Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DUPLIN OSVRT: Bel ipak nije pogriješio, a pobjeda je opet iščupana 'sa zvukom sirene'
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Bel ipak nije pogriješio, a pobjeda je opet iščupana 'sa zvukom sirene'

Ne postoji veliki igrač koji nije promašivao s bijele točke

Hajduk je golom Marka Livaje u 98. minuti pobijedio u gostima Goricu sa 1:0 i ajmo odmah 'na prvu loptu' prokomentirati nekoliko odluka suca Darija Bela iz Osijeka. Najprije trenutak iz prvog dijela, kada je dosudio kazneni udarac za Goricu. Intervenirao je VAR, pozvao ga na dodatni pregled snimke, gdje je utvrđeno da Awaziem nije zaustavio loptu rukom, te je sudac promijenio odluku. Pisali smo više puta, nemamo problem s tim kada je pregled snimke ključan za konačan sud, a o tome je li sudac odmah s terena ispravno postupio, neka vode računa kontrolori.

Što se tiče situacije iz 48. minute, koju Bel nije procijenio prekršajem za najstrožu kaznu, Wague je rukom povukao Biuka i čim je intervenirao VAR, bilo je jasno da će nakon pregleda snimke pokazati na bijelu točku. Jer prekršaj je čist. Upitan je, naravno, crveni karton. Prema pravilima je povlačenje, guranje, saplitanje ili udaranje s leđa bez mogućnosti igranja loptom kod izgledne situacije za postizanje pogotka - isključenje. Je li ovo bila izgledna situacija? O tome možemo polemizirati, ispred Biuka je bio samo vratar Banić, ali igrač Hajduka je dolazio dosta iskosa. Konačan sud će dati sudačka komisija, ali da budem iskren - i mene je iznenadilo kada je Bel podigao crveni karton. Popričao sam brzinski i s nekim našim aktivnim sucima, mišljenja su podijeljena... 'Da, iskosa je, ali Biuk praktički ulazi u peterac' - kažu. Ipak daju sucu Belu za pravo.

Pravila su pravila, po meni u Ligi prvaka kontakt u dvoboju Milana i Chelsea nije bio dovoljan za kazneni udarac, ali 'who cares', još je domaći branič isključen, a gosti su poveli s bijele točke.

U Gorici se dogodio prvi nerealizirani jedanaesterac Livaje u bijelom dresu. Prije toga je imao 16 od 16. Naravno da ne postoji veliki igrač koji nije promašivao s bijele točke pa se to jednom moralo dogoditi i Livaji. I nije nas iznenadilo što je jako dobri vratar Banić uhvatio loptu. Tako nekako smo i zamišljali da će taj promašaj izgledati jednom kad se dogodi jer Marko puca lagano, ide prevariti vratara, što mu je do večeras redovito i uspijevalo.

Gorica je sedam utakmica bez pobjede, ali radi se o tvrdoj momčadi koju je i Dinamo jedva svladao golom u 93. minuti. No, ipak su još ostali i s igračem manje, sve osim trijumfa 'bijelih' bilo bi razočaranje.

Sahiti je protiv Varaždina postigao golčinu škaricama, a sada je iz voleja uzdrmao gredu. Potom je i izborio slobodan udarac iz kojega je Livaja pogodio stativu.

- Dikod uđe, dikod ne uđe - čuvena je rečenica Mate Baturine, koja možda i najbolje opisuje te trenutke. No, ne bi valjalo da isti budu ključni za poteze Uprave. A baš to imam potrebu prokomentirati nakon nedavnog istupa predsjednika Lukše Jakobušića. Na stranu sad priča što mu je žao što nije Valdasa Dambrauskasa smijenio nakon Superkupa. Puno bitnija je rečenica kako je Valdas rekao da ako treba razvijati mlade, onda on nije trener za Hajduk. Na ovo imam potpitanje: bi li Dambrauskas ostao trener da je Dolček u 97. minuti utakmice na Šubićevcu pogodio stativu umjesto mreže? 

Jednako tako, Mislav Karoglan je prijelazno rješenje. Sportski direktor Mindaugas Nikoličius je rekao 'nakon SP-a ćemo vidjeti što i kako dalje', te dodao još i 'idemo utakmicu po utakmicu'. Naravno da nismo bili presretni kad smo to čuli, glasamo za kontinuitet, koga god da izaberu. Je li sada Karoglan bolji trener jer je Livaja zabio u 98. minuti? I bi li bio baš loš da nije?

Na kraju konstatirajmo da su sretno i spretno osvojena nova tri važna boda. Sljedeći ispit je Dinamo, nova utakmica, nova priča, a, kako to već kod nas ide, svakako i novi zaključci...

Vaša reakcija na temu