Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Marko Rog je opet pronašao reprezentativnu formu, a Vulić ima igru za Europu
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

Marko Rog je opet pronašao reprezentativnu formu, a Vulić ima igru za Europu

Split nije pobijedio Zadar, ali je odigrao jednu od najboljih domaćih partija ove sezone

Remi RNK Splita i Zadra (1:1) donio je jednu od najuzbudljivijih utakmica u Parku mladeži ove sezone. Ne pamtimo kada se trener Zoran Vulić toliko radovao kao nakon pogotka Marka Roga u 82. minuti, a jednako tako je erupcija veselja preplavila klupu Zadra i Igora Štimca nakon izjednačujućeg pogotka Jerbića u nadoknadi.

RNK Split se, što proljeće dalje odmiče, sve više diže u igri. Ovaj zaključak ne može poremetiti taj gol primljen u posljednjim sekundama susreta, jer 'crveni' su većim dijelom susreta dominirali i zapravo je nevjerojatno što su sve uspjeli promašiti.

Zadar je imao dva bljeska, otvarajuću priliku Pešića, koji slično kao i u prvom susretu Kupa nije uspio svladati Zagorca u situaciji 'jedan na jedan', te situaciju iz koje je Jerbić zabio gol. Momčad iz Stanova izgleda kompaktno, igra odgovorno i zna što želi, ali ipak Split ima kvalitet više i nije baš u trenera Vulića roster tanak, pogotovo kad ga uspoređujemo s ostatkom lige.

Vulićeva momčad protiv Hajduka je odigrala dvije vrlo dobre partije. U obje se postavila čvrsto, igrala agresivno i tražila način kako zabiti gol. Krajnji rezultat takvog pristupa bio je pobjeda u prvenstvu (2:1) i dobar rezultat pred uzvrat polufinala Kupa (1:1).

No, to nije sve. Split je opet dobio Marka Roga, ukupno najboljeg igrača u te tri utakmice. Rog je imao sjajan ulaz u sezonu, odigrao je niz sjajnih dionica u vrijeme uspješnih europskih nastupa, ali kao da se ugasio nakon nastupa za A-reprezentaciju u dvoboju protiv Argentine.

Rog nije imao odgovor na agresivnu igru protivničkih čuvara prema njemu, a suci ga nisu štitili, pa je došlo do ozljeđivanja, ali i pada forme mladog igrača koji odjednom više nije bio ubojit kao na početku. Marko je zabio Hajduku i Zadru, njegovi driblinzi opet su uspješni i nepredvidivi, a niti promašaj najveće šanse na Poljudu u Kupu ne može pokvariti dojam da je Rog opet pronašao reprezentativnu formu.

Nadalje u ovoj priči stoji konstatacija kako se Cikalleshi pretvara u asistenta, ali njegova sjajna proigravanja nisu urodila pogocima. Upravo on je asistirao Rogu na Poljudu, ali i dva puta Kvesiću protiv Zadra, no ovaj nije bio precizan.

Vulić je pronašao načina kako Ercega vratiti u top-izdanje, ali nakon sjajnih izdanja na Poljudu desetka 'crvenih' morala je propustiti Zadar. I tako se otvorila nova prigoda za bljesak Kvesiću, koji je ušao u tri velike prilike protiv Štimčeve momčadi, ali niti jednu nije realizirao.

Upravo je nakon njegova zadnjeg promašaja uslijedila kazna i nevjerojatna dekoncentracija Splitove obrane, gdje barem pet igrača nikoga nije čuvalo u vrijeme dok su čak trojica Zadrana bila spremna na skok na vrhu peterca. Zadru u borbi za ostanak ne ide na ruku pobjeda Istre protiv Hajduka, ali s ovakvim pristupom i borbenošću do zadnje sekunde ne bi trebali strahovati za ostanak.

Zaključak nakon ovog Splitova remija nije porazan, kao, primjerice, što je bio poslije prvog kola nastavka i 2:2 s Istrom (u oba navrata bilježimo dobre reakcije Roce nakon ulaska s klupe). Splitova igra napokon ima glavu u rep, Vulić je uspio posložiti kockice i 'crveni' su opet ozbiljan kandidat za osvajanje četvrtog mjesta. Pogotovo nakon neočekivano loših Hajdukovih rezultata na proljeće.

Bez obzira na to što su propustili pobijediti Zadar i stići na samo dva boda zaostatka za Hajdukom, mora se konstatirati da Split nakon predugih osam mjeseci traženja opet ima igru za Europu. 'Crveni' su dobili samopouzdanje, optimizam, Roga, Ercega, Vidovića, Cikalleshi više nije sebičan, probudili su se Woon i Blagojević, Zagorac je u reprezentativnoj formi, a jedini problem ostaje Belle, koji je sam sebe eliminirao iz momčadi (najvjerojatnije i iz kluba).

Split je opet blizu cilja kojega su zacrtala braća Žužul, a to je novi izlazak u Europu i povijesni iskorak u Kupu. No, ključnih je sljedećih deset dana, utakmice s Istrom i Osijekom, te uzvrat Kupa s Hajdukom... Nakon tih susreta bit će puno jasnije koliko je Split blizu ili daleko od Europe, odnosno hoće li u Parku mladeži biti po onoj 'konac djelo krasi'...             

Vaša reakcija na temu