Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: hajduk.hr DUPLIN OSVRT: Livaji svaka čast, Lovre opet vrhunski, a Mlakar za veliku feštu!
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Livaji svaka čast, Lovre opet vrhunski, a Mlakar za veliku feštu!

'Bijeli' su opet u igri za prvaka, ova tri boda bacaju neko sasvim novo svjetlo na nastavak sezone!

Rijeka je na Rujevici poražena od Hajduka 2:3! Velika je ovo i važna pobjeda 'bijelih' za priključak vrhu, te posebno slatka zato što je izborena duboko u nadoknadi u užarenoj atmosferi.

Dvoboj je obilježila činjenica što je trener Valdas Dambrauskas promijenio sustav u odnosu na svog prethodnika Jensa Gustafssona. Hajduk je zaigrao 5-4-1, pri čemu je Katić bio zadnji čovjek obrane, desni stoper Simić, a lijevi Elez.

Time se Hajduk vratio na ono što je svojedobno pokušavao Igor Tudor i nije bio uspješan, te Paolo Tramezzani, koji će u drugom dijelu svog mandata 'zabetonirati' sustav sa četvoricom iza. No, valja reći da je Talijan u veljači ove godine dva puta pobjeđivao Rijeku na Rujevici s po 1:0 u vrlo sličnoj postavi. U drugom susretu 27. veljače je branio junak Lovre Kalinić, koji je u 96. minuti obranio jedanaesterac Andrijaševiću, a zadnju petorku su činili Todorović, Simić, Dimitrov, Mujakić i Dolček. Počeli su još Fossati, Nejašmić, Teklić, Livaja i Umut.

Nije ovo, dakle, neka velika inovacija, ali je činjenica da se u Hajduku često mijenjaju treneri, a svaki novi sa sobom donosi svoje ideje. Ovoga puta je novotarija sasvim uspjela.

Najbolji od 'bijelih' su bili Lovre Kalinić i Marko Livaja. Kalinić je doslovce radio čuda, počevši od veličanstvene obrane udarca glavom u 15. minuti, što se Livaje tiče, do 43. minute susreta je izgledao neprepoznatljivo, a onda je u kratkom vremenu u dva navrata pokazao klasu.

Najprije je sjajno reagirao na dugu loptu Eleza te lobom majstorski poslao loptu u mrežu, ali je označeno zaleđe, da bi samo dvije minute kasnije primio loptu od Melnjaka, okrenuo se s igračem na leđima i lijevom nogom poslao loptu u mrežu. Majstorija, nema što.

Uslijedilo je slavlje ispred Armadine tribine, potom je Marko nogom opalio po korner zastavici, da bi ga s tribina zasuli svime što im se našlo pod ruku. Livaja je - Torcida. On je veliki majstor nogometa, ali istodobno i heroj tribina. Dovoljno je bilo vidjeti njegovu reakciju nakon huliganskog ispada kada je neki domaći navijač s Istočne tribine uletio u teren. On je napao Simića, odgurnuo ga, da bi se potom odnekud stvorio Livaja. Nikad se tako brzo nije vratio u obranu kao ovoga puta da zaštiti Simića i Katića.

I taman kad biste možda zaključili 'veliki igrač, ali luda glava', on vas u potpunosti demantira. Malo tko bi onako smireno realizirao jedanaesterac za 2:2 u 84. minuti. Livaji za večerašnje izdanje baš svaka čast. 

Pohvalimo ovoga puta i suca Pejina, dva puta je išao gledati VAR i u oba navrata opravdano pokazao na bijelu točku. Istina je da se nakon što su domaćini poveli sa 2:1 činilo da imaju i rezultat i igru u svojim rukama, no 'bijeli' nisu klonuli. Rekli bismo da su ovoga puta borbenošću i energijom izgurali sve do 98. minute, a Jan Mlakar se gotovo ozlijedio kad je glavom ugurao loptu u mrežu za veliku feštu.

Hajduk je dobio ono što mu je u ovom trenutku najviše trebalo. Prvi put ove sezone je slavio u derbiju, te je zaostatak za Rijekom smanjio na samo tri boda. 'Bijeli' su opet u igri za prvaka, ova tri boda bacaju neko sasvim novo svjetlo na nastavak sezone!

Vaša reakcija na temu