Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: hajduk.hr DUPLIN OSVRT: Od Tudora smo puno očekivali i dobili ništa, možda baš sada bude obrnuto
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Od Tudora smo puno očekivali i dobili ništa, možda baš sada bude obrnuto

Vukas je pobjedom u Osijeku poslao signal nadležnima da ne trebaju tražiti novo rješenje

Hajduk je svladao Osijek u Gradskom vrtu sa 2:1, Hari Vukas je kao glavni trener krenuo da bolje nije mogao, a 'bijeli' su u prvenstvo ušli s maksimalnih šest bodova u prva dva kola.

Priču ove utakmice ipak sagledajmo u kontekstu iznenadnog odlaska trenera Igora Tudora za pomoćnika Andrei Pirlu u Juventus. Naslušali smo se proteklih mjeseci priča o potrebi za kontinuitetom i štetnosti šok-terapija, da bi nakon očajne polusezone i spuštanja s drugog na peto mjesto trenerova pozicija ostala neupitna, makar je baš on bio najodgovorniji za sastavljanje momčadi i prikazanu igru.

No, u redu. Ako je to trebao biti nekakav period traženja, prihvatili smo. Mario Stanić je u teoriji jako dobro obrazlagao koliko je diskontinuitet štetan i naravno da bi svatko pametan prihvatio pustiti ih na miru da rade barem dvije godine pa onda donositi nekakve radikalnije odluke. Komentirale su se loše izvedbe, pojedina iznenađujuća rješenja i neispunjenje cilja, no ceh je zbog neispunjenog obećanja platio Brbić, a struka je i dalje ostala neupitna.

Sve do Pirlova poziva, naravno. Poziva koje se, kako kažu, ne odbija jer ipak je to Juventus. Najbolji klub Serie A i europski velikan. I ode Tudor prema Torinu, a priča o kontinuitetu u vjetar. I dalje nam je ostao samo kontinuitet promjena, pa evo kako je tekao od iznenadnog prvog Tudorova odlaska tri dana prije starta proljetnog dijela prvenstva 2015. godine:

Dvije utakmice je vodio Vukas koji se bio sasvim pogubio pa je angažiran tada 75-godišnji Stanko Poklepović. Njega je nakon sedam utakmica smijenio tadašnji sportski direktor Goran Vučević jer je na klupi ostavio Vlašića i Balića pa dvije utakmice sam preuzeo ulogu trenera (ispao iz Kupa), da bi za završnicu prvenstva opet angažirao Vukasa, koji se ovoga puta dosta dobro postavio, te izborio s momčadi Europu, no u finišu je već dogovoreno da od sljedeće sezone starta Damir Burić.

Priča oko prve Burićeve smjene je dobro poznata, smijenjen je dolaskom novog klupskog vodstva na čelu s Ivanom Kosom, a za sezonu 2016/17 je angažiran Marijan Pušnik koji je iskritizirao sve što se ranije radilo, ali nije preživio jesensko ispadanje iz Kupa od Splita. Jedno kolo je potom vodio Marko Lozo i ostao upisan kao najmlađi trener Hajduka ikada. Naslijedio ga je Joan Carrillo, koji je dobro krenuo, te imao možda i najjači igrački kadar, ali i njemu je jesen bila kobna, domaći poraz od Rudeša (2:3) ga je izbacio iz sedla. Potom je stigao Željko Kopić, koji je također dobro startao, ali smijenjen je nakon što je otkriveno da se sastajao sa Štimcem i Reićem. Danas je šef škole Dinama.

Njega je naslijedio Zoran Vulić, kojega su nakon devet utakmica makli zbog rezultata, da bi potom stigao Siniša Oreščanin koji je izborio Europu, ali i izrazio želju za odlaskom nakon otkaza Gojunu. Smijenjen je poslije ispadanja od Gzire. Stigao je opet Burić koji je službeno smijenjen 'jer je u javnosti stvorena negativna atmosfera oko momčadi', a zapravo jer su smatrali da se pogubio, te da momčad tone od ispadanja iz Kupa od Gorice.

I onda je opet vraćen Tudor, ali sada je iza sebe imao Galatasaray, dva mandata u Udineseu, PAOK i Karabukspor. Vjerovali smo da može Hajduk uvesti u Ligu prvaka, u najluđim snovima za par godine vidjeli 'bijele' negdje tamo gdje je Atalanta, ali on u svijet elitnog nogometa ide s Juveom, a mi dalje tapkamo u mjestu, svjesni da su nas opet prevarili s pričom o kontinuitetu.

Kormilo je preuzeo njegov pomoćnik Hari Vukas, koji je pobjedom u Osijeku poslao signal nadležnima da ne trebaju tražiti nova rješenje.

Već je početnim sastavom pokazao da će se ta promjena ipak osjetiti, Dimitrova i Mujakića, koji su do sada bili neupitni, ostavio je na klupi, a prednost dao Ismajliju i Vuškoviću. Iako je Ardian imao par nesigurnosti, smatramo to dobrim potezom, a i uvijek mislimo da Hajduk mora dovoditi igrače koji su bolji od onih koje već ima. A po nama Dimitrov i Mujakić nisu bolji par od, primjerice, Ismajlija i Simića. No, ostanimo još malo kod utakmice.

Jairo je odigrao briljantnu partiju, a Vukasu svaka čast na tome što Osijek u drugom poluvremenu nije uputio niti jedan udarac u okvir. Imali su domaći tek priliku Jugovića u 93. minuti, ali poravnanje bi po prikazanom bilo apsolutno nezasluženo.

Uglavnom, Hajduk sada ima maksimalnih šest bodova iz dvije utakmice i ne vidimo razloga zašto smo Tudoru bili spremni dati dvije godine, a Vukasa gledamo kroz prizmu svake sljedeće utakmice. Od Tudora smo puno očekivali, a dobili ništa. Možda baš sada bude obrnuto. Za početak idemo po nova tri boda protiv Slaven Belupa.