Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Je li Hajduk jedina prijetnja Mamiću da osvoji prvenstvo bez poraza?
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

Je li Hajduk jedina prijetnja Mamiću da osvoji prvenstvo bez poraza?

'Bijeli' ne smiju dozvoliti Dinamu da ponovi priču iz 1950., kada je generacija Matošića, Vukasa i Beare trijumfirala na jedinstven način

Hajduk je u Zadru trijumfirao s uvjerljivih 3:0, u utakmici u kojoj je trener Igor Tudor ponudio novu, 3-5-2 formaciju, gdje su posebno do izražaja došli bočni igrači Kouassi i Vršajević, koji su sjajno koristili ponuđeni prostor i bili konstantna opasnost po protivnička vrata.

Upravo je spomenuti dvojac i režirao prvi pogodak, Kouassi je nabacio za Vršajevića, koji je sjajno reagirao glavom za vodstvo. Hajdukov Bjelokoščanin potom je iznudio jedanaesterac, bacio se uvjerljivo kao i na Poljudu protiv istog protivnika, a Caktaš je sigurno realizirao najstrožu kaznu. Kouassi je sudjelovao i u akciji kod trećeg gola, gdje je sjajno asistirao Vlašiću, koji je, pak, lijevom nogom naciljao 'malu mrežu' za svoj prvi prvenstveni pogodak u Hajdukovu dresu (u Europi je već bio strijelac protiv Dundalka).

O dvoboju sa Zadrom više ne bismo trošili riječi, Hajduk je puno bolji i to je još jednom dokazao na terenu, no momčad Igora Tudora morat će se u nastavku dokazati i protiv ekipa iz gornjeg dijela ljestvice jer ono što je do sada protiv njih pokazala nije bilo dovoljno dobro. Naravno, mislimo na utakmice protiv Dinama, Rijeke, Splita, te onu zadnju poljudsku protiv Lokomotive.

Naravno, ne mirimo se s tim da je Hajduk daleko iza Rijeke i Dinama, a ispred najslabijih poput Zadra i Belupa, u borbi 'rame uz rame' za treće mjesto sa Splitom i Lokomotivom. Nekako još uvijek gledamo kako uhvatiti priključak, s tim da ove godine kao nikad 'bijeli' imaju još jednu zadaću – zaustaviti Dinamo, odnosno ne dozvoliti mu da ponovi onu jedinstvenu priču iz 1950. godine, kada je generacija Frane Matošića, Bajde Vukasa i Vladimira Beare osvojila prvenstvo bez poraza.

Nekako je nakon utakmice Splita i Dinama ta priča ostala u drugom planu, a Zdravko Mamić je jasno dao do znanja da razmišlja upravo o tome – osvojiti prvenstvo bez poraza. Ne, to momčadi iz Maksimira nikad nije uspjelo, niti u vrijeme Canjugine Croatije, a niti posljednjih godina. Međutim, čini se kao da je opasno sužen krug momčadi koje su u stanju pobijediti Dinamo. Zanemarimo sada neke njihove poraze, poput lanjskoga od Osijeka, koji je čudesno pronašao formu baš pred susrete s Dinamom i Lokomotivom. U okolnostima kad momčadi iz Maksimira do toga bude stalo nikakav Osijek i slični neće mu moći stati na put. 

U ovom kontekstu otvara se priča o Rijeci, koja bi po kvaliteti to mogla napraviti. Brojni Riječani s kojima sam komunicirao ne prihvaćaju priču Dinama 3, no upravo ona je otvorila vrata 'lijepe riječke priče' jer što bi bila Rijeka bez dogovora s Dinamom, odnosno bez igrača iz Maksimira koji su se sjajno uklopili na Kantridi? I još jedno pitanje: je li Rijeka sve svoje ambicije ispunila drugim mjestom, odnosno time što je na ljestvici ispred Hajduka? Pustimo da se prvenstvo odvrti do kraja i za sada ostavljamo upitnik iza ove konstatacije, jer momčad je po igri definitivno zrela za još veći iskorak, no na Kantridi titulu nitko i ne spominje.

Koliko je Lokomotiva ozbiljan suparnik Dinamu pokazalo se u svim dosadašnjim prvenstvenim susretima, dakle, dolazimo do splitskih klubova.

Bez obzira na to što se Mamić tako ugodno osjećao u Parku mladeži, naglašavao dobre odnose sa Žužulima i pretjerano hvalio Roga – još uvijek je RNK Split najteže Dinamovo gostovanje nakon onoga na Poljudu. 'Crveni' su pretprošle i prošle jeseni s po 1:0 svladali Dinamo kod kuće, a i ove godine su bili blizu tom podvigu. Dinamo je ovoga puta remijem prošao Park mladeži i još uvijek je neporažen. U redu, doći će u Park mladeži i na proljeće, no sve smo bliži zaključku da će točku na ovu priču ipak morati staviti – Hajduk.

Još su tri velika derbija na rasporedu do kraja sezone, od čega je samo jedan na Poljudu. 'Bijeli' su lani slavili sa 2:0 remek-djelom Marija Pašalića, ali su u posljednja dva splitska susreta i izgubili od istog protivnika. Posljednji put je Dinamo minus od dva gola preokrenuo u pobjedu od 3:2, nakon čega je gradonačelnik Baldasar htio smijeniti klupske čelnike (a i stožer mu nije bio po volji), no Hajduk se polako oporavlja i ako već ne može ozbiljnije konkurirati u borbi za prvo mjesto, možda barem može zaustaviti Dinamo u kontekstu ove priče.

Prvi veliki derbi na programu je već za dva kola u Zagrebu, a do tada će Hajduk još odraditi domaću utakmicu protiv Osijeka. I opet pred praznim tribinama. U slavu sukoba interesa osječke članice Komisije za žalbe, na koji je ukazao predsjednik Brbić, a u svezi s kojim će s Poljuda tek poduzeti potrebite pravne korake...  

Vaša reakcija na temu