Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com KORISTI OD EUROPSKOG GRAĐANSTVA Europska komisija predstavila tri priče o prekograničnim uspjesima europskih sportaša

KORISTI OD EUROPSKOG GRAĐANSTVA Europska komisija predstavila tri priče o prekograničnim uspjesima europskih sportaša

Pokrenuta nova kampanja

Europska komisija pokrenula je novu kampanju podizanja svijesti o pravima i prednostima građanstva Europske unije. Kampanja donosi nadahnjujuće priče troje mladih europskih sportaša – Albertsa Kirsonsa, Madeleine Bayon i Alide Marije Bergakker. Cilj je kampanje podići svijest među mladi odraslim osobama o prilikama za život, rad i napredovanje u vlastitoj ili u drugim državama članicama Unije.

Alberts Kirsons: na ledu od Latvije do Nizozemske

Alberts Kirsons je 22-godišnji igrač hokeja na ledu rođen u Rigi (Lavija), a trenutno igra za hokejaški tim Amsterdam Tigers u Nizozemskoj. Cijeli svoj život igra hokej na ledu. Najprije je igrao u Latviji, a potom u momčadi na Sveučilištu Saint Mary’s University u SAD-u. Ekipi Tigers pridružio se kako bi svoju strast nastavio razvijati na profesionalnoj razini. 'Imamo fantastičnu ekipu. Dečki naporno rade i svakodnevno se natječu', navodi Alberts. 'Sezona bi trebala donijeti mnogo zabave i uzbuđenja.' Albertsova priča odražava slobodu i mobilnost koje nudi građanstvo EU-a, omogućujući mladim talentima da u okviru EU-a slijede svoje snove bez da su im pritom potrebne vize ili radne dozvole. Pogledajte videozapis o Albertsu i otkrijte njegovo putovanje.


Madeleine Bayon: skakačica u vodu koja briše granice između Francuske, Portugala i Španjolske

Madeleine Bayon ima dvojno državljanstvo, francusko i portugalsko. Ova nekadašnja gimnastičarka počela se 2020. godine baviti skokovima u vodu, a danas trenira u španjolskom Madridu. Prva je Francuskinja koja se natjecala u Svjetskoj seriji u ekstremnim skokovima u vodu te je na Svjetskom prvenstvu postigla najbolji rezultat u povijesti za Francuskinje. 'Mogućnost slobodnog kretanja i istraživanja novih izazova u različitim zemljama neprocjenjiva je', kaže Madeleine. Njezino je putovanje moćan primjer koji pokazuje kako građanstvo EU-a omogućuje Europljanima da istražuju različite prilike diljem Unije. Pogledajte videozapis o Madeleine i otkrijte njezino putovanje.


Alida Maria Bergakker: plešući od Nizozemske do Francuske

Nizozemska plesačica Alida Maria Bergakker počela je trenirati s 12 godina, a danas nastupa za Nacionalni balet u Marseilleu (Francuska). Zahvaljujući slobodi kretanja koju omogućuje građanstvo EU-a Alida je mogla slijediti svoje snove preko granica, bez ikakvih prepreka. 'Mogućnost rada i nastupanja u različitim zemljama EU-a obogatila je moju karijeru i moj život', kaže Alida. Njezino putovanje pokazuje pravu bit građanstva EU-a: treba poticati mlade da istražuju, izražavaju se i napreduju razvijajući svoju strast, neovisno o zemlji u kojoj se nalaze. Pogledajte videozapis o Alidi i otkrijte njezino putovanje.


Poziv mladim Europljanima: upoznajte se sa svojim pravima, iskoristite mogućnosti koje vam se pružaju

Kampanja je u tijeku od 25. rujna do 31. listopada 2024. u osam zemalja: Cipru, Španjolskoj, Latviji, Francuskoj, Grčkoj, Danskoj, Belgiji i Hrvatskoj. Tijekom kampanje emitirat će se višejezični videozapisi kojima se naglašavaju prednosti prava građanstva EU-a. Cilj je Europske komisije živopisnim i osobnim pričama nadahnuti i osnažiti mlade da u potpunosti prigrle svoje građanstvo EU-a, potičući ih na istraživanje mogućnosti koje su im dostupne i u domovini i diljem Unije. Kao građanin ili građanka EU-a, među ostalim, imate pravo slobodno se seliti i boraviti u EU-u, glasati i kandidirati se za Europski parlament i na lokalnim izborima, čak i kad se preselite u neku drugu državu članicu EU-a. Za više informacija posjetite stranicu kampanje prava građanstva EU-a.

Vaša reakcija na temu