam nešto promijeniti. Počeo sam se više izražavati, unositi više energije i udarati loptu jače. To je i presudilo na kraju - zadovoljan je bio Bourgue koji je uoči subotnjeg okršaja sa sunarodnjakom Halysom rekao:

- Dobri smo prijatelji i obojica smo u dobroj formi. Imali smo napetih mečeva u prošlosti, bit će zanimljivo.

ATP CHALLENGER SPLIT OPEN, četvrtfinale

Halys (Fra) - Kokkinakis (Aus, PR) 6:3, 7:6 (2)

Bourgue (Fra) - Bašić (BiH, Q) 6:4, 1:6, 7:5

Ymer (Šve) - Ilkel (Tur) 6:3, 6:4

Žuk (Polj, Q) - Vukić (Aus) 6:4, 6:1

Vaša reakcija na temu