Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ivica Čavka DUPLIN OSVRT: Livaja za povijest i nastavak sna!
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Livaja za povijest i nastavak sna!

Marko je istinski velemajstor, ne pamtim takvog izvođača udaraca s bijele točke

Hajduk je pobijedio Istru sa 3:1 u fenomenalnom ambijentu, gdje su navijači baš bili jako dobro raspoloženi i užitak je bio biti ove večeri na tribinama.

Za razliku od publike, Hajduk nije ušao tako dobro u utakmicu. 'Bijeli' su teško dolazili do obećavajućih situacija, a još je u 15. minuti Mahmoud iskoristio pogrešku obrane 'bijelih', izašao sam ispred Lovre Kalinića, te zatresao mrežu.

Lopta za gol je bila poklon Josipa Eleza, loše dodavanje prema Ferru. Te spore paralelne lopte su 'zakonom zabranjene', a još je i Portugalac čekao, nije išao na loptu. Naravno da smo se u tom trenutku sjetili dara Nikole Katića u Puli, gdje je ostalo 1:1. Ovdje pogreška Eleza nije 'bijele' koštala bodova, ali jest živaca, pogotovo što su nakon toga Puljani imali još dvije jako dobre prilike za povećanje vodstva, gdje je jednu spektakularnom obranom spasio vratar Kalinić.

U 41. minuti se dogodio još jedan ključan trenutak, sudac Zdenko Lovrić iz Đakova je dosudio kazneni udarac nakon starta Perkovića na Ljubičiću. Nakon duge četiri minute analize, pozvao ga je VAR sudac Tihomir Pejin na pregled snimke. Lovrić je ostao pri svojoj odluci, a Marko Livaja je zabio svoj 26. gol sezone.

Ova situacija će sigurno biti pomno analizirana u rubrici 'Oko sokolovo', kontakt Perkovića je postojao taman prije nego je Hajdukov napadač zapucao, po Lovriću je bio dovoljnog intenziteta, dok je Pejin očito dvojio... Zato ga je i pozvao.

Navijači Hajduka ovaj dvojac pamte iz jesenskog dvoboja Lokomotive i Hajduka (3:3), kada su bili u suprotnim ulogama, Pejin na terenu, a Lovrić u VAR-u, te nisu svirali jedanaesterac za 'bijele' u nadoknadi. To ostaje najveći previd na štetu Hajduka u ovoj sezoni, a večeras su, eto, 'bijeli' mogli biti zadovoljni njihovim odlukama u presudnim trenucima.

- Jaka sam glava ko Mahmoud Abdallahi - refren je kojega zasigurno nitko nikad neće zapjevati.

Prvotimac Istre na posudbi iz Alavesa jest talentiran, ali je poslije gola sam sebe izbacio iz igre. Najprije je zaradio žuti zbog nesportskog ponašanja kod proslave pogotka, a potom je u četvrtoj minuti nadoknade prvog poluvremena potpuno nepotrebno s leđa startao i ozlijedio Lovrencicsa prije nego što će ovaj ispucati loptu. Naravno da je time olakšao posao 'bijelima' u nastavku.

Do kraja ništa više nije bilo sporno, drugom kaznenom udarcu za Hajduk je prethodio čisti prekršaj na Grgiću (Pejin-VAR-snimka-Lovrić), a s bijele točke je opet poentirao Marko Livaja. Treći pogodak je djelo Filipa Krovinovića koji je imao čast doživjeti 'standing ovation' u trenutku zamjene. Zasluženi, dakako.

Livaja je postigao svoj 27. pogodak sezone, te tako prestigao Zlatka Vujovića i Lea Lemešića. Upisao se u povijest kao najbolji strijelac Hajduka u jednoj sezoni ikada, a njegovo izvođenje jedanaesteraca je upravo fascinantno.

Zabio je svih 12 penala na svoj karakterističan način. Kratak zalet i nejak, ali izuzetno precizan udarac. Vratar Istre Lovro Majkić je imao čast čak da dodirne loptu, ali svejedno je morao vaditi iz mreže. Livaja je istinski velemajstor, ne pamtim takvog izvođača u bijelom dresu, gdje su promašivali i najveći znalci (i dan danas mi se plače od onog penala Bake Sliškovića protiv Waregema), a o svjetskim veličinama poput Maradone, Zidanea, Baggija, Messija, Benzeme itd. da i ne govorim.   

Hajduk je ovom pobjedom produžio nadu u osvajanje prvenstva. Sve će ovisiti o nedjeljnom dvoboju Šibenika i Dinama. Istra je odigrala dosta dobro poluvrijeme protiv Hajduka na Poljudu, a zašto ne bi momčad Deana Računice oba na Šubićevcu kontra Dinama? Nada je tu, Hajduk će ove sezone biti minimalno drugi, a možda na kraju ipak i dobije priliku igrati u zadnjem kolu derbi za prvaka... 

Vaša reakcija na temu