Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: hajduk.hr DUPLIN OSVRT: Torcidino priopćenje imalo je snagu presude
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Torcidino priopćenje imalo je snagu presude

I drugi Hajdukovi predsjednici susreli su se s frustracijom oko problema sa sucima

Hajduk je poražen od Dinama (1:2), u zanimljivoj utakmici koja je donijela niz prilika na obje strane. Gosti su je bolje otvorili, da bi nakon eurogola Caktaša Hajduk preuzeo konce igre u svoje ruke, te stvorio čitav niz dobrih prilika. No, pogodak je pao na drugoj strani, Gavranović je iskoristio poklon-promašaj Saida za gol odluke i osam bodova prednosti uoči zadnjih pet prvenstvenih kola. Hajdukovce je nakon susreta publika za trud i zalaganje nagradila aplauzom, a sve skupa je ostalo u debeloj sjeni sjednice Nadzornog odbora i odluke o sporazumnom raskidu suradnje s predsjednikom Ivanom Kosom.

Očekivani rasplet dobio je i službeni epilog. Torcida je prošle srijede objavila optužnicu, a NO je sinoć donio odluku. Neki su očekivali da će Kos otići odmah, ali on ostaje do izbora novog predsjednika, što može značiti i dva-tri mjeseca ako će se čekati završetak novog natječaja. Zašto predsjednik ostaje iti jedan dan ako je, kako stoji u Torcidinom priopćenju, 'osramotio Hajduk i nije dostojan da bude predsjednik članskog kluba'?

Slaven Marasović je obrazloženje odluke Nadzornog odbora zaključio riječima:

- Naša istraga je utvrdila kako sucima nikada nije davan novac niti se tražilo ikakvo pogodovanje. Svaki bod osvojen u ovom prvenstvu je čist i mukotrpno zarađen od strane naše ekipe.

Objasnio je prethodno kako Kos nije prekršio zakon, već temeljne vrijednosti kluba. Da se razumijemo, utvrđeno je kako je točno da su suci bili na večerama na račun kluba, a također su u društvu klupskog djelatnika bili u večernjem izlasku, no zagovornici Kosova ostanka se pitaju je li to bio prekršaj za upozorenje, odnosno žuti karton? Torcida mu je, pak, odmah pokazala crveni.

Što se tiče argumenta po kojemu su ručkovi i večere sa sucima nešto najnormalnije (prakticiraju ih i drugi klubovi HNL-a), zagovaratelji Kosove smjene odgovaraju:

- Tako nam je mogao biti delegiran Bruno Marić, Ivan Bebek ili netko sličan. Biste li prihvatili da oni jedu i piju na Hajdukov račun?

Ovaj odgovor jednog gorljivog torcidaša ima snagu, Hajduka su suci u proteklom desetljeću doslovce izmasakrirali, a baš svi predsjednici susreli su se s frustracijom oko problema i kako ga riješiti. Pamti se da im je Joško Svaguša nakon derbija s Dinamom došao u hotel i prevrnuo stol tako da im je popadalo svo jelo i piće po podu, Marin Brbić je imao stalni okršaj s njima i HNS-om, čiji mu čelnici nikad nisu oprostili neodigravanje derbija koje je rezultiralo prosvjedom 30.000 navijača na Rivi. Hrvoje Maleš je prethodno do kraja raskrinkao čelnike sudačke organizacije, afera 'pošteno suđenje' rezultirala je presudom Željku Širiću koji je dobio četiri godine zatvora... Rane su očito još prefriške i otud nulta tolerancija navijača na svaki pokušaj uspostavljanja odnosa sa sucima pa makar on bio u zakonski dopuštenim okvirima.

Smatramo također da nema smisla povezivati ovo zadnje priopćenje Torcide s transparentima koje su izvjesili početkom studenoga prošle godine za utakmicu s Rudešom. Tada NO nije prihvatio ostavku Kosa, izglasao je njegov ostanak, a sada je na njegovoj strani ostao jedino Ante Šalinović. Kos se nikada do kraja nije uklopio u mentalitet ove sredine, imao je problema s veteranima, roditeljima, bivšim klupskim djelatnicima, a ni dio navijača ga nikad nije prihvatio. No, bez obzira na sve to, on je, kako je vrijeme odmicalo, sve više želio ostati u Splitu, uvjeren da s Hajdukom radi dobar posao. Međutim, kad se podvuče crta, iako nije smijenjen zbog toga, njegov mandat ipak nije rezultirao željenim rezultatskim iskorakom koji se očekivao nakon zahvaljivanja na suradnji Marinu Brbiću.

Odlazak predsjednika znači ujedno i rastanak s osječkim odvjetnikom, njegovim rođakom, Velimirom Slovačekom, a vrlo je izvjesno i da Poljud napušta i sportski direktor Mario Branco. Velik dio navijača je već pomalo umoran od stalnih promjena i 'novih početaka', ali zapravo se nalazimo na kraju jednog ciklusa tijekom kojega su započeti mnogi procesi koje ovaj odlazak ne bi trebao ugroziti. Tu prvenstveno mislimo na izgradnju novih terena i profesionalniju organizaciju omladinskog pogona, Rica su djeca toliko zavoljela da mu je dugi vijek zagarantiran, a ni ukupna financijska stabilnost ne bi trebala biti upitna.

Kos je na kraju preuzeo odgovornost za to što je odobrio ugošćavanje sudaca, ali je kazao da mu je savjest mirna te da će pamtiti samo lijepe trenutke. Iza njegova odlaska se neće vući 'repovi', on će ostati pri ruci do izbora novog čelnika, a u povijesti će ostati upisano da je Torcida provela istragu, te potom objavila priopćenje sa snagom presude prvom čovjeku kluba.  .

Vaša reakcija na temu