Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KUKA će idućeg vikenda biti zaslužna za spektakularan prizor u Kaštelanskom zaljevu

KUKA će idućeg vikenda biti zaslužna za spektakularan prizor u Kaštelanskom zaljevu

Regata, ‘Priče s mora’, gurmansko natjecanje i veliki koncert u hangaru kluba

Idućeg vikenda održava se tradicionalni 17. Kup Kaštelanskog zaljeva - KUKA. U trokutu između Marjana, Čiova i Kozjaka, u idealnom ambijentu i obećavajućim vremenskim uvjetima, ova regata je prilika za iskušavanje vještina pod jedrima.

Start jedriličarske regate je u subotu 26. listopada, a osim natjecanja na moru, u sklopu regate se organiziraju popratna događanja –  ‘Priče s mora’, gurmansko natjecanje i veliki koncert u hangaru kluba. Centralni događaj svakako je jedriličarsko natjecanje na kojem se ove godine očekuje oko 60 plovila.

Za razliku od uobičajenog formata navigacijskog jedrenja (od točke A do točke B), regata Kup Kaštelanskog zaljeva jedriličarima nudi izazov ‘pravog’ regatnog jedrenja u kursu olimpijskog trokuta u Kaštelanskom zaljevu. Flota jedri dva plova, na regatnim poljima različite duljine, sa zajedničkim startovima za manje i veće jedrilice, što jamči ozbiljno jedriličarsko nadmetanje.

- Zbog toga je za ovu regatu bitno poznavanje jedriličarskih pravila. Imamo veće i manje polje, tako da jedrilice do osam metara i jedrilice duže od osam metara mogu regatavati, a polje će konstantno biti puno brodova - najavio je Marko Bertolino, predsjednik Jedriličarskog kluba Split koji idućeg vikenda očekuje spektakularan prizor u Kaštelanskom zaljevu.


Sastankom kormilara u petak navečer, a nakon toga ‘Pričama s mora’, počinje program KUKE. Za pripovijedanje je ove godine zadužen Leo Lemešić koji je s KUKE 2023. otišao direktno na put oko svijeta. Nakon održavanja same regate, subota navečer je tradicionalno rezervirana za zabavu i svirku u hangaru kluba.

Osim Kukinih priča, kulinarskim obračunom pet posada u kuhanju dalmatinskih jela odlučili su dodati okus i miris regati. Tko bolje vlada kuhačom otkrit će se u nedjelju, a tad ćemo imati priliku slušati priču s pomorskom tematikom.


- U nedjelju imamo prezentaciju kompletne rekonstrukcije broda Angelina iz 1936. godine. To je brodica u sastavu Vrboske Lantine - udruge koja se ima 13 starih hrvatskih brodova u svom sastavu i koja je okončala dvogodišnju rekonstrukcija Angeline. Taj brod je primjer Vrboske gradnje drvenih brodova i dio je kulturne baštine - najavio je Bertolino.

Ovogodišnja KUKA se održava iza Viške regate, čime se produžila jedriličarska sezona. Na taj način, smatra, Split dokazuje kako je postao vrhunska destinacija za cjelogodišnje nautičke zabave.

Inače, Jedriličarski klub Split je u skromnim uvjetima postao rezultatski najuspješniji jedriličarski klub u Hrvatskoj, jer nije bilo državnog prvenstva s kojeg nisu donijeli medalju.

- Ove godine od rezultata istaknuo bi Elenu Vorebevu koja je bila četvrta na Europskom prvenstvu, šesta na olimpijskim igrama u klasi ILCA 6, a time je postavila najbolji hrvatski rezultat ženskog olimpijskog jedrenja u povijesti Hrvatske. Kao klub smo imali napornu organizacijsku sezonu koja još uvijek nije gotova, imamo dvije regate državnog prvenstva ILCA 4 i 6, te Europski kup i Europsko prvenstvo klase Melges 24. Očekuje nas i Winter Cup na kojem očekujemo veliki broj sudionika, prošle godine su bila 154 optimista, a ove godine su najave čak i bolje. Osim toga, treba izdvojiti još i naše tradicionalne regate - nabrojao je Bertolino čak deset organiziranih regata.

Spomenuo je još nekoliko istaknutih članova koji su ostvarili uspješne rezultate, a među mladim nadama imaju čak 55 djece različitih dobnih skupina koji jedre u malim klasama.

Vaša reakcija na temu