Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dražen Burić novi sportski direktor svih nacionalnih selekcija Hrvatskog boksačkog saveza

Dražen Burić novi sportski direktor svih nacionalnih selekcija Hrvatskog boksačkog saveza

'Prihvatio sam funkciju kao volonter i posvetit ću se tome da sa svim našim izbornicima radimo u zajedničkom interesu kako bi naši kvalitetni boksači mogli postizati vrhunske rezultate u Europi i svijetu'

Dražen Burić (54), odlukom Izvršnog odbora HBS-a na sastanku u Uredu HBS-a u Sesvetama, novi je sportski direktor Hrvatskog boksačkog saveza zadužen za sve nacionalne selekcije.

Prva velika akcija u kojoj će Dražen Burić kao sportski direktor voditi reprezentaciju je Europsko prvenstvo za seniore do 22 godine u Sofiji od 10. do 20. listopada 2024. godine na kojem će Hrvatska nastupiti s deset naših najboljih mladih boksača, državnih prvaka do 22 godine, među kojima su neki već i seniorski prvaci Hrvatske.

Splićanin Dražen Burić posljednjih je godina redovito angažiran kao trener uz reprezentativne selekcije na međunarodnim natjecanjima, a s izbornikom Yousefom Hasanom vodio je reprezentaciju mlađih seniora na Europskom prvenstvu u Poreču (osvojene četiri medalje!), kao i na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu seniora U-22 u Budvi s izbornikom Danijelom Vekićem.

'Za Hrvatsku i hrvatski boks uvijek ću napraviti sve što treba. Biti dio reprezentacije je najveća moguća čast i uvijek je neopisiv ponos nositi trenirku s nacionalnim obilježjima. Punog srca uvijek ću ponosno biti u reprezentaciji i kao pomoćni trener, držati fokusere i zagrijavati boksače, a kao sportski direktor učinit ću sve da napravimo korak više, podignemo hrvatski boks na međunarodnoj sceni na još višu razinu i da nacionalne selekcije budu primjer izvrsnosti i zajedništva. Za Hrvatsku mi ništa nije teško, prihvatio sam funkciju sportskog direktora kao volonter i posvetit ću se tome da sa svim našim izbornicima radimo u zajedničkom interesu kako bi naši kvalitetni boksači mogli postizati vrhunske rezultate u Europi i svijetu', kaže novi sportski direktor HBS-a Dražen Burić.

Bivši perspektivni vaterpolist splitskih klubova Jadrana, POŠK-a i Mornara, te kasnije teškaški prvak i reprezentativac, od mečeva se kao boksač oprostio 2003. godine s naslovom prvaka Hrvatske u superteškoj godini (tada je gornja dobna granica za boksače bila 34 godine).

Dražen Burić sada je predsjednik i glavni trener Boksačkog kluba Torcide Split koji je brzo postao primjer organiziranog kvalitetnog i stručnog rada. Klub s Poljuda sudjeluje u natjecanjima tek tri godine i u te tri sezone osvojili su trostruku titulu pobjednika Prve Hrvatske boksačke lige, te osvojili 12 pojedinačnih medalja na državnim prvenstvima u svim dobnim kategorijama (kadeti, juniori, mlađi seniori i seniori).

Torcidaši su pod vodstvom Dražena Burića prerasli u najbolji splitski boksački klub, redovito s najvećim brojem natjecatelja u svakom kolu Hrvatske boksačke lige, a i u najbrojniji klub u Hrvatskoj s više od stotinjak članova, gdje je svakodnevno na treninzima nekoliko desetaka boksača.

Na ovogodišnjem seniorskom Prvenstvu Hrvatske torcidaši su bili najuspješniji klub s tri odličja u muškoj konkurenciji – jednim zlatom (Vide Prkačin), srebrom (Ivan Vukasović) i broncom (Ivan Rajčić), a srebrne medalje i titule doprvakinja osvojile su u konkurenciji seniorki torcidašice Silvija Pavičić i Antonija Knezović.

Torcida je bila najuspješnija na ovogodišnjem državnom prvenstvu seniora U-22 i juniora s petoricom predstavnika u finalima i novom titulom Jana Morovića u teškoj kategoriji. Dominirali su i na državnom prvenstvu mlađih seniora s ukupno pet medalja, od kojih dva zlata (Josip Tokić i Ivo Vito Milaković).

Predani rad trenera Burića i njegovih suradnika ispod istočne tribine na Poljudu ove godine okrunjen je i prvom europskom medaljom za Torcidu – broncom Josipa Tokića (uzgred, najvišeg hrvatskog boksača sa 205 cm) na Europskom prvenstvu mlađih seniora u Poreču.

Hrvatski reprezentativci ove su godine već osvojili 12 velikih medalja na Europskim prvenstvima svih dobnih skupina, a još slijede Europsko prvenstvo seniora do 22 godine (Sofija) i Svjetsko prvenstvo mlađih seniora (Budva).

'S obzirom na veličinu, brojnost i status boksa u Hrvatskoj, naši boksači i boksačice postižu čudesne rezultate u borbi s velesilama, u konkurenciji puno većih i bogatijih država,. Na svakom prvenstvu želimo uvijek najviše, maksimum pobjeda i odličja, a isto tako svjesni smo da nam svaka izborena medalja vrijedi kao zlato. Potencijala imamo, sjajnih i vrijednih mladih boksačica i boksača, a mi im moramo omogućiti što više kvalitetnih turnira i provjera, priprema i sparinga u međunarodnim kampovima. Možemo naći prostora i za organizaciju kvalitetnih međunarodnih trening-kampova u našoj zemlji, premda po meni jedan kvalitetni meč mladom boksaču vrijedi više od deset sparinga. Uvjeren sam i znam da u hrvatskom boksu imamo potencijala za najviše domete i svim srcem i dušem, upornošću, znanjem i iskustvom, učinit ću sve da to i postignemo', kaže Dražen Burić.

Vaša reakcija na temu