Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Miro Gabela / hajduk.hr DUPLIN OSVRT: Hajduk ubojit s desetoricom, Ohandza maestralan, Caktaš efikasan
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Hajduk ubojit s desetoricom, Ohandza maestralan, Caktaš efikasan

'Bijeli' su ukupno boljom igrom u 180 minuta, izborili plasman u play-off Europske lige

Hajduk je ostvario cilj, 'bijeli' su i u Drammenu odigrali zrelu i pametnu utakmicu, te zasluženo, ukupno boljom igrom u 180 minuta, izborili plasman u play-off Europske lige.

Ključan trenutak utakmice dogodio se u 55. minuti, kada je Ohandza prošao s loptom oko 40 metara, donio je sve do protivničkog šesnaesterca, a tamo mu se otvorio Caktaš, koji ga je od početka pratio, pa poslao loptu u mrežu.

Već smo u Maksimiru protiv Dinama vidjeli kombinaciju gdje Ohandza asistira, a Mijo poentira. S Kameruncem u igri Hajduk definitivno ima dimenziju više, on je u stanju ni iz čega zakuhati opasnost za protivnika, a to je napravio i ovoga puta, te se još jednom njegovo dovođenje iz Sesveta pokazalo pravim potezom. Ohandza je poentirao u 77. minuti, minijaturom je povaljao čuvara po podu, pa izvarao i vratara za konačnih 0:2. Loptu je primio od Vlašića, koji je također sjajno prevario svog čuvara, a najdojmljiviji trenutak zapravo je bio doživjeti atmosferu u kojoj Norvežani šute, a stadionom ori 'jedna će Torcida pjevati ovu noć, čekaj me čekaj Splite, čekaj me ja ću doć' i 'Dalmacija u mom oku'.

O Caktašu je više suvišno trošiti riječi, on ove sezone ima najbolji učinak od svih igrača Hajduka, pun ga je teren, neumorno radi u obrani, a stigne i istrčati prema naprijed. Zabio je 'Panenku' Sillamae Kalevu u prvom susretu, pa dao gol sa 30 metara u ključnom trenutku u Dugopolju. Poentirao je kontra Dinama, pa zabio i Kopru na Poljudu nakon asistencije Kiša, da bi sada opet dobro istrčao prema naprijed i poentirao.

Trenutak je bio ključan jer je dvije minute prije toga isključen Zoran Nižić, koji od početka nije bio dobar u ovom dvoboju. Imao je par nesigurnosti i u prvom dijelu, a dojma smo da je nepotrebno zaradio crveni karton, no sva sreća da to u konačnici nije koštalo Hajduk.

Čak su 'bijeli' i bolje izgledali s desetoricom, Jefferson se povukao na poziciju lijevog stopera i svoju je obrambenu zadaću do kraja odradio jako dobro. Valja istaknuti i odličnu partiju sigurnog Milovića.

U prvom dijelu Hajduk se najčešće branio doslovce s desetoricom, gdje je najistureniji Ohandza bio na 25 metara od vratiju 'bijelih'. Burićeva momčad igrala je onako kako u HNL-u igraju sastavi koji dođu na Poljudu, razmišljalo se samo kako ne primiti gol, a uopće nije bilo važno što će se napraviti prema naprijed.

U onim rijetkim trenucima kada su prolazili centar, 'bijeli' nisu uspijevali opasnije ugroziti protivnička vrata. No, kažemo, to ovoga puta nije bilo primarno, nego sačuvati prednost iz Splita, pa ako se što dogodi iz kontre... U takvoj igri domaćini su ipak uspjeli stvoriti nekoliko dobrih prilika. Najveću je u 33. minuti glavom imao Olsen nakon ubačaja Vilsvika s desne strane. Stromsgodset je najviše napadao preko bokova, Pejić i Tudor nisu uvijek uspijevali zatvarati, pa se činilo da tu ima dosta prostora za domaćine. No, u gusto postavljenoj obrani pomagali su im ostali, pa je i Maloku često djelovao kao drugi bek, te oduzeo nekoliko lopti u obrani. U sredini su 'bijeli' stajali toliko gusto da nije bilo ni milimetra prostora za prolaz. Cilj opravdava sredstvo, Hajduku je jedino bitno bilo proći dalje, osigurati play-off Europske lige, s kojim se prihod od Europe u ovom trenutku podiže na 860.000 eura.

Zaključak je da su 'bijeli' i dalje sjajni u Europi, gdje je Burićeva momčad došla pred vrata skupine Europske lige, što bi ipak bio senzacionalan plasman, s obzirom na objektivnu snagu ove momčadi. Prvo od tri uzastopna gostovanja Hajduk je odradio na najbolji mogući način, sljedeći ispit je Lokomotiva, a vjerujemo da će se 'bijeli' probuditi i u domaćem prvenstvu, gdje bi im ovaj prolaz trebao biti dodatni poticaj da konačno upišu prvu pobjedu.

Vaša reakcija na temu