Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DUPLIN OSVRT: Doktor Baka i prva titula prvaka!
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Doktor Baka i prva titula prvaka!

Blaž Slišković bi ostao jedan, jedini i neponovljiv sve da i nije osvojio ovaj naslov

Blaž Slišković je zabio Zvezdinom Ivkoviću direktno iz kornera, u produžetku je iznenadio vratara Sparte i odveo Hajduk u polufinale Kupa UEFA, postigao je protiv Torina sa 30 metara jedan od najljepših golova na Poljudu ikada... U vrijeme legendarnih 'desetki' Maradone, Platinija i društva, u Splitu je u modi bila 'osmica' jer je baš nju nosio Doktor Baka. Njegovom talentu divio se u mladim danima Zinedine Zidane. Nitko nikad nije driblao kao on, imao lopte 's očima' poput njega, atraktivnim potezima na noge dizao publiku...


I stoga nevjerojatno zvuči da je Blaž Slišković tek jučer, dva dana prije svog 58. rođendana, osvojio svoj prvi naslov prvaka u karijeri.

- Titulu posvećujem dvjema osobama: ne bi bilo sretnijeg čovjeka na svijetu da ovo vidi od mog pokojnog oca, a drugi je mali Luka, koji je nedavno tragično izgubio život.

Bakin otac Vlado Slišković bivši je prvotimac Veleža, koji je bio omiljen u Mostaru, a osmogodišnji Luka Lovrić, polaznik škole nogometa Zrinjskog, smrtno je stradao prije dva tjedna u nesreći malog aviona. Ta je tragedija dirnula sve Mostarce, Ultrasi su tijekom utakmice skandirali njegovo ime, a bio je neprestano i u mislima Doktora Bake.

Atmosfera uoči utakmice uokolo stadiona 'Pod Bijelim brijegom' bila je vatrena, ali i prijateljska. Iz kafića se orilo 'Tiho, tiho teče Neretva' i 'Bit će Željo kurac šampion', čulo se i 'Ja sam ti jedini drug', a baklje su se upalile kada je blizu igrališta stigao korteo s Ultrasima.


Fenomenalan ugođaj je bio i na stadionu, gdje Sloboda nije imala baš nikakve šanse pokvariti Zrinjskome slavlje, s okruglih 3:0 (Bilbija 2, Mešanović) domaćini su ispratili Tuzlake i osvojili peti naslov prvaka Bosne i Hercegovine.

To, naravno, nije sve. Glavna fora na stadionu bila je majica 'Oćeš mi to ti nešto Brko'.


Naravno da se to odnosi na press-konferenciju nakon pobjede protiv Radnika u Bijeljini (2:1), koja je odlučila prvenstvo, gdje je jedan novinar krenuo povišenim tonom prema Sliškoviću.


- Dogodilo se to zapravo prije tiskovne konferencije. Provokacija jednog novinara je bila nepotrebna, a ja malo nervozan i ispalo je kako je ispalo. Da, shvatio sam te njegove riječi kao provokaciju i nisam mogao da ne odgovorim. Sve se to odvijalo prije početka, ali je netko upalio kameru pa je snimljeno - prepričavao nam je Slišković.

Nakon pobjede Zrinjskog nad Slobodom nije bilo službene press-konferencije, ali Doktor Baka je splitske novinare primio ispred svlačionice. Potvrdio je kako je s Veležom i Hajdukom osvajao Kup, ali prvenstvo nikada, a i s Marseilleom je bio drugi iza Bordeauxa.


Kao trener Hajduka je u sezoni 2004/05 'bijele' preuzeo na sedmom mjestu i doveo ih do prvoga, a smijenjen je u proljetnom dijelu nakon remija s Rijekom (1:1) u trenutku kada su 'bijeli' bili vodeći na ljestvici. Hajduk je toj sezoni postao prvak, ali sve skupa je završilo mučno, sudskim procesom tijekom kojega je morao dokazivati da je uopće bio trener...

- Ne računam taj Hajdukov naslov. Kako ću ga računat kad nije ozvaničen? Osjećam potrebu reći sada da treneri Vinko Marinović, pa kasnije Ivica Barbarić imaju udjela u ovoj tituli. Ali ja sam završio sezonu pa je ta čast osvajača prvenstva sa Zrinjskim pripala meni. Bio sam miran cijelu ovu zadnju utakmicu, vjerovao sam u svoju ekipu igramo kvalitetno i nisam niti jednog trenutka pomislio da ćemo ispustiti ovu povijesnu priliku.


Sliškovića sada čekaju pripreme za kvalifikacije Lige prvaka, a mi mu još jednom čestitamo na prvoj tituli prvaka u karijeri. Završila je sezona u kojoj su slavili Slavia, Benfica, Doktor Baka... Iskreno se nadamo da će vrlo brzo doći vrijeme kada mi iz Splita nećemo tek čestitati okolo prijateljskim klubovima. Održali smo obećanje dano nakon derbija sa Željezničarom (0:0) i vratili se na veliku feštu prvaka, ali otišli smo s dojmom da bi valjda pola Mostara krenulo prema Poljudu da je obrnuto...

I na kraju: ma Slišković bi ostao jedan, jedini i neponovljiv sve da i nije osvojio ovaj naslov. Nikad više igrača ka šta je bija Baka, pjeva TBF, nikad više igrača koji je tako oduševljavao raju i ostavio neizbrisiv trag u srcu svakog hajdukovca koji je imao sreću uživo gledati njegove genijalne poteze koji se još uvijek prepričavaju.  


Vaša reakcija na temu