Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Koliko je duboka rupa u koju je Hajduk upao?
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

Koliko je duboka rupa u koju je Hajduk upao?

Baš nas zanima bi li Bebek u ovakvoj situaciji svirnuo penal protiv Dinama ili Rijeke

Hajduk je ispao iz Kupa, RNK Split ide u finale nakon pobjede od 1:0 u Parku mladeži. 'Bijeli' nastavljaju negativan niz i sada se već postavlja pitanje koliko je duboka rupa u koju je Hajduk upao? Gdje je dno? Izlazak iz krize još se ne nazire, uzvrat polufinala Kupa bio je idealna prilika za spas sezone, ali 'bijeli' ni nju nisu iskoristili.

Gol odluke pao je iz jedanaesterca u 42. minuti, ali bez obzira na taj jedanaesterac ključno je što 'bijeli' nisu uspjeli zabiti pogodak. Splitu je s obzirom na rezultat na Poljudu (1:1) bilo dovoljno i 0:0, pa je Vulićeva momčad odigrala sa čvrstim blokom u sredini, na 30 metara od svojih vratiju, iz kojega je pokušavala razviti kontranapad.

Za taj jedanaesterac možemo reći da je dvojben. Bagarić je pao između Milovića i Jozinovića, nekakvog kontakta je tu bilo, ali uživo to nije izgledalo uvjerljivo. Ostaje za vidjeti što će pokazati snimka, a sudac Bebek je nakon susreta u Parku mladeži komentirao da je postojao prekršaj obojice igrača na Bagariću. Naš zaključak je da su ovakve situacije baš oni primjeri na kojima se vidi da Hajduk više nema nikakvog autoriteta ni kod sudaca ni u HNS-u (bez obzira na nagli zaokret za utakmicu s Italijom). Baš nas zanima bi li Bebek u ovakvoj situaciji svirnuo penal protiv Dinama ili Rijeke. I to odlučujući, u finalu Kupa. No, ponavljamo i dalje ostaje zaključak kako Hajduk nije postigao gol, a bez njega nije mogao dalje sve i da Cikalleshi nije realizirao najstrožu kaznu.

Za pogodak je Hajduku definitivno falio raspoloženiji Milevski. Ukrajinac je zatvoren, izblokiran, jednostavno je bio nemoćan u borbi s domaćim braničima. U najvećoj prilici za 'bijele' Milevski je pogodio stativu, a bio je to plod akcije u kojoj je Vlašić prošao trojicu protivničkih igrača, pa mu sjajno podvalio loptu. Vlašić je djelovao najraspoloženiji od 'bijelih', bio je jedini kojemu je uspijevalo proći u situaciji jedan na jedan, a razočarao je jedino pri kraju, kad je za njega kratko izveden korner,a on je iz dobre pozicije pucao daleko od vratiju.

Uz Milevskoga je indisponiran bio i Mikanović, a dvije jako loše reakcije imao je i kapetan Milović. On je mogao bolje reagirati i kod tog nesretnog jedanaesterca. Ovakvo nabrajanje daleko bi nas odvelo, na zgusnutu Splitovu obranu u sredini trebalo je nešto napraviti s bokova, gdje se trudio Jozinović, ali nije imao pravu loptu, a čak ni Tudor po ulasku nije bio onako dobar kao protiv Rijeke. Sušić već dugo nije igrač odluke, pa je jasno da je ova momčad zrela za remont, a Hajduk u jako teškoj situaciji.

Zapravo najbolji igrač proljeća nedostaje, ali to nije Maloča, već Balić, no cijela ova priča 'bijelih' više nije ni optimistična ni obećavajuća, već nameće zaključak da je klub u rezultatskom pogledu potpuno zakazao, te da su potrebne radikalne promjene za stvaranje nove momčadi čije će temelje činiti upravo Vlašić i Balić. Ovako posložena momčad ne ulijeva povjerenje za budućnost, pa dio publike već drugu utakmicu javno izražava nezadovoljstvo (Torcida), dok se s druge strane čuje i puno svakakvih komentara s tribina ('Pa već bi se do sada i Jacques Houdek pripremio' - komentirao je gledatelj pored nas jednu izgubljenu loptu Milevskog).

Hajduku su nužne promjene na svim razinama, nogometni segment nije dobro funkcionirao još od imenovanja Krešića, pa Anderssona (jedini mu je potez bio dovođenje Bukve i Iluridzea) sportskim direktorom, da bi se došlo do današnje situacije, gdje Vučević silom prilika mora biti trener momčadi koja se tijekom sezone u više navrata preslagivala/krpala i bilježi neuspjeh za neuspjehom.

S druge strane, RNK Split je ostvario svoj cilj i novi povijesni podvig. 'Crveni' izgledaju čvrsto i kompaktno, a trener Zoran Vulić je uspio standardizirati momčad i pretvoriti je u pobjednički sastav koji sada ima izgleda otići skroz do kraja.

Split je postigao velik uspjeh, ali za prolaz u Europu mu treba osvajanje Kupa ili četvrto mjesto u prvenstvu, što nije lako ostvariti, ali 'crveni' rastu što sezona dalje odmiče.

Zaključak utakmice je da splitovci imaju razloga za optimizam, te slažu momčad za Europu, dok Hajduka čeka preslagivanje i biranje novog Nadzornog odbora, koji će opet birati predsjednika. Dakle, Hajduk će od ljeta biti opet na novom početku, ali sada treba vidjeti može li se ovaj pad zaustaviti barem na vrijeme da se potpuno ne ispadne iz Europe. 

Vaša reakcija na temu