Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Bruno Karadža DUPLIN OSVRT: Kad god se Hajduk bodovno primakne suci počnu griješiti na njegovu štetu, kako tome stati na kraj?
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Kad god se Hajduk bodovno primakne suci počnu griješiti na njegovu štetu, kako tome stati na kraj?

Malo je falilo da Bruno Marić odvede Dinamo na šest bodova prednosti

Sudac Bruno Marić definitivno je obilježio derbi Hajduka i Dinama (0:0), u kojemu su 'bijeli' bili hrabri, rastrčani i zaslužili pobjedu, a na kraju su mogli doživjeti i poraz.

Tri su ključna detalja susreta. Onaj prvi se dogodio u nadoknadi prvog dijela, kada je cijeli stadion vidio igranje rukom Benkovića, ali Marić nije htio pokazati na bijelu točku. Drugi se detalj zbio u nadoknadi utakmice, kada je Soudani pao između Milovića i Velazqueza, a Marić brže-bolje pokazao na bijelu točku. Snimka će pokazati da to nije bio jedanaesterac, Hajdukov je igrač odbio loptu, a pritom nikakvog prekršaja nije bilo.

Izdvojili smo i treći detalj, koji će malo tko spomenuti, ali po nama je i te kako bitan. U 31. minuti Soudani je debelo nakon zvižduka namjerno poslao loptu u Hajdukovu mrežu, a Marić mu nije htio pokazati žuti karton. Do tog trenutka nije bilo nekih spornih odluka, a ovo je bio prvi znak da kalkulira, ne sankcionira ono što bi trebao. Pred kraj susreta će istom igraču Dinama dati žuti zbog iste stvari, napucavanja lopte u prekidu, ali tad to više neće biti ni bitno...

U redu, ne moramo se hvatati svakog detalja, bitna je generalna slika. Je li došlo ono vrijeme kada je Hajduk preblizu vrhu i treba ga pošto-poto bodovno odmaknuti? U proteklih deset godina 'bijeli' su, kad god bi došli blizu sasječeni sudačkim previdima. Nedavno nas je Ivan Bebek nepostojećim penalom za Real protiv Šahtara vratio u vrijeme svog punog težeg previda ruke Vrsaljka u derbiju, kada je na klupi 'bijelih' sjedio Mišo Krstičević, a i Igor Tudor pamti složeno proljeće od prije dvije sezone, kada je u ključnim utakmicama proljeća (Istra, Osijek...) Hajduk oštećen i stvoren je velik zaostatak.

Da je Marić sudio samo ono što je bilo očito, Hajduk bi vjerojatno na poluvremenu vodio, a s koliko je motiva igrao u odnosu na momčad Zorana Mamića, teško da bi se gosti uspjeli vratiti. 'Bijelima' se smiješilo bodovno poravnanje, no na kraju i potpuni debakl jer je iz nepostojećeg jedanaesterca Henriquez mogao Dinamu osigurati šest bodova prednosti.

I, eto, s još dva-tri takva suđenja na štetu 'bijelih' momčad iz Maksimira bi otišla na još veću bodovnu razliku, a s obzirom na njenu objektivnu snagu i činjenicu da u ligi imaju Lokomotivu, s kojom su im utakmice lakši trening, ne bi došlo u obzir da prvo mjesto bude ugroženo. Eto, Henriquez je promašio i 'bijelima' ostaje nada da će ove sezone duže držati priključak, ali što vrijedi kad suci poput Marića, Križarića ili Bebeka dominiraju ligom i prvom sljedećom prilikom će opet slučajno pogriješiti, zna se na čiju štetu.

Za suce obično kažemo da su najbolji kad ih se ne vidi, a Marić je na žalost opet sam sebe izbacio u prvi plan, tako da mu je Poljud skandirao 'cigane, cigane'. Sreća što na kraju utakmice nije došlo do težeg incidenta jer glavni je sudac svojim odlukama do te mjere isprovocirao publiku, da se u jednom trenutku činilo kako bi se mogli dogoditi neredi na tribinama. Do toga ipak nije došlo, na kraju je ostala tek gorčina što su suci pokvarili još jednu veliku predstavu.

Moramo reći da je Hajduk u ovom dvoboju bio odlučan i hrabar, te da je propustio čitav niz prilika. Najveću je u prvom dijelu imao Ohandza, koji nije iskoristio Benkovićev poklon, odnosno dopustio je da isti igrač blokira njegov pokušaj kada je vratar Eduardo već bio svladan.

Upravo je vratar Dinama bio najzaslužniji što je Marić uopće došao u priliku spornim jedanaestercem donijeti gostima pobjedu. Eduardo je obranio niz teških udaraca, pri čemu je bio pravi gušt gledati 'bijele' početkom nastavka, kada su ritmom potpuno 'ubili' goste, ali nisu uspjeli poentirati. Najopasniji pokušaj bio je onaj Andrije Balića, ali protiv Eduarda ovoga puta nije išlo.

Loša vijest za Hajduk je ozljeda Ohandze, a dobra da je od 52. minute, kada je morao izaći, Hajduk pokazao da može i bez njega. U špicu je preselio Vlašić, a u vezni red Juranović, što je ovoga puta vrlo dobro funkcioniralo.

Zaključimo ovu priču činjenicom da je Hajduk po igri zaslužio pobjedu, a pitanje je do kada će nas Ivan Peraić iz Rijeke, koji delegira suce, maltretirati (da ne kažemo zajebavati) s Brunom Marićem i ne dozvoliti da u lakrdiji od lige barem derbi bude praznik za gledatelje, nakon kojega će se pričati o igri, a ne o odlukama na štetu Hajduka.    

Vaša reakcija na temu