Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Robert Matić / hajduk.hr DUPLIN OSVRT: Ipak je to tužan rastanak
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Ipak je to tužan rastanak

Mladi igrači su zanimljiva tema

Michele Šego i Tonio Teklić su prešli u Varaždin. Vijest je službena, napravljen je transfer. E sad, cijelu priču valja sagledati s dva potpuno različita aspekta.

1. Dvojica nedvojbeno velikih talenata prodani su uz odštetu od nula kuna i za 40 posto od eventualnog budućeg transfera. To je loša strana priče.

2. 'Bijeli' su se riješili njihovih plaća, a u trećem kolu prvenstva im u Varaždinu doslovce mogu napraviti špalir jer upravo je Hajduk najviše doprinio njihovom povratku u elitno društvo. Da pojasnimo, Šego i Teklić su bili kvalitet više, sjajno je branio vratar Karlo Sentić, a Luka Škaričić također dao velik doprinos osvajanju naslova prvaka 2. HNL.

Sentić je mogao i ove sezone ostati na posudbi i biti prvi vratar Varaždina, braniti 1. HNL. Na Poljudu su ga odlučili zadržati jer su se razišli s Josipom Posavecom i treba im adekvatna zamjena za Lovru Kalinića, kapetana koji brani u vrhunskoj formi. Danijel Subašić je ipak u veteranskim godinama i stvarno jako puno znači za momčad. Ali sada već više kao produžena ruka treneru u svlačionici. Je li za Sentića bolje braniti u Varaždinu ili čekati priliku na Poljudu, pokazat će vrijeme. 

Teklić je baš tipičan primjer nepostojanja vizije i plana za mladog igrača. Zaigrao je u prvenstvu za Hajduk još u rujnu 2017. godine kod Joana Carilla, te od tada nema tri povezane utakmice kao starter u prvoj momčadi. Baš svi su bili uvjereni u njegov talent, govorili kako tom svojom ljevicom 'drugačije udara loptu', ali do kraja njegova staža u Hajduku sve je ostalo na par bljeskova.

Što se aktualne garniture i ere Mindaugasa Nikoličiusa tiče, pamti se njegova izjava iz 18. siječnja 2021. godine.

- Tonio Teklić je u klubu već četiri godine a nije startao u niti jednoj-jedinoj utakmici. Meni je to jako čudno. Svi ga hvale, pola lige ga traži, a on ne igra!? Vrijeme je da mi tom momku damo priliku, da vidimo može li igrati za Hajduk ili ne.

Četiri dana kasnije na Šubićevcu protiv Šibenika Teklić je bio starter, a Hajduk njegovim golom pobijedio sa 1:0. No, onda se dogodilo nešto što ni danas ne možemo objasniti. Trener Paolo Tramezzani je za iduće kolo protiv Dinama u Maksimiru (poraz 1:3) u momčad uveo Bassela Jradija (pamti li ga više itko!?), a Tonio nije dobio ni sekunde. Ovo je bitno jer je par dana kasnije baš Jradi kao otpisan završio s Mijom Cakašem na treninzima druge momčadi do isteka ugovora. Uglavnom, Teklić je opet ostao nigdje i svjestan da će morati na novu posudbu ako želi kontinuitet utakmica. 

Bitno je ovo notirati i jer smo svjedoci raznoraznih slučajeva, pa i onoga Marka Brkljače, kojega je Hajduk maksimalno gurao kroz omladinski pogon, omogućio mu da kao dvije godine mlađi igra za juniore koji će osvojiti naslov prvaka, priključili su ga prošle sezone treninzima seniora iako je ipak nedokazan i 2004. godište, te mu još dali da igra juniorsku poslasticu u Ligi prvaka protiv Atletico Madrida samo par mjeseci prije isteka ugovora kojega nije želio produžiti. I evo ga danas u Dinamu, gdje se slikaje s peharom.

Teklić je baš navijač Hajduka, onako dječački zaigran je bio i omiljen u svlačionici, te je bio uvjeren da će dobiti novu priliku na nedavno završenim pripremama 'bijelih'. Struka očito tako nije mislila. Ruka ruci i 'javi nam se u nekom drugom životu' zapravo je tužan rastanak s takvim mladićem. Danas je igrač Varaždina i bit će zanimljivo dalje pratiti njegove igre u 1. HNL.

Šego je također povremeno ubacivan u prvu momčad Hajduka, Željko Kopić ga je uveo čak i u onom finalu Kupa protiv Dinama 2018. godine u Vinkovcima, ali priča poput njegove ima dosta. Možda je najupečatljivija ona Marija Čuića koji je u srpnju 2020. zabio dva pogotka u pobjedi 'bijelih' protiv Dinama u Maksimiru (3:2), da bi potom njegova nogometna realnost postala posudba u Radomlje. Proteklih godina je bilo puno igrača koji su dotaknuli prvu momčad pa morali drugdje u potrazi za afirmacijom. Mnoge smo i zaboravili, a jedino se Darko Nejašmić u novoj sredini nametnuo kao jedna od ključnih karika.

Što se tiče odlaska Marina Ljubičića na posudbu u LASK, nakon Superkupa mi je kroz glavu prostrujalo samo jedno pitanje: kakve bi bile reakcije da je onakav penal izveo Ljubičić, a ne Jan Mlakar? Da je pogodio 'pretvaranje' umjesto okvira gola. Društvene mreže su nemilosrdne i siguran sam da bi ga 'ubile' komentarima kako nije za ovaj Hajduk i da nas je njegov promašaj koštao trofeja. Eto, Mlakar nas nije koštao. Slovenac je po dolasku imao dobru polusezonu, ali kao da je ugašen od prošle zime i dolaska Nikole Kalinića.

Da se ne vraćamo više puno u prošlost, ajmo pogledati prema naprijed. Tu je Stipe Biuk, nesporno ogroman potencijal, koji ima sjajan prolaz 'jedan na jedan', ali mora poraditi na rješenjima kada dođe u obećavajuću poziciju u protivničkom šesnaestercu. Ako je Dario Melnjak opravdano prvi izbor na lijevom boku, tada David Čolina zaslužuje priliku u ofenzivnijoj ulozi, što je dokazao proteklog proljeća. On je 2000. godište, također potencijal za dobar transfer. Izdvojili bismo još Ivana Ćubelića (2003. godište) koji lani nije igrao za juniore, nego je jako dobro odigrao drugoligašku sezonu za seniore Dugopolja. I ima potencijal za prvi sastav Hajduka, koliko god se to u ovom trenutku možda činilo hrabrim i riskantnim potezom. Što se prošlosezonskih juniora tiče, na struci je da ocijeni tko odmah može u seniorski kadar, a mi još dodajmo da igrače ne dijelimo na stare i mlade, nego na dobre i loše.

Za Hajduk, naravno, trebaju igrati najbolji i najspremniji. Ova momčad ima odličan kostur i jako dobre iskusne igrače, no šlag na tortu bio bi nadograditi je kojim mladim igračem pa sve skupa oploditi zlata vrijednim transferom. Ovako, žao nam je za Teklića, Ljubičiću želimo sreću na posudbi, a Biuku da do kraja realizira nedvojbeni potencijal u sezoni od koje napokon očekujemo da bude šampionska.


Vaša reakcija na temu