Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DUPLIN OSVRT: Kada bi HNS izbacio Adriatic da, poput Lokomotive, odgaja igrače za Dinamo?
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Kada bi HNS izbacio Adriatic da, poput Lokomotive, odgaja igrače za Dinamo?

Frustrira i nemoć Hajduka, čiji se projekti guše promjenama propisa Izvršnog odbora

HNS izbacuje Adriatic iz 1. HNL kadeta i pionira, a Hajduk primorava na igranje juniorske lige u sljedećoj sezoni, čime se nastavlja ruganje vrhuške domaćeg nogometa s Dalmacijom, odnosno onim njenim dijelom koji pošteno i sportski gradi put do uspjeha.

Idemo najprije na Adriatic. Najmlađi splitski klub krenuo je iz najniže lige, da bi u prošloj sezoni u konkurencijama pionira i kadeta osvojio duplu krunu, odnosno prvenstvo 2. HNL i Županijski kup. Izborio je time Adriatic plasman na završnicu prvenstva Hrvatske i već tada je bilo pitanje hoće li HNS dopustiti ulazak u 1. Ligu.

U konkurenciji je bio i Hypo Limač, odnosno škola Krpan-Babić, koji ima suradnju s Dinamom i bila je predodređena na ulazak u najviši rang, pa se računalo da se njih neće zaustavljati, bez obzira što nemaju seniore, pa zašto bi se onda Adriatic, koji ih ima u Županijskoj ligi.

Na kraju kvalifikacija Adriatic je bio najbolji po ukupnom zbroju bodova kadeta i pionira, te je izborio 1. HNL, a Hypo Limač je ostao tek treći. Pamti se i incident s dodjele medalja, gdje je najboljim igračem proglašen igrač trećeplasiranog Limača, te mu je dopredsjednik Sesveta odbio uručiti nagradu uz komentar 'nije ovo privatni turnir škole Krpan-Babić'.

Najveća kvaliteta Adriatica jest sportski rezultat, koji ga svrstava uz bok najboljim klubovima u Hrvatskoj, ali nakon što je ipak ušao u 1. HNL predsjednik Franko Bogdan potpisao je ponuđeni ugovor o suradnji s Hajdukom, odnosno povukao je potez koji će ga dva mjeseca kasnije koštati u najmanju ruku čudne odluke IO HNS-a.

S Hajdukove strane, ta suradnja je bila logična. 'Bijeli' su dobili klub u koji će parkirati igrače koji nisu za prvih 11 Hajduka, a ne bi ih se baš odrekli. Tako je s Poljuda krenula priča koja je odavno trebala, a to je da manji klubovi rade za Hajduk, odnosno da struka 'bijelih' probire ono najbolje s ovog područja.

A tu je upravo Adriatic najjači. Javnosti nije poznato da Adriatic ima suradnju s Jadranom iz Supetra, gdje je posudio 13 kadeta, koji igraju kod Ivice Matkovića, da posuđuje djecu Poljičanjinu iz Srinjina (5 kadeta), Jadranu iz Kaštel Sućurca, gdje je šest juniora i kadeta, petoricu igrača Postirama, po pet kadeta i juniora Slogi iz Mravinaca, te tri juniora Zmaju iz Makarske, dvojicu Omišu, a stalno se javljaju novi klubovi koji žele suradnju.

Ovog ljeta Adriatic je svoje kadete i pionire pojačao čak petoricom igrača Dugopolja, po jednim Orkana, Omiša, Solina..., čime je neizravno odradio i selekciju za 'bijele'. U sklopu suradnje, sve su to djeca koja igraju Prvu ligu na Poljudu i nominiraju se za Hajduk, što ne odgovara Dinamu, koji bi dovodio djecu i iz Solina, Kaštela, Trogira, a samo je pritvaranje braće Mamić tijekom ljeta olabavilo pritisak na dvojicu kadeta Adriatica, koje je Marijan Vlak podcrtao prateći završnicu kvalifikacijskog turnira za plasman u Prvu ligu.

I naravno da se postavlja pitanje: što mislite kada bi iz lige bio izbačen neki klub koji ima suradnju s Dinamom? Frustrira i Hajdukova nemoć, klub s Poljuda je totalno marginaliziran i u HNS-u ima jednak utjecaj kao Varbonj, Jelsa ili Vatra, dakle - nikakav. Oglasio se jučer jedino predsjednik Marin Brbić, ali i on je svjestan činjenice da HNS može raditi što god hoće dok je glavni čovjek Zdravko Mamić, pored njega 'žito u kukolju' Davor Šuker, a niže od Vrbanovića do Jozaka sve Dinamovi kadrovi koji stalno svima daju do znanja da mogu raditi što ih je volja u interesu njihova kluba.

HNS je na jednu sezonu ukinuo juniorsku ligu, pa je zbog Dinama vratio, onda je dozvolio Hajduku da ne igra tu ligu, pa mu sada zapovijeda da opet mora nastupiti... A Adriatic? Ma koga briga. Važno ih je sada izbaciti, a sljedećeg ljeta će lako opet promijeniti pravila ako bude potrebno uvesti neku školu u kojoj će Dinamo parkirati igrače. Uostalom, imamo u 1. HNL seniora Lokomotivu, koja već godinama odgaja igrače za Dinamo, pa nikoga nije briga...

A to što su ovdje zakinuta djeca koja su sve postigla na terenu također nikoga ne zanima. Kakvi su to kadeti, kad su se usudili pobijediti Dinamo, što nitko nije već dvije godine... I zato ih valja izbaciti odlukom Izvršnog odbora, kada već nema drugog načina.        

Vaša reakcija na temu