Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ivica Čavka DUPLIN OSVRT: Hajduk je u Europi, a 'bijeli' trebaju graditi mostove da bi nešto promijenili u HNL-u
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Hajduk je u Europi, a 'bijeli' trebaju graditi mostove da bi nešto promijenili u HNL-u

Atmosfera uokolo Poljuda kudikamo bolja i optimističnija nego što je bila prije početka polusezone

Hajduk je pobijedio Istru sa 4:1 i potvrdio plasman u Europu! Eto najvažnije vijesti s ove utakmice, 'bijeli' su u proljetnom dijelu prvenstva ostvarili cilj i izborili kvalifikacije Europske lige, a sada još treba vidjeti hoće li u Europu s trećeg ili četvrtog mjesta.

Što se utakmice s Puljanima tiče, 'bijeli' su opet odigrali loše prvo poluvrijeme. Ne zaboravimo da su u zadnjim domaćim utakmicama i Inter i Slaven Belupo imali prostora napraviti nešto više, a tako je bilo i s Istrom. Već u 6. minuti je na semaforu svijetlilo 0:1, a pogodak je pao nakon akcije u kojoj je ispao Lopez, da bi Fuentes prošao i odigrao zadnji pas za Ivančića, a ovaj je pored Posaveca poslao loptu u mrežu.

Istra je u tim trenucima izgledala rastrčano, borbeno i agresivno. Napravili su u prvom dijelu 17 prekršaja, što je ovoga puta bilo posebno apostrofirano s obzirom na najavu trenera Igora Cvitanovića o 'čišćenju kartona'. Cvitanović je prije preuzimanja Istre bio na tv-u komentator 1. HNL, a kada se spustio na teren nije uspio rezultatski podići svoju momčad, s tim da mu je debakl od Rijeke (0:7) najupečatljiviji brodolom sezone. Najgore je od svega što je na kraju zbog ozljede morao izaći Bradarić nakon bespotrebno oštrijeg starta Ivančića, a baš taj igrač Istre nije imao potrebu rješavati se kartona.

No, ostavimo Istru sa strane, oni će u doigravanje za ostanak, a ostanimo i dalje kod Hajduka. Ovakav scenarij smo na Poljudu već gledali, u drugom poluvremenu je Oreščaninova momčad bila agresivna, rastrčana, a posebno je raspoložen bio Gyurcso za kojega gosti nisu imali rješenje.

Gol za 1:1 je pao nakon što je Jairo oduzeo loptu pa proigrao Gyurcsa, čiji udarac je obranio Istrin vratar, da bi Mijo Caktaš poslao loptu u mrežu za svoj 18. pogodak sezone.

Bio je to okidač za nove napade, osam minuta kasnije Gyurcso je udarcem s vrha šesnaesterca povisio vodstvo, da bi u 77. minuti Mađar sjajnom asistencijom posužio Jaira, kojemu nije bilo teško pospremiti loptu u mrežu. Na kraju je još Nejašmić postigao svoj prvijenac u prvoj momčadi Hajduka za visokih 4:1, čistu i zasluženu pobjedu 'bijelih' koja je došla kao plod bolje igre u nastavku.

Ova dva dana se dosta komentirala i posjeta Hajdukova dopredsjednika Lukše Jakobušića Varaždinu, gdje su ga kamere uhvatile u trenutku kada ga je zagrlio razdragani izbornik Zlatko Dalić. Mnogi su to odmah dočekali 'na nož', ali ne možemo se oteti dojmu da je sve skupa predimenzinirano. Ako Hajduk želi graditi odnose s klubovima, što mu je pogotovo potrebno u kontekstu zahtjeva prema HNS-u za osnivanjem/obnavljanjem  Udruge prvoligaša, tada je logično da njegovi funkcioneri budu na ovakvim priredbama. Podsjetimo, Udruga je ukinuta prije pet godina, kada je pet klubova Prve HNL (Dinamo, Istra 1961 š.d.d., Lokomotiva, Osijek s.d.d. i Rijeka s.d.d.) donijelo odluku da ne sudjeluje u njenom radu, te uslijed nepostojanja kvoruma nije mogla donositi odluke. Dakle, za ostvarenje određenih ciljeva je potrebno graditi mostove, pa ostavimo funkcionerima 'bijelih' da rade svoj posao kako misle da treba.

Pred Hajdukom je sada najvažniji period. Cilj je ostvaren, ali treba vidjeti kakav će Hajduk otići u Europu. Od sportskog direktora Saše Bjelanovića se očekuje dosta pogođenih pojačanja, ali za otvaranje te teme pričekajmo još da završi i derbi zadnjeg kola s Dinamom. Priču dvoboja s Istrom zaključimo činjenicom da su osvojena nova tri boda, kojima je potvrđen plasman u Europu, te da je atmosfera uokolo Poljuda kudikamo bolja i optimističnija nego što je bila prije početka polusezone.

Vaša reakcija na temu