Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: hajduk.hr DUPLIN OSVRT: Hajduk je kroz povijest znao imati puno problema uokolo velikih europskih utakmica, ali Rudešu nije dao ni gram nade
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Hajduk je kroz povijest znao imati puno problema uokolo velikih europskih utakmica, ali Rudešu nije dao ni gram nade

Akcija u tri poteza za prvi gol bila je kao iz udžbenika

Ako ste nakon uvjerljive pobjede Hajduka nad Rudešom možda mislili odmahnuti rukom i reći: 'Pojma ovi nemaju, još najbolje da ih nismo dobili', tada ćemo podsjetiti koliko su kroz povijest 'bijeli' imali problema uokolo velikih utakmica, u kakve svakako spada i ogled s Evertonom.

Onako na prvu loptu možemo izdvojiti poraz od Marsonije (1:0) u pripremama za četvrtfinale Lige prvaka protiv Ajaxa 1995. godine, a nakon toga remi u Zadru (1:1) između dva ogleda s momčadi iz Amsterdama. Davno ranije su 'bijeli' između dvije utakmice četvrtfinala Kupa prvaka protiv Hamburgera remizirali u gostima s Borcem (0:0).

Još drastičniji je primjer iz rujna 1981. godine, kada je Hajduk na veličanstven način iz Kupa UEFA eliminirao Stuttgart, ali je između ta dva dvoboja iznenađujuće poražen u gostima od Teteksa (1:0), a samo četiri dana nakon uzvrata je na Poljudu izgubio od Sarajeva (1:4). Tri dana nakon što je na proljeće 1984. Baka Slišković u produžetku eliminirao Spartu, 'bijeli' su izgubili u gostima od Vardara (2:1), a iste sezone su između dva susreta polufinala Kupa UEFA s Tottenhamom  izgubili od Radničkog na Poljudu (1:2), čime su se praktički oprostili od titule.

Iz novije povijesti izdvojimo da je Hajduk 2003., tri dana nakon ispadanja iz Kupa UEFA od Rome, poražen od Varteksa (2:0), a možda najdramatičniji primjer u povijesti dogodio se između dvije utakmice četvrtfinala Kupa UEFA protiv Waregema 1986. godine, kada je Hajduk prvi dvoboj pobijedio sa 1:0, ali je potom od Rijeke na Kantridi poražen čak sa 3:0, nakon čega je smijenjen trener Stanko Poklepović. Toliko ovako 'iz rukava', sigurno bismo listajući knjige našli još primjera.

Hajduk je puno kvalitetniji od Rudeša, ali 'bijeli' su usred non-stop ritma i uoči uzvrata s Evertonom svakako je bilo bitno proći ovaj susret bez ožiljaka. Već u 12. minuti Hamza je presjekao jedno dodavanje Vuce, a onda je uslijedila akcija u tri poteza kao iz udžbenika, gdje je veznjak 'bijelih' proigrao Ercega, a ovaj iz prve lijevom nogom ubacio u sredinu za Saida, koji je opet ne oklijevajući poslao loptu u mrežu kroz ruke nemoćnom vrataru. Svaka čast svima, akcija je bila za desetku!

Pogreška kod gola očito je Vucu izbacila iz takta pa je u sljedećih deset minuta zaradio dva žuta, odnosno crveni karton, a priključio mu se i Borevković, te je nakon pola sata Hajduk osim vodstva imao i dva igrača više. Po kriteriju kojega je od početka držao sudac Batinić niti jedan karton nije sporan, ali kad pričamo o HNL-u jasno je da nikad jedan igrač Dinama za ovakav start ne bi dobio drugi žuti. 'Respect' bi vjerojatno bila maksimalna kazna da je na Tudora ili Fomitschowa startao, primjerice, Soudani, ali tako to ide - oderu te protiv Dinama, a ovdje si kao gost ipak zaštićen. Pokušaj igrača Rudeša da oštrijom igrom kompenziraju manjak kvalitete sasječen je u startu, a sve do kraja bila je jednosmjerna ulica.

Pitanje je bilo jedino s koliko će golova u mreži Rudeš napustiti teren, hat-trick je upisao Said, što je odlično za njegovo samopouzdanje, a zasluženo se u strijelce upisao i Hamza, koji je bio najbolji igrač prvog dijela. Dakako da svi prvotimci 'bijelih' zaslužuju čestitke, ne pamtimo kada je Hajduk u ovako ranoj fazi otklonio sve dvojbe oko pobjednika, a sigurno je i da će osvajanje tri boda na ovako uvjerljiv način (4:0) dodatno doprinijeti sjajnoj atmosferi u svlačionici.

Rudeš je za nama, Hajduk je na najbolji mogući način odradio prvenstvenu obavezu uoči najveće i najvažnije utakmice ljeta - uzvrata s Evertonom. Pred nama je velik, povijesni dvoboj, ali i prava nogometna poslastica, gdje svi zajedno vjerujemo i nadamo se da 'bijeli' mogu eliminirati puno bogatijeg protivnika. Pogotovo ako budu u izdanju kao u drugom poluvremenu na Goodisonu...        

Vaša reakcija na temu