Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Bruno Karadža DEAN RAČUNICA NA PUTU ZA PREMIERSHIP: Ovome se nitko nije nadao, a Slavena Bilića navijači obožavaju!

DEAN RAČUNICA NA PUTU ZA PREMIERSHIP: Ovome se nitko nije nadao, a Slavena Bilića navijači obožavaju!

Tudor mi je iznimno drag, vrijeme je da Hajduk osvoji trofej

WBA na hrvatski pogon blizu je povratka u Premiership. Klub iz Birminghama vodi Slaven Bilić, a uz njega su tu i Dean Računica, Danilo Butorović, dok njihove ideje na terenu provodi Filip Krovinović. Nakon 33. kola u Championsipu, najluđoj ligi na svijetu, WBA je vodeći sa 63 boda, četiri više od drugog Leedsa, te sedam više od trećeg Fulhama. Do kraja je još 13 kola, prve dvije pozicije vode u elitu, dok će četiri ekipe (od trećeg do šestog mjesta) u doigravanju igrati za još jedno mjesto koje vodi u Premiership.

- Nije to nešto novo. Znamo otprije da je Championship liga u kojoj nema favorita. Više od pola lige se prije početka sezone nada da će ući u Premiership. U ligi su čak 24 momčadi, možda dvije ili tri ekipe nisu igrale Premiership ili englesku prvu ligu ranije. Dvadeset klubova je bivših premierligaša, a među njima ima i momčadi koje su osvajale europske titule - priča nam Dean Računica koji u Engleskoj uživa. 

- Liga je takva da vremena za opuštanje, ludila i slavlja nema. Ovdje je normalno da si u seriji deset pozitivnih rezultata, ali i kada se dogodi da budeš u crnoj rupi. Mi smo to sve prošli. Od 14. prosinca do 1. veljače nismo pobijedili u sedam prvenstvenih susreta. Dobili smo u tom periodu dva susreta FA kupa protiv Charltona i West Hama. Moliš Boga kada ćeš izaći iz te crne rupe. Hvala Bogu, to se dogodilo, imali smo objektivni razlog jer smo u tom periodu ostali bez dvojice igrača koja su našoj igri dali pečat; Diangana koji se još uvijek oporavlja od ozljede i Brazilca Pereire koji je bio kažnjen. Sada smo opet u dobrom momentu, igramo dobro. Nadam se da će tako biti i dalje.

Unatoč činjenici da su mjesec i pol dana bili bez prvenstvene pobjede, drame nije bilo...

- Nije bilo drame, ali bilo je nervoze, vidiš to na igračima. Nakon impresivnog starta dogodila se crna serija. Prvi dio sezone imali smo jedan poraz. Osvojili smo 50 bodova, a 26. prosinca je krenuo drugi dio. Protiv Barnsleyja smo odigrali 1:1, primili gol u zadnjoj minuti. Uslijedio je poraz od Middlesbrougha. Zatim smo protiv Leedsa odigrali 1:1, bio je to pravi derbi. U ovih nekoliko mjeseci otkad smo tu nismo imali nijedan problem u ekipi, nijedan incident. Atmosfera je jako dobra, nitko nije očekivao da ćemo biti ovako visoko. U zimskom prijelaznom roku su došla dva jako kvalitetna igrača, opet je sve krenulo kako treba. Zadnja tri susreta smo imali blizu 70 udaraca na gol. To govori da se samopouzdanje vratilo.

Premiership je riječ o kojoj se u redovima WBA još uvijek ne razmišlja...

- Uopće se ne razmišlja o tome, gledamo kako se što bolje pripremiti za svaki idući susret. Dobra je stvar što je u našem kriznom periodu problema imao i Leeds. Ovdje ne postoji komotna situacija. Trinaest kola je do kraja, ali svjesni smo da imamo dobru zalihu. No, to ništa ne znači. Dvije-tri utakmice bez pobjede i sve se to promijeni.

Uoči početka sezone nije bilo lako...

- Raspala se kompletna momčad od prošle godine, u hodu smo sastavljali ekipu. Na pripreme smo išli sa 16 igrača, a njima smo priključili tri mlada igrača. Kada smo se vratili, u hodu smo do kraja prijelaznog roka sklapali momčad za prvenstvo. 

S obzirom da je WBA uoči početka sezone napustilo 13 igrača, ambicije su bile sramežljive...

- Nitko nije razmišljao o situaciji da bismo mogli direktno izboriti ulazak u Premiership. Potajno smo se nadali da bismo mogli doći do playoffa i onda pokušati izboriti ulazak u elitu. S obzirom na okolnosti jasno je da se sada razmišlja drukčije. Igrači i kompletno rukovodstvo kluba su počeli razmišljati da treba iskoristiti ovu situaciju.

Računica i Bilić znaju se praktički cijeli život, a prvi put zajedno su radili u saudijskom Al Ittihadu.

- Bio sam u njegovom stožeru dok je bio izbornik Hrvatske. Bio sam dio skautske službe 2008. i 2012. godine za dva Europska prvenstva. Pravi direktni dodir što se tiče trenerskog dijela imali smo u Al Ittihadu.

Uz Računicu i Danila Butorovića u stožeru je i Englez Julian Dicks koji je s Bilićem igrao u West Hamu, a bio je i njegov pomoćnik u vremenu kada je Splićanin bio na klupi 'čekićara'.

- Mi svi sudjelujemo na treninzima. Slaven uvijek pita svakog osobno mišljenje o svemu. On daje blagoslov za sve. U radu se međusobno nadopunjujemo. Slaven je taj koji odlučuje o svemu, mi dolazimo s prijedlozima za trening, a on ih u 90% slučajeva prihvaća. On nadzire, gleda ako treba što mijenjati.

Hrvatskoj javnosti Danilo Butorović je relativno nepoznat lik.

- Danilo Butorović je iz nove generacije trenera. Bio je na edukaciji kod Slavena u West Hamu, a zatim ga je vodio u Al Ittihad. Momak je to koji, kako ja volim nazvati, pripada skupini nadobudnih modernih trenera koji zna puno toga. Nedostaje mu igračkog dijela, iskustva. Skupa s analitičarima gleda utakmice, priprema analizu. Izrazito je obrazovan, funkcioniramo jako dobro.

S obzirom na zgusnut raspored utakmica, vremena za specifične treninge baš i nema.

- U počecima sezone, dok još nije krenulo ludilo svako četiri dana utakmice, možeš nešto i napraviti. U sadašnjoj situaciji gdje je ritam paklen, to nije moguće. U subotu igramo s Bristolom, a zatim nas u dva tjedna očekuje pet utakmica. Nemaš vremena za razmišljanje o treningu, sve moraš isplanirati. Znamo napamet što ćemo raditi. 

U Birminghamu je najpopularnija Aston Villa, a uz WBA tu je i još jedan drugoligaš Birmingham.

- Aston Villa drži primat, nakon njih je WBA i onda Birmingham. Skoro svaku utakmicu stadion je pun. Kapacitet je nešto manji od 30.000 ljudi, a nikad nije bilo ispod 25.000 gledatelja. Navijači su oduševljeni, imamo maksimalnu podršku. Slaven je što se tog dijela tiče apsolutni kralj. Prva dva mjeseca živjeli smo u hotelu. Kad god bismo prošetali, zaustavljali bi ga. Inače, u Engleskoj ima sjajan status. U rangu je najvećih trenera. Navijači ga pamte iz vremena dok je nosio dresove West Hama i Evertona.

WBA ima jednog posebnog navijača - Gorana Ivaniševića

- To sam čitao, čuo sam to. Nisam ga vidio, vjerojatno bi nam se javio da je bio na nekoj utakmici.

U posljednje vrijeme sve važniju ulogu ima i Filip Krovinović koji je na posudbi iz Benfice.

- Filip je u početku imao problema s ozljedom, trebalo mu je vremena. Zadnjih pet kola, od susreta s West Hamom, je neizostavni dio prvih 11. Igra odlično.

Iako su daleko od središta zbivanja, svakodnevna tema Bilića i Računice je Hajduk. 

- Normalno da je to tako. Ne može proći dan da se ne taknemo Hajduka. Ja sam navijač, rekao sam već jedanput, glupo mi je pričati o tome; što treba kako treba, jer su svi pametni kada nisu unutra i daju savjete. To je bolna tema. Nadam se da ćemo konačno sljedeće godine krenuti u ravnopravnu borbu za naslov prvaka i uzeti trofej.

Hajduk je na nekom novom početku. U klub se vratio Igor Tudor, a uz njega su stigli Mario Stanić i Ivan Kepčija.

- Igora znam, igrao sam s njim. Meni je osobno on jako drag. Čovjek je sa stavom, sigurno će pokušati napraviti najbolje za Hajduk. Rekao sam kada je bio u prvom mandatu da je Hajduk igrao najbolji nogomet, nadam se da će to opet napraviti. Stanića znam na 'bog, bog', ali što pričati o njemu i njegovoj karijeri. Ovo mu je prvi posao kao djelatniku, nadam se da će napraviti najbolje za dobrobit Hajduka. Kepčiju znam iz vremena kad smo bili zajedno u trenerskoj školi. Znam ga površno, nadam se da će sve to biti u redu. Ne mogu previše govoriti o ljudima s kojima sam pričao jedanput u životu.

Hajduka gleda kada god mu obveze to dopuste.

- Kada god mogu gledam utakmice. Nadam se da ćemo završiti na drugom mjestu, a dogodine u borbu za prvo. Možemo pričati svake godine jedno te isto, ali činjenica da smo bez trofeja jako dugo. Vrijeme je da titula dođe na Poljud. Onda će sve biti lakše, da to ne potraje još 15 godina - zaključio je Računica. 

Vaša reakcija na temu