Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
BLAŽ DUPLANČIĆ IZ BERGAMA: Igore, fale ti Gomez, Pašalić, Iličić...

BLAŽ DUPLANČIĆ IZ BERGAMA: Igore, fale ti Gomez, Pašalić, Iličić...

Možete li zamisliti Ismajlija na desnom krilu?

Na utakmicu Atalante i Rome (2:1) krenuli smo prvenstveno kako bismo uživo vidjeli taj toliko hvaljeni sustav trenera Gian Piera Gasperinija, koji od dolaska trenera Igora Tudora preferira i Hajduk. S trojicom iza igraju i Ivan Jurić, koji je od Verone napravio hit, također i Antonio Conte s vodećim Interom, te još neki, ali ostanimo kod Atalante jer je vrijedilo proanalizirati njihovu igru. 

U sredini zadnje trojke je Jose Luis Palomino, čija je individualna pogreška dovela do gola Džeke protiv Rome, no ovdje je bitnije kako se ta obrana ponaša. Desni stoper Toloi i lijevi Djimsiti imaju ovlasti ući duboko u igru, pa bi taj Toloi u više navrata završio na poziciji desnog krila, dok bi rupu u obrani zatvorali zadnji vezni De Roon ili Freuler.

Možete li, primjerice, zamisliti Ismajlija gdje ide jedan na jedan po desnom krilu? Atalantin sistem 3-4-1-2 koji prelazi u 3-4-3, zahtjeva uigranost i automatizme. Dva bočna igrača Hateboer i Gosens djeluju poput maratonaca, a jedini igrač na terenu koji ima više slobode je kapetan Papu Gomez, o čijim kretnjama najviše i ovisi formacija Atalantinog napada.


Dodamo li tome da je Josip Iličić vrhunski u igri jedan na jedan, onda je jasno zašto Atalanta živi najbolje dane u povijesti kluba, u vrhu je Serie A, te je čeka ogled osmine finala Lige prvaka protiv Valencije.

Namjerno nismo spomenuli Zapatu. On je u ovom susretu djelovao dosta statično, pa ga je zamijenio junak pobjede, Hajdučko srce Mario Pašalić. Nominalno je Zapata napadač, a Pašalić veznjak, no ova izmjena dovela je do toga da momčad iz Bergama s više igrača dolazi u završnicu. Tako je to, kada su svi u pokretu, nude se po bokovima, te igrači imaju po dva-tri rješenja u igri prema naprijed.

S obzirom da smo prije talijanskog derbija gledali dvoboj Slaven Belupa i Hajduka, ta sporost HNL-a učinila je da susret Serie A izgleda kao neki drugi sport. O ambijentu da i ne govorimo, stadion u Bergamu je bio rasprodan još desetak dana prije utakmice, dok onaj s jednom tribinom u Koprivnici uz ne znam kakvu izvedbu ne može proizvesti pravi doživljaj.

Rezultat jedne utakmice nije toliko važan, imala je i Atalanta neočekivanih poraza, ali igraju toliko atraktivno da im je stadion unaprijed rasprodan protiv Juventusa, ali i SPAL-a, Brescie, te drugih momčadi s dna. Gasperini je dugo gradio ovu momčad, tako da s Tudorovom ekipom moramo biti strpljivi jer on, doduše, igra isti sustav, ali nema u momčadi 'desetku' Gomeza, sjajnog Pašalića, maratonce Gosensa i Hateboera ili vještog driblera Iličića.

                 

Vaša reakcija na temu