Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ivica Čavka DUPLIN OSVRT: Hajdukovi juniori su izborili povratak tamo odakle se u uređenim nogometnim zemljama nikad ne bi ni maknuli
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Hajdukovi juniori su izborili povratak tamo odakle se u uređenim nogometnim zemljama nikad ne bi ni maknuli

Juniorska liga je bila ukinuta uz objašnjenje da je to neadekvatno natjecanje za sazrijevanje igrača

Hajdukovi juniori izborili su povratak u Prvu ligu, ali cijela ta priča zaslužuje puno širi kontekst jer nevjerojatno je kako se HNS poigrao sa sustavom natjecanja i doveo 'bijele' u situaciju da se kroz nadmetanje s klubovima na županijskoj razini moraju probijati natrag u elitno društvo.

Arhitekt cijele ove noćne more je nekadašnji predsjednik Stručne komisije Romeo Jozak, desna ruka Zdravka Mamića najprije u Dinamu pa u HNS-u za mlađe uzraste. Juniorska liga je ukinuta uz objašnjenje da je to neadekvatno natjecanje za sazrijevanje igrača prema seniorskim momčadima vrhunskih klubova. U sezoni 2014/15 tako je prvi put igrana 1. HNL pionira i kadeta, dok su juniori igrali unutar svojih središta, a ne više na nacionalnoj razini.

Paralelno su jači klubovi poput Hajduka, Dinama, Rijeke, Osijeka osnovali svoje druge momčadi. Tako je oformljen Hajduk II, sastav koji se uključio u natjecanje 3. HNL Jug, te je zamišljen kao spoj najtalentiranijih juniora te igrača skautiranih sa strane koji nisu odmah za prvi sastav, ali bi se mogli dokazati kroz ovu ekipu. Tadašnji predsjednik Brbić nije postavio za cilj ulazak u viši rang. Razlog je bio što je Druga liga skuplja od Treće, pa se u natjecanje krenulo bez imperativa. U segmentu afirmacije, primjeri Balića, Juranovića, Malokua, Tudora, Pejića, T. Bašića, Mastelića... odnosno igrača koji su kroz drugu ekipu došli do prvog sastava činili su ih zadovoljnima.

Uoči sezone 2015/16 donesena je odluke da se vraća 1. HNL juniora na nacionalnoj razini i Hajduk je pozvan da joj se opet priključi. Razlog ponovnog uvođenja juniorske lige bio je taj što su Dinamovi juniori dobili priliku participirati u Ligi prvaka pa im je kao podražaj trebalo jako nacionalno natjecanje.

Hajduk se tada nije želio vratiti u najviši rang. Odlučili su ostati u nižoj ligi koja se igra po Dalmaciji jer su smatrali da kroz Hajduk II mogu realizirati daljnji napredak najtalentiranijih juniora. Bila je to pogreška odgovornih na Poljudu, koji su se usred sezone predomislili te zaključili da se nakon završetka sezone 2015/16 ipak žele vratiti u najviši juniorski rang. No, iz HNS-a su im poručili:

- Kad smo vas pozvali niste htjeli, pa sada igrajte kvalifikacije s prvacima drugih regija.

I tako se Hajduk u lipnju 2016. našao na jakom kvalifikacijskom turniru za kojega nije bio spreman, gdje je naletio na 'mine' zvane Varaždin i Zagreb, koji su također imali ambicije ulaska u viši rang. Prvo mjesto je osvojio Varaždin i plasirao se u 1. HNL.

U ovoj sezoni je Hajduk od prvog dana postavio jasan cilj: povratak juniora u najviši rang. Sve je podređeno tome, čak su i neki od juniora koji bi danas trenirali kod Carrilla ostavljeni sa svojom generacijom jer se ništa nije prepuštalo slučaju. Kvalifikacijski turnir odigran je u Splitu po nenormalnoj vrućini, a najteži protivnik bio je osječki Hypo Limač (Krpan&Babić), koji i da je osvojio prvo mjesto ne bi mogao naprijed jer nema seniore. Ako biste ih uspoređivali s Adriaticom, spomenimo da splitski klub ima seniore, ali je zbog izbacivanja Adriatica uvedeno pravilo da klub koji misli igrati 1. HNL mladih mora imati prvu momčad najmanje u 3. HNL.

Uz čestitke juniorima Hajduka na prvom mjestu u kvalifikacijama svakako je bilo potrebno još jednom podsjetiti kako su uopće 'bijeli' došli u poziciju da po ljetnoj žegi moraju igrati ovaj turnir. Činjenica što je kompletan sustav godinama bio prilagođen potrebama i zahtjevima jednog kluba mnoge je vratila unatrag pa se tako besmisleno ukidanje 1. HNL juniora odrazilo na Hajduk. 'Bijeli' su se sada vratili tamo odakle se u uređenim nogometnim zemljama nikad ne bi ni micali.  

Vaša reakcija na temu