Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Miro Gabela / hajduk.hr DUPLIN OSVRT: Mijo, Mijo!
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Mijo, Mijo!

Caktaševa lakoća realizacije je zapravo fascinantna

Visoku gostujuću pobjedu Hajduka nad Rudešom (4:1) obilježio je hat-trick Mije Caktaša, još jedna sjajna partija ofenzivnog veznog 'bijelih' koji je ključna karika ove momčadi u proljetnom pohodu na Europu.

Mijina lakoća realizacije je zapravo fascinantna, a prvi gol školski primjer 'lažnog kretanja', gdje je je ključnu fintu napravio bez lopte u trenutku kada je Jurić odigravao za Jaira. Brazilac mu je pravovremeno odigrao loptu u prostor, da bi Caktaš prizemnim udarcem završio akciju. Nije to bio lagan šut iskosa s desne strane, već realizacija na koju nas je Caktaš zapravo već navikao.

Kod drugog gola nije bilo zaleđa, Caktaš je ostao sam točno kraj bijele točke i opet desnom nogom poslao loptu u kut. Zašto ovo napominjemo? Pa zato što je kod akcije za treći pogodak i povratne lopte Jaira Mijo mrtav-hladan tukao ljevicom, da bi vratar Banić odbio loptu, a Caktaš opet tukao lijevom nogom i poslao loptu u mrežu. Takve realizacije se ni centarfori ne bi posramili - Mijo je sada sa 17 pogodaka vodeći strijelac 1. HNL!

Nije zgorega spomenuti ni da je Miji ovo 50. pogodak u HNL-u, čime se na vječnoj ljestvici strijelaca domaćeg prvenstva na 43. mjestu izjednačio sa Sašom Bjelanovićem, a s kakvom lakoćom ulazi u prilike, Caktaš bi lako u zadnja dva kola mogao još podebljati učinak.

Uoči utakmice je glavna priča bila to što je na klupi prvi put za Oreščaninova mandata ostao Darko Nejašmić, a nakon mjesec dana se među starterima našao Ante Palaversa. Ovdje treba dodati da je zapravo Hamza otišao na Nejašmićevu poziciju. Sve te rotacije ostavimo treneru, on najbolje zna koga želi koristiti i kada. Oreščanin je afirmirao Nejašmića i dao mu povjerenje za svog mandata, a sada ga je uveo u trenutku kada je Rudeš smanjio na 1:2.

Puno je zanimljivija priča oko Stanka Jurića. Upozoravali smo na rupu koja se otvara na desnom boku, s obzirom na duge izostanke Juranovića ovog proljeća i istek ugovora Tudora. Ovoga puta nije bilo obojice i trener je, kao i u nastavku prošlog susreta, desni bok povjerio Juriću. Ovaj je to odradio borbeno i srčano, ali definitivno puno više može doprinijeti u veznom redu.

Doduše, i Jradi se u zadnje dvije utakmice nametnuo golovima, protiv Belupa je bijeli brod usmjerio na put pobjede, a ovoga puta je zabio efektan pogodak za konačni rezultat.

O Rudešu nemamo puno toga za reći, raritet je da neka momčad napravi samo jedan prekršaj u poluvremenu (Rudeš u prvom). Imali su oni svoj dobar period krajem prvog dijela i početkom nastavka, ali to nije bilo dovoljno za izjednačenje. Hajduk  je ovom pobjedom stavio točku na nade momčadi Tomislava Ivkovića u ostanak, sada su i teoretski ispali, te već mogu slagati momčad za sljedeću, drugoligašku sezonu.

Zaključimo ovu priču činjenicom da je Hajduk svladao Rudeš i osvojio nova tri boda u utakmici koju će najviše pamtiti Caktaš koji je u više navrata natjerao zapadnu tribinu stadiona u Kranjčevićevoj da mu kliče: 'Mijo, Mijo!'

Vaša reakcija na temu