Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: hajduk.hr DUPLIN OSVRT: Hajduk pobijedio na omladinski pogon
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Hajduk pobijedio na omladinski pogon

Najslabija momčad lige bila je idealan protivnik za prvi korak trenera Dambrauskasa

Hajduk je svladao Hrvatski dragovoljac (2:0) u utakmici koja će se pamtiti po nekoliko detalja. Najprije, bio je to debi novog trenera Valdasa Dambrauskasa na klupi 'bijelih' i može se reći da je najslabija momčad lige bila idealan protivnik za njegov prvi korak. Razlika u klasi je od prve sekunde bila očita, makar Hajduk to ne zna naplatiti u golovima pa se po običaju moramo tresti od nekakvog zalutalog metka.

A taj je mogao stići u 59. minuti, kada se Lukiću ukazala prilika da neometan šutira sa 15 metara, no tukao je preko gola. Bilo je to sve što su nemoćni gosti napravili. Trudili su se ne provesti cijeli susret u bunkeru, čak su u 22. minuti izašli toliko dobro u visoki presing da je Lovrencsics morao izbijati loptu u aut, no oni u ovom trenutku nemaju snage, moći, ni kvalitete da bi parirali Hajduku.

'Bijeli' su poveli na omladinski pogon, Stipe Biuk je poslao loptu s očima u srce peterca, a tamo je Marin Ljubičić glavom zakucao u mrežu. Biuku je to prva izravna asistencija za gol u ovoj sezoni, odigrao je uistinu dobru partiju i s pravom od njega očekujemo da bude jedan od glavnih aduta do kraja. 'Bijeli' definitivno ne moraju ovisiti o učinku Marka Livaje ako će Biuk odigrati u skladu s talentom kojega posjeduje.

Ljubičić je radni tip napadača, on će svaku utakmicu ostaviti srce na terenu, istrčati svoje. Ovoga puta najprije nije realizirao veliku priliku koju mu je pripremio Livaja, ali je bio na pravom mjestu kod Biukova dodavanja. Juniori su svakako ono što nam je dalo kap veselja u tmurnim danima nakon poraza u Koprivnici, pobjeda nad F.C Minskom (3:0) je bila baš onako za dušu. Biuk i Ljubičić su još jučer bili njihovi glavni aduti u utrci za naslov prvaka Hrvatske, a očekujemo i iz ove momčadi koja igra Ligu prvaka mladih još nekoga među prvotimcima.

Dambrauskas je u odnosu na svog prethodnika u sredini dao prednost Ivanu Ćalušiću ispred Janija Atanasova. Makedonac je do sada skupio zapažen broj nastupa uz mizeran učinak. Ovo je potez koji se mogao dogoditi i ranije, stranci koji nisu bolji od domaćih jednostavno ne bi trebali imati prednost. Ćalušić je odigrao dobru partiju, a malo je falilo i da se upiše u strijelce, no nakon njegova pokušaja su gosti odbili loptu sa crte.

Kakva-takva neizvjesnost je trajala sve do 67. minute i gola Emira Sahitija, čiji smo povratak u formu također zazivali. Ljetos bio među najboljima, potom se ugasio, ali kod Jensa Gustafssona je na kraju izgledalo kao da su svi u nekakvom padu.

Kažimo ovdje da mnogi nakon smjene trenera u negativnom kontekstu potenciraju priču kako je ovo sportskom direktoru Mindaugasu Nikoličiusu već treći trener na Poljudu. To je istina, ali valja reći da je Paolo Tramezzani bio pogodak, a ne promašaj. On je ispunio rezultatski cilj, momčad je rasla, seniorima su priključeni Biuk i Ljubičić, a i nakon što je promijenjen hajdučka javnost nije imala negativnu sliku glede njegova učinka. Pogreška je Gustafsson, koji je doveden da igra napadački, još poboljša učinak, a ktome bude i primjerenog ponašanja, što je Talijana još i najviše koštalo klupe. Uglavnom, Nikoličiusu je Tramezzani bio pogodak, Gustafsson promašaj, a Dambrauskas će odrediti njegovu konačnu ocjenu.

Naime, ništa još nije izgubljeno. Hajduk u prvenstvu nema velik zaostatak, a u Kupu je i te kako u igri. Period nakon prvenstvene stanke će uvelike odrediti ambicije 'bijelih' u ovoj sezoni, od derbija u Rijeci, do Kupa s Lokomotivom pa par dana kasnije derbija s Dinamom u Maksimiru. Da, nakon kikseva sa slabije plasiranima će trebati dobiti i koji derbi, što Gustafssonu niti jednom nije pošlo za rukom.

Utakmica protiv Hrvatskog dragovoljca će se pamtiti i kao prva u kojoj je 'bijelima' pravdu dijelila sutkinja. Ivana Martinčić iz Koprivnice je dobro obavila svoj posao u utakmici nakon koje se neće vući repovi.

Kažimo još i da je bilo 3.240 gledatelja, što možda izgleda malo, ali uzmemo li u obzir loše vrijeme, slaba izdanja Hajduka u prošle tri utakmice, neatraktivnog protivnika pa još i najviše dodatno maltretiranje oko testiranja na koronu, može se reći da je to očekivana brojka.

Na kraju se pamte nova tri boda i lijepa akcija Hajdukove mladosti koja budi nadu da je ovo bila prekretnica za Biuka i Ljubičića, te da će nas do kraja jeseni još mnogo puta obradovati.

Vaša reakcija na temu