Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Hajduk je ponosan i tvrdoglav, a Marko van Bencun opet neumoljiv
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

Hajduk je ponosan i tvrdoglav, a Marko van Bencun opet neumoljiv

Dinamo će derbi dočekati odmorniji, iako igra Europu, što je još jedna posebnost hrvatske lige

Hajduk je izborio plasman u polufinale Kupa Hrvatske novom pobjedom nad Zagrebom u Kranjčevićevoj. Ovoga puta je ostalo 2:1, a 'bijeli' su opet bili bolja momčad koja je kontrolirala stanje na terenu i nije dozvolila da je smete niti autogol kojim je domaćin poveo.

U toj 18. minuti Juranović je nespretno reagirao nakon ubačaja Bobana s desne strane i pogodio nebranjeni dio mreže. Vratar Stipica vrlo dobro je odradio utakmicu, a u situaciji kod gola uistinu je bio nemoćan. Valja još reći da Kalinića nije bilo zbog ozljede gležnja, ali očekuje se da će on stati na vrata u derbiju protiv Dinama.

Domaćin je imao prednost samo šest minuta, a onda je Jefferson nakon kornera glavom zakucao loptu u mrežu iza Livakovića za 1:1. Trener Damir Burić ne voli puno mijenjati, pa je u izostanku Milovića odlučio Velazqueza postaviti na mjesto desnog stopera od prve minute. Guranje Jeffersona u zadnju liniju poremetilo bi mu i sredinu terena, što on nije želio.

No, u drugom poluvremenu je Bilji morao izaći zbog ozljede, pa je drugih 45 minuta na stoperskim pozicijama igrao tandem Jefferson – Velazquez. Svoj posao su obavili jako dobro i potpuno je jasno da u izostanku ozlijeđenog Nižića trener Burić upravo njih vidi kao alternativu Miloviću i Biljiju. Četvorica stopera iz Hajduka II (Bosančić, Domej, Franić i Šimić) nisu ni u kakvim kombinacijama.

Nakon poraza od Osijeka trener 'bijelih' odlučio je priliku u prvih jedanaest dati Marku Bencunu. Ovaj od tada zabija u svakom dvoboju. U Kupu je protiv Zagreba postigao treći pogodak zaredom, s tim da je ovaj daleko najvažniji jer je bio vrijedan polufinala. Svojedobno smo ga prozvali Marko van Bencun, a sada kažimo da je desnom nogom loptu sprašio u Livakovićev suprotni kut manirom rasnog golgetera.

U odličnoj formi je i neumorni Tudor, koji je opet 'bijelima' donio prednost igrača više. U 77. minuti Matić je isključen zbog preoštrog starta na Franu, koji je prethodno presjekao loptu.

No, jednako kao i u prošlom dvoboju, u kojemu je isključen Šulc, Hajduk nije dobro odigrao s igračem više. Zagreb je brojčano inferioran prečesto dolazio na polovicu 'bijelih', no ovoga puta bez izrazitih prilika. Hajduk nije bio ubojit u kontrama, čak ni kad bi izašo s viškom igrača, a najbolju priliku imao je Maglica nakon dodavanja Vlašića, no cijela je akcija tekla presporo, pa je Kolinger stigao izbiti loptu.

Ova Hajdukova pobjeda posebno je slatka u okolnostima u kojima Zagrebov predsjednik Dražen Medić nije dozvolio odgodu utakmice, dok je trener Intera Samir Toplak vukao novinare za rukav kako bi im objasnio da je ipak on tražio odgodu Kupa s Dinamom, po čemu ispada da je povjerenik Kolić lagao, odnosno da ne zna od koga mu je došao zahtjev. Uglavnom, Dinamo je dobio produženi odmor za derbi s Hajdukom jer nakon jačeg treninga s Lokomotivom u prvenstvu nije igrao Kup.

Hajduk je desetkovan, izrauban ozljedama, ali ponosan i tvrdoglav u svojoj borbi za ravnopravan status u hrvatskom nogometu. Stoga je bilo važno da prođe dalje u Kupu, ostane i u ovom natjecanju. Za subotnji derbi je važno konstatirati da će ga Dinamo dočekati odmorniji iako igra Europu, što je još jedan dokaz koliko je hrvatska liga jedinstvena i posebna u odnosu na sve ostale. 

Vaša reakcija na temu